Sinirlioğlu, 'Riccardone' istişaresi için ABD'ye gidiyor

Aday gösterildi ama ismi henüz Senato'dan geçemedi. ABD'de, Obama'nın Ankara büyükelçiliği için aday gösterdiği Francis Riccardone ismine karşı çıkan, Türkiye'ye gönderilmesini istemeyen senatörler olduğu konuşuluyor. Ancak Ankara bu saatten sonra Riccardone isminin değiştirilmesine sıcak bakmıyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirli...

Aday gösterildi ama ismi henüz Senato'dan geçemedi. ABD'de, Obama'nın Ankara büyükelçiliği için aday gösterdiği Francis Riccardone ismine karşı çıkan, Türkiye'ye gönderilmesini istemeyen senatörler olduğu konuşuluyor. Ancak Ankara bu saatten sonra Riccardone isminin değiştirilmesine sıcak bakmıyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, siyasi istişareler için haftaya ABD'ye gidecek. Vereceği mesajlardan biri de Riccardone ile ilgili olacak. Amerikan yönetiminin Ankara'ya atayacağı isim. Büyükelçi Francis Ricciardone...

Aslında Obama'nın aday gösterdiği Riccardone'nin Türkiye büyükelçisi olması için 5 Ağustos'ta Senato Genel Kurulu'nda oylama yapılacaktı. Ama olmadı, oylaması Eylül'e kaldı.

Bu gecikmenin sebebinin ABD Senatosu'ndaki Ccumhuriyetçiler olduğu belirtiliyor. Cumhuriyetçilerin, gittiği ülkelerde hükümetlerle arasına mesafe koyamadığı gerekçesiyle.Riccardone ismini istemediği konuşuluyor.
Amerikan yönetiminin de bu itirazlara karşılık, temkinli davranabileceği iddiaları var.

Ankara, Ricciardone ile ilgli tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Bir önceki Büyükelçi James Jeffrey, Türkiye'den ayrıldı. ABD sefaretine, elçiliğin ikinci ismi vekalet ediyor.

Türkiye Ricciardone ile ilgili sorunun aşılmasını ve ABD Büyükelçisi'nin bir an önce görevine başlamasını bekliyor.
Ama beklemekle de yetinmeyecek. Gelecek hafta ABD'ye önemli bir mesaj iletilecek.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, 23 Ağustos'ta ABD'de olacak. Rutin siyasi istişareler için.

Sinirlioğlu'nun muhatabıyla yapacağı görüşmelerde hem ikili ilişkiler hem de Irak'tan Afganistan'a, İran'dan Kafkaslara, bölgesel konular ele alınacak.

Özellikle de ABD'nin Irak'tan çekilme planı ve Türkiye'den talepleri kritik başlıklar arasında yer alacak. Tam da böylesi kritik bir süreçte Washington'u Ankara'da temsil edecek isim önemli. Nitekim Sinirlioğlu görüşmelerde, Büyükelçi Ricciardone'in durumunu da gündeme getirecek.

Ankara, Sinirlioğlu aracılığıyla, "Obama tarafından aday gösterilen ismin, bu saatten sonra değişmesi yanlış olur" denilecek.

Ricciardone, daha önce bir kaç kez Türkiye'de görev yapmıştı. Körfez Savaşı'ndan sonra oluşturulan "çekiç güç" kapsamında İncirlik Üssü'nde Türk ve Amerikalı komutanlara siyasi danışmanlık yapmıştı.

Büyükelçi Yardımcısı ve maslahatgüzar olarak da Ankara'da bulunmuştu. Ricciardone'nin ataması Senato tarafından onaylanması halinde, Afganistan'da Büyükelçi Yardımcılığı görevinin ardından yeniden Türkiye'ye gelmiş olacak.

Büyükelçi Ricciardone, Türkiye'nin yanısıra İtalyanca, Fransızca ve Arapça biliyor.