Meclis Üyesi Kavas'tan Koca'ya Yanıt

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ayhan Kavas, tramvay hattının uzatılması konusunda AK Parti İl Başkanı Salih Koca'ya yanıt verdi.

Meclis Üyesi Kavas'tan Koca'ya Yanıt
Basın toplantısı düzenleyen Kavas, "Öyle anlşılıyor ki, AK Parti İl Başkanı, referandum öncesi tramvay hattının uzatılması konusunda Eskişehirlilere sundukları elma şekerini yemeyeceğini anlayınca, şimdi de dünkü beyanatında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile tüm yazışmaları isteyen demagoji girişimini yüzüne gözüne bulaştırdı. İstediği yazışmaları ve açıklamaları, kamuoyunun önünde yapıyoruz. Ümit ederim ki, kendisi de bunları öğrenirken sayın Eskişehirliler de, kendilerinin nasıl kandırılmaya çalıştığını bir kere daha açıkça görsünler'' dedi.
Ayhan Kavas, Büyükşehir Belediyesi'nin Estram hatlarının uzatılması için 17 Eylül 2007 tarihinde hazine kefaletli kredi bulunması için projesini DPT Müsteşarlığı'na gönderdiğini ve bu sebeple projenin Devlet Yatırım Programı'na alınmasını istediğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Büyükşehir Belediyesi bununla da kalmayıp, Eskişehir Milletvekili ve Maliye Bakanı Unakıtan ve Çevre Bakanı Eroğlu'na, yatırım talebine ilişkin birer dosyayı yapılan bir toplantıda vererek, DPT nezdinde desteklerini isteyen yazıyı da takdim etmiştir. Ancak, 2008 yılı yatırım programı Resmi Gazete'de yayınlanınca Kayseri, Antalya ve Samsun tramvay projelerine yer verilirken, Eskişehir'e yer verilmediği görüldü. Büyükşehir Belediyesi, 10 Haziran 2008 tarihinde talebini Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) yineledi. Ancak, bu girişimde YPK tarafından sonuçsuz bırakıldı. Büyükşehir Belediyesi, 31 Temmuz 2008 tarihinde tramvayın hiç değilse üç yeni güzergahta 20 mahalleyi kapsayan uzatma projesine 2009 yılı programında yer verilmesi için bir kez daha resmi başvuru yaptı. Ne yazık ki, başvuru yerel seçimlerin yapılacağı 2009 yılı Devlet Yatırım Programı'na alınmazken, Kayseri, Samsun, Bursa'nın projelerine yer verildi. Büyükşehir Belediyesi'nce, yerel seçimler geçtikten ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Artık biz bütün belediyelerin hükümetiyiz. Belediyeler arasında ayrımcılık yapılmayacaktır' türündeki konuşmasından cesaret alınarak, 6 Ekim 2009 tarihinde DPT'deki dosyanın hiç değilse 2010 yılı programına alınması başvurusu yapıldı. Bu arada, konuyu yakından takip eden basın ve Eskişehirlilerin tepkisini görerek bu konuda yardımcı olacağı yollu basın toplantısı yapan Murat Mercan'a da belediye, 10 Temmuz 2009 tarihinde resmi bir yazı gönderdi ve 'sözlerine dayanarak' yardımcı olmasını rica etti, yazıda DPT'deki son başvurunun tarih ve sayısı da belirtildi. Yukarıdan beri anlatılan ve belgeleri fotoğraf olarak sunulan Estram'ın uzatılması konusundaki engellemeler böylesine ortada iken, AK Parti İl Başkanı Salih Koca'nın, şimdi kendilerinin meclis kararına siyaseten önerdikleri ilave altı güzergah konusunda da mazeret gösterme çabaları beyhudedir."
Büyükşehir'in ikinci dönem uzatma hatlarının üç güzergahtan oluştuğunu ve Uluönder, Şirintepe, Çamlıca, Batıkent, Arifiye, Deliklitaş, Akçağlan, Akcami, Şarkiye, Akarbaşı, Cunudiye, Yıldıztepe, Gültepe, Yenikent, Çankaya, Yenidoğan, Emek ve 71 Evler mahallelerini kapsadığını hatırlatan Kavas, bugünkü uzatma hattının 18 kilometre, maliyetinin 80 milyon lira olduğunu, Salih Koca'nın belirttiği şebekeyle 418 milyon liralık bir krediyi gerektirdiğini açıkladı. Ayhan Kavas, "Diyorlar ki, 'biz bunu sağlarız.' Hazine kefaletli bu miktar krediyi bulsunlar, teknik ve fizibilite güçlüklerine rağmen, biz hemen başlatırız. Açıkça söylüyoruz, hodri meydan" ifadelerini kullandı.