Ordu Milletvekili Güner: Tüccara fındık fiyatını düşürmesi için baskı yapılıyor

CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, tüccara fındık fiyatını düşürmesi için baskı yapıldığını iddia ederek bu duruma seyirci kalınmamasını istedi.

Fın

CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, tüccara fındık fiyatını düşürmesi için baskı yapıldığını iddia ederek bu duruma seyirci kalınmamasını istedi.

Fındığın zahmetli bir ürün olduğunu aktaran Güner, "Bu alelade bir ürün değil. Türkiye'ye fındık kadar döviz getiren başka bir ürün yok. Karadeniz'de bu eğimli arazide fındık dışında yetişecek başka ürün de yok. Bu ürünün fiyatı şimdi 3.50 lira. Bu fiyat fındığın maliyeti bile değil. Tüccara fındık fiyatını düşürmesi için baskı yapılıyor. Bu pazar ilkelerine ve ticari kanunlara aykırı duruma seyirci kalınamaz. Bu duruma kesinlikle müdahale edilmeli. Karadeniz Bölgesi'nin hakkı için bu duruma müdahale edilmeli." dedi.

Türkiye'nin en fazla fındık üreten ülke olduğunu hatırlatan Güner, "Birileri ortaya çıkıyor; yok badem fındığı tehdit ediyormuş, yok pirinç geliyormuş. Bunların hepsi yalan. Çikolata fındıksız olmuyor. Bütün dünyada çikolata sanayi almış başını gidiyor. Ama fındık fiyatları gerliyor, hatta maliyetinin altına düşüyor. Bizi burada kandırmaya çalışıyorlar. Bu ayak oyunlarını artık bıraksınlar, tüccar da bu oyunları bıraksın. Üreticiyi kandırarak gidilecek yer yok. Başbakan da bu duruma seyirci kalmamalı." şeklinde konuştu.

Son dönemde yaşanan kuraklık ile Türkiye'de fındık rekoltesinin düştüğünü dile getiren Güner eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Bu sene 500 bin ton civarında fındık olur ki bu dünyanın ihtiyacının altında. Bu sene fındık yok. Ama bakıyorsunuz fiyatlar geçen seneden düşük, hatta birkaç haftadan daha düşük. Neden çünkü birileri mayıs ayında fındığı çoktan 3-3,5 liradan satmış. Çin'de fındık için bir toplantı yapılıyor orada fiyat belirleniyor. Türkiye'nin fındığının fiyatı orada birileri tarafından belirleniyor. Burada ya bir takı olanlara la dayatılmak isteniyor. Bugün tüccara baskı yapılıyor biz sizden fındığı 3,5 Liraya alacağız siz fındığı üreticiden 2,5 liraya alın deniyor. Böyle şey olmaz. Başbakan Ordu'ya gelecek. Bu duruma seyirci kalmayacağını açıklamalı."