2010 ÖSYM LYS Tercih Kılavuzu- 2010 ÖSYS Tercih Sistemi

ÖSYM (Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi) 2010 LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) Tercih kılavuzunu yayınladı. ÖSYM tarafından hazırlanan üniversitelerin tercih rehberini buradan öğrenebilirsiniz. ÖSYM Tercih kılavuzu, ÖSYM Tercih robotu ve ÖSYM tercih rehberi, ÖSYM Tercih Sistemini TC no ile öğrenebilirsiniz.

2010 ÖSYM LYS Tercih Kılavuzu- 2010 ÖSYS Tercih Sistemi
ÖSYM (Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi) 2010 LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) Tercih kılavuzunu yayınladı. ÖSYM tarafından hazırlanan üniversitelerin tercih rehberini buradan öğrenebilirsiniz. ÖSYM Tercih kılavuzu, ÖSYM Tercih robotu ve ÖSYM tercih rehberi, ÖSYM Tercih Sistemini TC no ile öğrenebilirsiniz.

Aday İşlemleri Sistemi

Aday İşlemlerine ulaşmak için tıklayınız


LYS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN


Açıklamalar

Adayların ÖSYM'ye yapacakları Bireysel Sınav Başvuru ve Tercih İşlemleri ile Kayıt Bilgilerini Görüntüleme ve Takip İşlemlerini gerçekleştirmeleri için T.C. Kimlik / Y.U. Numarası ve Şifre bilgileri ile Aday İşlemleri Sistemine giriş yapması gerekmektedir.

Mevcut şifrelerini hatırlamayan ve şifresi olmayan adayların şifre edinme işlemleri alınan karar gereği ancak başvuru merkezlerinden yapılabilmektedir. Nüfus cüzdanınız ve T.C. kimlik / Y.U. numaranız ile başvuru merkezlerine şahsen giderek yeni geçici şifrenizi talep edebilirsiniz.Bu işlemden sonra internet üzerinden geçici şifrenizi kalıcı hale getirip , Aday İşlemleri Sistemini kullanabilirsiniz.

KKTC Uyruklu, Yabancı Uyruklu veya Uyruksuz adayların Başvuru İşlemleri için T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacakları 11 haneden oluşan tanıtım numarasını edinmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki adayların "Aday İşlemleri Sistemine Giriş" alanında Y.U. Numarası Edin işlemlerini takip etmeleri gerekmektedir.

LYS tercih kılavuzlarındaki hatalar ve bu hatalar üzerine Ünal Yarımağan tarafından yapılan açıklamalar nedeni ile ÖSYM tepki çekmeye devam ediyor. Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın kılavuzda yaptıkları hataları "küçültmeye" çalışması ve ardından kadrosuzluk ve parasızlıktan yakınması eğitim camiasının ve öğrencilerin tepkisinin artmasına neden oldu. ÖSYM Başkanı’nın hataları ilginç bir şekilde savunması da öğrencilerin sinir katsayılarını üst seviyelere ulaştırdı. Yapılan hataların çok önemli olduğuna dikkat çeken Yenişafak yazarlarından Yusuf Çelebi'nin haberine göre ÖSYM Başkanı'nın açıklamalarına tepki gösteren Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, ÖSYM gibi yıllardır çok güvenilen bir kurumun kritik bir dönemde yaptığı hatanın önemli olduğuna dikkat çekerek, ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın istifa etmesi gerektiğini dile getirdi. Tahir Hatipoğlu, öğrencilerin mesleklerini ve yaşam boyunca sürdürecekleri bir dalı seçeceklerini hatırlatarak, "Dolayısıyla yaşamın tüm yıllarını etkileyecek bir mesleğin seçiminde bu yanlışlıklar büyük önem kazanıyor. ÖSYM'den hiç beklemediğimiz bir sonuç çıktı karşımıza" diye konuştu.
Yanlışlıkların personel azlığından kaynaklanmasını da eleştiren Tahir Hatipoğlu, 'ÖSYM'nin parası çok. Bu parayla eleman alsınlar" dedi. ÖSYM'nin sınavlardan ve kılavuz basımlarından elde ettiği parayı hiç kullanmadığına işaret eden Hatipoğlu, bu yüzden de 2 sene önce çıkarılan bir kanunla bu paranın yüzde 25'inin yurt dışına doktora öğrencisi gönderilmesi için YÖK'e verildiğini belirtti. ÖSYM'nin paralarının tamamının bankada durduğunu hatırlatan Hatipoğlu, "ÖSYM'ye bir yasal düzenleme yapıp bu para ile kendisine yüksek ücretli yüksek nitelikli personel almalı. Trilyonlarca lirası var deniliyor" ifadelerini kullandı.

