11 yıldır atıl durumdaki kalıcı işyerleri yakılarak harabeye dönüştürüldü (Özel)

Marmara depremi sonrası işyerleri yıkılanlar için Kocaeli'de 11 yıl önce yaptırılan 2 bin 362 işyerinden hak sahipleri tarafından teslim alınmayan işy

Marmara depremi sonrası işyerleri yıkılanlar için Kocaeli'de 11 yıl önce yaptırılan 2 bin 362 işyerinden hak sahipleri tarafından teslim alınmayan işyerlerinin büyük çoğunluğu harabeye döndü. Esnaflar taşınmayınca, sahipsiz kalan işyerlerini sarhoşlar mekan yaptı. Ateşe verilen ve harabeye dönüştürülen işyerleri, çevredeki vatandaşların tepkisini de çekiyor.

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 11 yıl geçti. Depremde, 35 bin 180 konut, 5 bin 770 iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 40 bin 757 konut, 6 bin 57 iş yeri orta, 45 bin 86 konut ve 6 bin 128 iş yeri de hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti.

Depremde işyerleri yıkılan vatandaşlar için Kocaeli'nin belli yerlerinde 15 bölgede 40 blok halinde toplam 2 bin 362 işyeri yaptırıldı. Bunlardan 1936'sı hak sahipleri tarafından teslim alındı, ancak yalnızca 50 dolayında işyeri kullanılıyor. Çeşitli nedenlerle alınmayan toplam 426 işyeri ise kaderine terk edildi. Hak sahiplerinin şehir merkezine uzak olması ve işin niteliğine uygun olmaması nedeniyle tercih etmediği işyerlerinde, aradan geçen 11 yılda yangın tüpleri, elektrik sayaçları, kapılar, kalorifer petekleri çalındı, camları kırılan, duvarlarına yazılar yazılan, ateşe verilerek yakılan iş yerleri adeta harabeye döndü.

Bilinçsizce yapılan ve devletin milyarlarca lirasını harcanarak yapılan işyerlerini sarhoşların mekan tutması nedeniyle çevredeki vatandaşlar tedirginlik duyuyor. Akşamın belli saatlerinde kalıcı işyerlerinin olduğu bölgelerden vatandaşlar geçmiyor, esnafların işyerleri de yağmalanıyor. Gölcük Kalıcı Konutları bölgesinde esnaflık yapan Elmas Kayhan, işyerlerinin sarhoşların mekanı olduğunu belirterek, yetkililerin bir an önce buraya el atmasını bekliyor. Bu kadar işyerinin dağ başına yapılmasına anlam veremediğini belirten Kayhan, harabeye dönen işyerlerinin yurt veya öğrenciler için değerlendirilebileceğini dile getiriyor. Çevredeki esnaf ve vatandaşlar da yetkililerden yardım isteyerek, yok olan devlet malının değerlendirilmesini istiyor.