Vali Kızılcık, Sümela Manastırı'nda Dün Yapılan Ayini Değerlendirdi

Trabzon Valisi Dr

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, dün Maçka ilçesi Sümela Manastırı'nda gerçekleşen ayinde hiçbir tatsızlığın ve olayın yaşanmamasında en büyük payın Trabzon halkının hoşgörüsü ve misafirperverliği olduğunu söyledi.
Sümela Manastırı'nda dün yapılan ayini değerlendiren Dr. Recep Kızılcık, "Dün bizi için çok önemli bir gündü. Halklar arasında hoşgörünün ve kardeşliğin oluşmasında Ortodokslar için kutsal kabul edilen bir gündü. Hükümetimizin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın verdiği izin çerçevesince bu ayinin bu etkinliğin en iyi şekilde gerçekliştirlmesi için hem Yunanlı hem Rus taraflarla 1,5 aydır yaptığımız koordineli çalışmalar sonucunda huzur içinde bu etkinliği gerçekleştirmiş olduk" dedi.
Ayinin hazırlıklarına 1,5 ay önce başlandığını hatırlatan Vali Kızılcık "Organizasyonda hem Yunan hem de Rus tarafının temsilcileri vardı. Rusya Federasyonu Duması Milletvekili İvan Savvidis daha bu işleri çok koordine ediyordu. 1,5 ay önce bizleri ziyaret etti. (Bu anlamda neler yapılabilir) diye görüştük. Dini etkinliği koyulan kurallar çerçevesince ve bu kurallar uyulduğu ölçüde huzur ve güvenlik içinde gerçekleştirebileceğimizi belirttik. Yine Bartoloemos'un temsilcisi ve Yunanistan'dan gelen Draman Patriği de bizi ziyaret etmişti. Kurallarımızı ortaya koyduk, neticede ayinin yapıldığı yer sınırlı olduğu için 550 kişinin buraya sığabileceğini belirttik. Aşağıda kurulacak televizyonlarla da canlı olarak ayini takip etmelerin istedik. Güvenlik içinde hiçbir kaosa neden olmadan vilayet tarafından hazırlanan ziyaretçi kartlarını kendilerine takdim ettik. Kartsız hiçbir kimseyi ayinin yapılacağını alana almadık. Huzur ve güven içinde etkinliği gerçekleştirdik" diye konuştu.
Vali Kızılcık, tüm bu hazırlıkların yanı sıra Trabzon kamuoyunun da büyük desteğini gördüklerini kaydederek şunları söyledi:
"Biz olayı 15 ağustos olarak değerlendirmemeliyiz. 15 Ağustos'a hem idari olarak hazırlıklar hem gelenlerin hazırlıkları dışında Trabzon kamuoyunun duyarlığının da alkışlamak gerekir. 10 gün boyunca sivil toplum kuruluşları olumlu mesajlar verdiler. Türk ve Karadeniz insanının misafirperverliğine vurgu yaptılar. Gelenlerin can ve mal güvenliklerinin kutsal olduğu geleneği de belirtilerek dostluk mesajları verildi. Bakan Faruk Nafiz Özak'ın ve siyasi parti temsilcilerinin verdiği mesaj çok önemliydi. 14 Ağustos akşamı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bir iftar yemeği verildi ve yemeğe Bartolomeos da katıldı. Biz tüm dünyaya şu mesajı vermeye çalıştık. 'Biz tüm inançlara, tüm renklere hoşgörü ile bakıyoruz, saygı ile yaklaşıyoruz. Bunun sonucunda doğacak olan ve nitekim doğmuş olan sevgi ortamıyla da dünyada barışın sevginin hüküm sürmesini temenni ediyoruz. Bu sayede Trabzonumuzda, böyle bir ortamın ülkemizde böyle bir ortamın hatta tüm dünyada böyle bir ortamın sevgi ortamının oluşmasına katkı sağlandığını söyleyebiliriz"

"TRABZON'DA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI"
Ayine yapılan itirazlar ve tepkileri de değerlendiren Vali Kızılcık "Türkiye demokratik bir ülke, düşünce özgürlüğünün olduğu fikir özgürlüğünün ve bunları açıklama ve yayma özgürlüğünün olduğu bir ülkedir. Bu ayinin yapılmasına katılmayan çok azda olsa kişiler vardı. Ben onlara da buradan teşekkür ediyorum. Bu fikirlerini şiddete başvurmadan ifade ettiler. Ben dün sadece Trabzon, Karadeniz için değil hem ülke ve dünya için son derece önemli bir adımın atıldığına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Vali Recep Kızılcık, ayinde hiçbir olumsuzluğun yaşanmamasında en büyük payın Trabzon halkına ait olduğunun altını çizerek "Biz artık kendimize güvenmeliyiz. 15 Ağustos tarihinde etkinlik gerçekleşti ve hiçbir problem yaşanmadı. Bunda en büyük pay Trabzon halkının hoşgörülü olması ve misafirperverliğidir. Ülkenin tüm kurumları dim dik ayaktadır. Sümela Manastırı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toprakları içindedir. Bazıları farklı düşüncelerle gelebilirler. Biz niyet okuyuculuğu yapmamalıyız. Eğer yapaksak huzuru barışı yakalayamayız. Birileri geldiğinde nasıl turistik faaliyet yürütürüz, bize nasıl katkı sağlarlar ona bakmalıyız. Bizim burada verdiğimiz mesaj çok önemli. Etkinlikten dolayı dünyada prestijimizin arttığına inanıyorum. Başbakanımız da zaten dün konuyla ilgili yaptığı konuşmada Yunanistan Başbakanı'na seslenerek bundan sonra Yunanistan'daki Müslüman ve Türkler için bir adım önde olarak taleplerde bulunacağını ve güçlü devlete yaraşır şekilde davranacağını belirtiler. Bu tür sorunların çözümünde kendimize güvenimiz çok önemli. Psikolojik olarak bir adımın önde olmak çok önemli. Türkiye, Avrupa Birliği'ne tam üye çabası içindedir. Bizim bu sürecimizde Türkiye'de din özgürlüğünün olması ve tüm dünyaya bunun gösterilmsi son derece önemli" şeklinde konuştu.