ÖSYM’NİN ÇOK PARASI VAR

Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, ÖSYM'nin bankalarda çok fazla miktarda parasının biriktiğini ve geçen yıl YÖK'e 75 milyar TL aktardığını söyleyerek, "Bütün sınavları ÖSYM yapıyor. Burada da para birikiyor. ÖSYM başkanı personelim az diyor, ama bu parayla sözleşmeli olarak yüksek nitelikli personel tutmaları lazım. Para havuzunun içinde duruyorsunuz ama parayı yiyemiyorsunuz" diye konuştu.
Konu ile açıklamalarda bulunan Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, "Hata üstüne hata açıklamıştır" diyerek, ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın ÖSYM'nin eksikliklerini ve sorunlarını gidererek güvenilirliği geçerli bir sınav yapmakla yükümlü olduğunu söyledi. “Küçük bir hatadır diyerek açıklama yapmasın” diyen Etyemez “Eğer bu sorunları çözemiyorsa bu görevin başında ÖSYM başkanı oturmasın. Yapamıyorum deyip ayrılsın" diye konuştu.
Konu ile ilgili bir açıklama da Güvender Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı’dan geldi. Kılıcı ÖSYM'nin üst üste yaptığı hatalarla ilgili olarak şöyle konuştu; "Ölçme değerlendirme hizmetleri veren ülkemizin en saygın iki kurumu biri ÖSYM, diğeri Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüdür. Nadiren de olsa bu ve benzeri hatalar görülebilmektedir. Problemler görülmeli, hatalar öç alma mantığı ile değil problemi çözme mantığıyla yaklaşılarak tekrarlanmaması sağlanmalı."
ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın kurumun ödenek sıkıntısı çektiğine ilişkin yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığı belli oldu. ÖSYM'nin Meclis’ten geçerek kabul edilen 2010 yılı bütçesi 260.700.000 TL olurken, Merkez ayrıca yasayla düzenlenmiş olan döner sermaye gelirine sahip. 2001 yılında çıkarılan ve bazı fonların tasfiyesini öngören 4629 sayılı kanunla ÖSYM'ye döner sermaye işletmesi kurma imkanı sağlıyor. ÖSYM Başkanı ve çalışanları da başta üniversite seçme sınavı olmak üzere kamuda döner sermayesinden pay alıyor. Açıklamasında 300-400 TL olarak aldığı temsil tazminatından bahseden ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın döner sermayeden ne kadar pay aldığı konusuna ise değinmemesi ilginç bulundu.
ÖSYM'nin bir bütçesi ve kadrolu bir elemanı bile olmadığını belirten Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk "Binaları bile YÖK'e ait. ÖSYM'nin ciddi bir problemleri var. Bunları ortadan kaldırmalıyız. Önemli sınavların sorumluluğunu üstlenen ÖSYM'nin de maddi problemlerinden personel ve teknik problemlerden arındırılması lazım" dedi. Yapılan hatanın ÖSYM'ye yakışmadığına dikkat çeken Koncuk, "Ciddi bir hatadır. Daha önceki açıklamada 74 bininci olan aday hatardan sonra 156 bininci olabilmektedir. Bu çocuklarımızı adeta ters köşeye yatıran bir hatadır. ÖSYM bundan bir ders çıkarmalı ama bu problem bize ÖSYM'nin de yaşadığı sıkıntılara çözüm bulunması gereken bir kurum olduğunu göstermesi açısından önemli" ifadelerini kullandı.

ÖSYM BAŞKANI NE KADAR MAAŞ ALIYOR

ÖSYM'nin kadrosunun olmadığına dair iddiaların yalan olduğu ortaya çıktı. 278'i kadrolu 37'si sözleşmeli 315 çalışanı bulunan ÖSYM'nin Başkanı olan Prof. Dr. Ünal Yarımağan yaklaşık 4 bin TL maaş alıyor. YÖK'ün kadrolu çalışanı olmayan Ünal Yarımağan, kıdemine göre ÖSYM'den 325 ile 400 lira arasında temsil tazminatı alıyor. Daha önceden Hacettepe Üniversitesi'nde bulunan kadrosu, 68 yaşa takıldığı için yeni kurulan Karabük Üniversitesi'ne aktarılan Yarımağan, böylece 72 yaşına kadar iş hayatında kalabilme şansını elde etti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından her 6 ayda bir görev süresi uzatılan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın görevden alınması ise düşünülmüyor.

ÖSYM, sınavlardan elde ettiği gelirin yüzde 25'ini 3 sene önce çıkarılan bir yasa ile YÖK'e veriyor. YÖK ise bu parayı yurt dışında doktora yapanlar için harcıyor. Ayrıca ÖSYM'nin bankalarda milyonlarca lira parası bulunuyor. ÖSYM Başkanı Yarımağan görevlendirme ile geldiği için kadrosu Karabük Üniversitesi'nde bulunuyor. Yasa ile görevlendirildiği için sadece kıdemine para alabiliyor. YÖK ve ÖSYM'ye akademi dışından başka bir kamu kuruluşundan geçenler ise Ünal Yarımağan gibi para alamıyorlar. YÖK'e (Yüksek Öğretim Kurumu) bağlı bir korum olan ÖSYM'nin kadrolu ve sözleşmeli olarak 315 çalışanı bulunurken, YÖK çalışanları kadar maaş alıyorlar. Ayrıca girdikleri sınavlardan da ücret alan ÖSYM çalışanları ekonomik olarak da YÖK'te çalışanların daha iyi durumdalar.

