Depremden sonra yapılan bin 276 dükkan, yanlış proje sebebiyle 9 yıldır boş duruyor

17 Ağustos 1999 depreminden sonra iş yerleri yıkılan hak sahipleri için yapılan bin 276 dükkan, yanlış yer ve proje seçimi sebebiyle aradan 9 yıl geçm

17 Ağustos 1999 depreminden sonra iş yerleri yıkılan hak sahipleri için yapılan bin 276 dükkan, yanlış yer ve proje seçimi sebebiyle aradan 9 yıl geçmesine rağmen boş duruyor. Bugünkü bedelle 50 milyon TL harcanarak yaptırılan çok katlı ve hücre tipi iş yerleri çürümeye terk edildi.

Tinerci, fuhuş sektörü ve sokak köpeklerinin mekanı haline gelen iş yerleri sebebiyle çevrede oturan vatandaşlar büyük tedirginlik yaşıyor.

Dönemin koalisyon hükümetinin MHP'li Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından depremde iş yerleri yıkılan hak sahipleri için yeni yerleşim bölgesi Camili ve Karaman bölgesinde yaptırılan konutlar bitirilemedi. Yaklaşık 50 milyon TL harcanarak yapılan bin 276 iş yerinden sadece 50-60 iş yerinin dolu olması, yer ve proje seçiminin yanlışlığını ortaya koydu.

İnşaatı 9 yıl önce tamamlanan dükkanlar tinerci, fuhuş sektörü ve sokak köpeklerinin mekanı haline geldi. Sahipsizlik sebebiyle kapıları, asansörleri, diğer demir aksamları sökülerek götürülen iş yerleri terk edilmiş harabe haline geldi. Kalıcı konutlarda oturan vatandaşlar ise ihtiyaçlarını yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki şehir merkezinden gidermeye çalışıyor.

Yer seçimindeki yanlışlık, 3-4 katlı ve hücre tipi, birbirinin aynısı dükkanlar, sahiplerinin yüzünü güldürmedi. Depremde iş yeri yıkılarak hak sahibi olan demir doğrama, teknik servis gibi işle uğraşan kişi ile pastane işleten kişiye üçüncü katta yan yana dükkan çıkması gibi nedenlerle iş yeri sahipleri dükkanlara taşınmadı.

Yanlış yer ve proje seçimi sebebiyle 9 yıldır dükkanı boş duranlardan Dursun Ali Bil, teknik servis olarak çalıştığını belirterek, kura sonucu kendisine, iş merkezinin ikinci katından yer çıktığını kaydetti. İşi gereği bir çok ağır cihazın servise getirildiğini, bu sebeple ikinci katta çalışmasının mümkün olmayacağını dile getiren Bil, "Ben ikinci katta nasıl teknik servis yapayım. Daha da komik olan hak sahipleri var. Demir doğrama işiyle uğraşan kişi ile pastanecinin kura sonucu dükkanı yan yana çıkmış. Olacak gibi değil. Şaka gibi ama gerçek. Ayrıca, 30 metrekare alan bir çok iş için uygun değil. Şimdi dükkanlarımız çürüyor, yağmalanıyor. Bu manzara bizi kahrediyor. Üstelik bu dükkanlar için 27 bin lira ödeyeceğiz." şeklinde konuştu.

"CAN GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE"

Kalıcı konut bölgesinde oturan Hasan Yılmaz ise iş yerlerinin boş olması sebebiyle ihtiyaçlarını yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Adapazarı şehir merkezinden karşıladıklarını ifade etti. Daha kötüsünün ise boş iş yerlerinin tinerci ve fuhuş sektörünün mekanı haline geldiğinin altını çizen Yılmaz, "Akşam olunca çoluk çocuk içerideyiz. Dışarı çıkmaya korkuyoruz. Caydırıcı olsun diye boş olan iş yerlerinin kapılarına 'Girilmez-polis' diye yazmak zorunda kaldık. Ancak burada can güvenliğimiz tehlikede. Korkuyoruz." dedi.

"FERYAT ETTİK ANCAK SESİMİZİ DUYMADILAR"

Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, yapılan yanlışlık için zamanında feryat ettiklerini, ancak kimsenin buna kulak vermediğini söyledi. Sadece, 'Depremde iş yerleri yıkılan hak sahipleri için dükkanlarını yapıp verdik' demek için büyük bir yanlışlığa imza atıldığının altını çizen Alişan, "4 katlı ve her biri dükkan 30 metrekareden oluşan dükkanların hiçbir cazibesi olmayacağını o zaman haykırdık. Ancak sesimizi duymadılar. İş yerlerinin hem yer seçimi hem de mimarisi yanlış yapıldı. Tek katlı, büyük süpermarket gibi dizayn edilmiş, çocuklar ve gençler için eğlence merkezleri olan iş yerleri yapılsın teklifinde bulunduk. Hatta proje bile hazırladık. Ancak dönüp bakan bile olmadı. Şimdi dükkanlar boş duruyor. Yazık değil mi halkın milyonlarına? Bu dükkanlardan hiçbir şey olmaz." diye konuştu.

Bayındırlık Bakanlığı, 2 yıl ödemesiz 20 yıl eşit taksitlerle ödenen bir iş yeri için, hak sahiplerinden 27 bin TL istiyor. Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, pek çok hak sahiplerinin büyük oranda taksitlerini ödemedikleri öğrenildi. 20 yıl sonunda ise borcunun tamamını ödemeyenlerin dükkanları ellerinden geri alınacak.