Deloitte: İstanbul otelleri krizden az etkilendi

Danışmanlık firması Deloitte, yeni yayınlamaya başladığı e-bülteni 'Konaklama e-Vizyon'la turizm sektörüne ayna tuttu. Bültenin ilk sayısında turizm i

Danışmanlık firması Deloitte, yeni yayınlamaya başladığı e-bülteni 'Konaklama e-Vizyon'la turizm sektörüne ayna tuttu. Bültenin ilk sayısında turizm için olumlu gelişmelere işaret edilirken, krizden çıkma mücadelesi veren otellerin oda gelirleri itibari ile yapılan 2009 sıralamasında İstanbul'un olumsuz koşullardan en az etkilenen şehir olduğu ortaya koyuluyor.

'Konaklama e-Vizyon'da yer alan saptamalara göre Avrupa'da oda başına gelir kaybı 2009'da yüzde 16,7'yi buldu. İstanbul otellerinin oda başı gelir kaybı ise sadece yüzde 3,5 oldu. İstanbul cazibesi ve zenginliği ile turizmde en az kayıp yaşayan kent olarak öne çıktı. Avrupa turizm sektörü, küresel ekonomideki iyileşme hareketleri ile birlikte 2010 yılına daha umutla bakıyor.

Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Küresel ekonomi üzerindeki ağır yükleri geride bırakırken, tasarrufa yönelen tüketicinin şimdi seyahat etme konusunda daha istekli olduğunu görüyoruz. Eğlence veya iş amaçlı ertelenmiş gezi programlarının canlanmaya başlamasıyla birlikte otelcilik sektörü de haklı olarak kayıplarını geri kazanmaya çalışıyor. Otellerin performanslarını belirleyen oda başına gelir (revpar) rakamları bazında yaptığımız araştırma, bize Avrupa'nın Euro ve Euro dışı bölgelerini kapsayan ayrıntılı bir tablo sunuyor. Dünyanın gözde kentlerinden biri olan İstanbul'un oda gelirleri itibarıyla krizden en az etkilenen şehir olması çok sevindirici bir gelişme."

Deloitte'un geçen yıl yaptığı araştırmada İstanbul, 2008?de oda başına ortalama konaklama gelirini dolar bazında yüzde 23,5 oranında artırmış ve böylece Avrupa'da konaklama gelirini en hızlı artıran kent olmuştu.

Ekonomideki olumsuz şartlara rağmen, dünyanın ünlü metropollerinden biri olan İstanbul'un konaklama sektörünün olumsuz gelişmelerinden diğer Avrupa kentlerine göre daha az oranda etkilendiği anlaşılıyor. Oda başına gelirde geçen yıl sadece yüzde 3,5'luk bir kayıp yaşayan İstanbul'un 2009 ortalama oda geliri 197 TL seviyesinde gerçekleşti. Sıralamada İstanbul'dan hemen sonra gelen Londra ve Edinburg kentlerinin oda gelir kayıpları ise yüzde 3,9 seviyesinde. Bu kentler dışında listeye giren tüm Avrupa kentlerinde oda başına gelir düşüşü çift haneli oldu. Atina, Dusseldorf, Madrid ve Moskova gibi geçen yılların yüksek performanslı kentlerinde yüzde 25'ten fazla revpar düşüşleri gözlendi.

İstanbul otelleri, 2009'u yüzde 64 doluluk oranıyla tamamlarken, bir önceki yıla oranla dolulukta yüzde 8,3'lük gerileme yaşadı. İstanbul 2009 için ortalama 309 TL olarak hesaplanan oda fiyatında ise yılı yüzde 5,2 oranında artışla kapadı.

TURİZM SEKTÖRÜNDE YENİDEN BÜYÜME UMUDU

Deloitte'un önceki araştırmalarına göre, tüketici güven endeksindeki kararlı artışlar öncelikle otellerin doluluk oranlarını, bunu takiben de ortalama oda gelirlerini olumlu etkiliyor. Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO), 2009 yılında gerçekleşen seyahatlerin küresel ölçekte yüzde 4 gerilediğine dikkat çekerken, bu oran Avrupa genelinde yüzde 5,6 gibi daha yüksek bir düzeyde gerçekleşti. Bu arada Aralık 2009 itibarıyla yapılan yıllık tahmin, Avrupa genelinde oda gelirlerinin yüzde 21,21 oranında azalarak 81 ABD Doları seviyesine geldiğini gösteriyor. Euro'nun ABD Doları'na karşı görece güçlü konumu gözetildiğinde euro bölgesinde oda gelirlerinde gerilemenin etkisi daha hafif hissediliyor.

2009 itibariyle euro bazında oda konaklama gelirlerindeki düşüş, yüzde 16,7 oranında gerçekleşerek ortalama oda geliri 58 euro oldu. Kuzey ve Güney Amerika bağlamında oda gelirinde azalış aynı dönem itibariyle yüzde 14 olarak gerçekleşirken, ortalama oda fiyatlarındaki düşüş sektörün karlılığını hemen her yerde ciddi olarak etkiledi. Avrupa'daki tesisler, oda fiyatlarını 12 euro düşürerek, odalarını 94 Euro seviyelerinden pazarlarken, genel doluluk oranı ise yüzde 6,2 düşüş ile yüzde 61,1 düzeyinde gerçekleşti.

Euro'nun ABD Doları ve İngiliz Sterlini karşısındaki üstünlüğü, geçen yıl tüketici tercihlerini de önemli boyutta etkiledi. Bu nedenle Euro bölgesindeki tesis doluluk oranlarında ortalama yüzde 7 azalma olurken, euro harici Avrupa ülkelerinde konaklama sektörü, yüzde 5,7'lik gerileme ile yüzde 62,7 oranında doluluk yaşadı. Buna karşılık aynı bölgede oda gelirlerindeki düşüşler, çift hanelere ulaştı. Euro harici Avrupa bölgesinde ortalama oda geliri yüzde 18,7 azalarak 58 euro oldu.

Avrupa için yapılan araştırmalar, 2009 Kasım ayından itibaren otelcilerin oda fiyatlarını yukarı doğru düzenlemeye başladıklarını gösterirken, 2010 sonu itibarıyla oda başına gelirlerde yüzde 12,8'lik artış bekleniyor.