CHP ÖSYM'Yİ SAVUNDU

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, yaşanan sorunlar karşısında YÖK Başkanı'nın suskun kalması, ÖSYM'nin ise hedef gösterilmesinin 'manidar' olduğunu belirterek, 'YÖK Başkanı ve onu oraya getirenler, kendisini yaşananların dışında tutamaz' dedi.
İnce, yaptığı yazılı açıklamada, LYS sonuçlarında yapılan hatalar nedeniyle binlerce öğrencinin, telafisi mümkün olmayan ağır bir travma yaşadığını ifade etti.
Başta üniversiteye giriş sınavı olmak üzere ÖSYM'nin yaptığı sınavların tamamının, adaylar açısından yaşamlarının en önemli dönüm noktası olduğuna işaret eden İnce, bu nedenle ÖSYM'nin, sıfır hatayla çalışması gerektiğini vurguladı.
ÖSYM'nin, kurulduğu günden son 1-2 yıla kadar, Türkiye'nin en güvenilir kurumu olmayı başarmakla kalmadığını, dünya üzerinde de alanında en saygın kurumlardan biri olduğunu belirten İnce, şunları kaydetti:
'Ne var ki kurumun bu özelliği AKP iktidarını fazlasıyla huzursuz etmiştir. Çünkü kadrolaşmak için ÖSYM'nin yaptığı sınavlar birer engel olarak görülmüştür. Bu nedenle ÖSYM'nin kaderi YÖK yönetimindeki değişmeye paralel biçimde gelişmiştir. Önce 5772 sayılı kanunla ÖSYM'nin sınavlardan elde ettiği karın yüzde 25'ine el konmuştur. Böylece kurumun kendini geliştirmek için yatırım yapma, nitelikli eleman çalıştırma noktasında sorunlar yaşanmasına neden olmuştur, ÖSYM'de çalışan sayısı 3 yıldır sürekli azalmasına karşın, iş yükü 5 kat artmıştır. Sözleşmeli eleman alması için YÖK'ün onayı gerekiyor. Son 3 yıldır YÖK'ün bütçe ve kadro imkanlarında çok önemli iyileştirme yapılmasına karşın bu imkanlar ÖSYM'den esirgenmiştir, ÖSYM topladığı parayı kendi işleri için harcayamaz kurum haline getirilmiştir.'

KENDİSİNİ YAŞANANLARIN DIŞINA TUTAMAZ

Yaşanan sorunlar karşısında YÖK Başkanı'nın suskun kalması, buna karşılık ÖSYM'nin hedef gösterilmesini 'manidar' olarak değerlendiren İnce, ÖSYM'nin bağımsız değil, doğrudan YÖK'e bağlı bir kuruluş olduğunu vurguladı. Kurumun yönetiminin YÖK Başkanı'nın tasarrufuyla oluştuğuna işaret eden İnce, 'Dolayısıyla YÖK Başkanı ve onu oraya getirenler kendisini yaşananların dışında tutamaz' dedi.
İnce, sınav sonuçlarındaki hataların bir diğer nedeninin ise üzerinde iyi düşünülmemiş bir sınav sisteminin uygulanmaya konulması olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri kaydetti:
'Ön çalışması yapılmayan, sadece kat sayı engelini aşmak için dayatılmış bir sınav sisteminin olması hataları arttırmanın yanında, öğrencilerin kobay olarak kullanılmasına da yol açmıştır. Son gelişmeler de göstermektedir ki ÖSYM, kendi kuruluş kanununa sahip, bütün etkilerden uzak bağımsız bir kuruluş olmalıdır. Politize olmuş bir YÖK karşısında bu denli edilgen bir kurumun güvenirliği her zaman tartışma konusu olacaktır.'

ÖSYM Başkanına yumurtalı saldırı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Maltepe Üniversitesi'nde düzenlenen konferans sırasında yumurtalı saldırıya uğradı.

Yarımağan, üzerine gelen yumurtalardan oturduğu yerden kalkarak korunmaya çalıştı.

Maltepe Üniversitesi Kayışdağı Yerleşkesi'nde düzenlenen '2010 ÖSYS Tercih Dönemi Hakkında Bilgilendirme Konferansı'na katılan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, kendilerine 'liseli genç umut' adını veren bir grup tarafından protesto edildi. Yarımağan, konuşmasına devam ettiği sırada birkaç genç ayağa kalkarak yumurta fırlattı. Salonda bulunan bazı öğrenciler de protestocu gençlere alkışlarla destek verdi. Yarımağan, üzerine gelen yumurtalardan oturduğu yerden kalkarak korunmaya çalıştı.

Protestocu grup, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle salondan çıkartıldı.