Sümela Manastırı'nda 88 yıl sonra ayin coşkusu yaşandı

Trabzon Sümela Manastırı'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izni ile 88 yıl aradan sonra ayin düzenlendi. Ortodoks dünyasını yakından ilgilendir

Trabzon Sümela Manastırı'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izni ile 88 yıl aradan sonra ayin düzenlendi. Ortodoks dünyasını yakından ilgilendiren ayine yaklaşık 3 bin civarında Hristiyan katıldı. Fener Rum Patriği Bartholomoes, Trabzon'dan çok mutlu ve güzel intibalarla ayrılacağını belirterek yetkililere teşekkür etti. Ayin için Yunanistan, Rusya ve Gürcistan'dan kara, hava ve deniz yoluyla gelen vatandaşlar, Sümela Manastırı'na akın etti. Yer darlığı nedeniyle sadece 500 civarında insan ayin için manastıra alındı. Diğer davetliler ayin programını dev ekrandan seyretti.

Fener Rum Patriği Bartholomoes'un koordinesinde gerçekleşen ayin, yaklaşık iki saat sürdü. Geceyi Maçka'da geçiren Bartholomoes'un manastıra gelmesi ile birlikte ayin başladı. Ayin sırasında çoğu insan gözyaşı döktü, mum yakıp dua etti. Ayin sırasında Türkçe açıklamalarda bulunan Bartholomoes, kardeşliğin pekişmesi adına bu ayinin çok önemli olduğunu söyledi.

OSMANLI PADİŞAHLARINA DA DUA ETTİLER

"Sümela Manastırı'na 88 yıl sonra tarihle ve sizlerle buluşma geldik." diyen Bartholomoes, "Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede, bu tarihi manastırda ibadet yapmamıza vesile olan Yüce Allah'a hamd olsun. Bu günleri yıllarca sabırla bekledik. Ortodoks ve hatta Hristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Meryemana'nın ölüm yıl dönümünün kutlandığı bir tarihte burada bulunmaktan ve ayin yönetmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Bugün bütün Ortodoksların kalbi burada bizlerle beraberdi. Bu heyecan, bu sevgi, bu inanç, bu bağlılık asla farklı anlamlara çekilmemelidir. Bizler buraya dua etmeye geldik. Burada yüzyıllarca yaşamış olan Rum Ortodoks halkının anısına ve bu manastırda hizmet etmiş keşiş ve ruhanilerimizin ruhlarına dua etmeye geldik. Bu manastırın tarihinde onu gönülden seven, destekleyen Osmanlı padişahlarından 2. Bayezid, 1. Selim, 2. Selim, 3. Murad, 1. İbrahim, 4. Mehmet, 2. Süleyman, 2. Mustafa ve 3. Ahmet'in anılarına dua etmeye geldik. Türkiye'nin, Ortadoğu'nun, insanlığın ve burada bulunan insanların saadeti, huzuru ve mutluluğu için kısaca bütün insanlık için dua etmeye geldik. Yüce Allah bu kutsal günde, kutsal mekanda dualarımız kabul etsin." dedi.

RUMCA TÜRKÜ SÖYLEYEN NEJDET ÇOBAN'A BAHŞİŞ VERDİ

Bu tarihi günde kendilerine imkan sunan AK Parti hükümeti ve Kültür veTurizm Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere Trabzon'da yetkililere şükranlarını ifade eden Bartholomoes, "Birlikte yaşam kültürü medeniyetimizin bizlere bıraktığı bir mirastır. Bu mirası yaşatalım, öğretelim ve artık bu konularda acılar vuku bulmasın. Ailelerin yürekleri yanmasın, çocuklar korkmasın, gençler endişe duymasın. Bizlere komşu olan Ortadoğu ve Kafkas halklarına ve tüm insanlığa barış, mutluluk getirsin. Bu vesile ile Ramazan ayınızı kutlar, huzur, sabır ve ibadetle anlamlı bir ayı yaşamanızı temenni ederim."

Bartholomoes ayin sonrası manastırdan ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine ayin töreninin çok anlamlı geçtiğini, tüm insanlığa dua ettiklerini, bu güzel imkanı kendilerine sunan yetkililere teşekkür edip, Trabzon'dan güzel intibalarla ayrılacağını kaydetti.

Bartholomoes, manastır yolunda kemençe çalıp, Rumca türkü söyleyen Nejdet Çoban'a eşlik edip, 20 TL bahşiş verdi.

ARTIK HER YIL AYİN YAPILACAK

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, çok anlamlı bir programa ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını, bu anlamda katkısı bulunan herkese teşekkür etti. Genç, ayin törenlerinin bundan sonra yılda bir kez yapılacağını kaydetti. Yunanlı Ortodokslar ise 88 yıllık hasretin sona ermesi nedeniyle çok mutlu olduklarını, bundan sonda da geleceklerini belirtip Türk hükümetine teşekkür etti. Ayin töreninin ardından katılımcılara dilimlenmiş bayat ekmek ikram edildi. Ayini canlı yayından seyreden Ortodokslar daha sonra manastıra çıkıp dua etti.

"BABASININ MEZARINA TOPRAK GÖTÜRDÜ"

Sümela Manastırı'ndaki ayin için Yunanistan'ın başkenti Selanik'ten gelen Salafodi Didir (81), babasının mezarına götürmek üzere manastır yakınından toprak aldı. Babasının 1923 yılında nüfus mübadelesi ile Maçka'dan Yunanistan'a göç ettiğini hatırlatan Didir, "Ben Yunanistan'da doğdum. Babam, Maçka'dan gitmiş. Köyümüzün ismini değiştirmişler. Bu yaşta, bir sürü masraf yapıp buraya gelmek, ve babamın yaşadığı toprakları görmek istedim. Ölmezsem gelecek sene de gelmeyi düşünüyorum." diye konuştu.

POLİS HELİKOPTERİ TUR ATTI

Sümela Manastırı'ndaki ayin nedeniyle emniyet ve jandarma ekipleri geniş çaplı önlem aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait helikopter, Fener Rum Patriği Bartholomoes'un manastıra geldiği sırada havada tur attı. Ayin bölgesinde geniş çaplı önlem alınması vatandaşları memnun etti.

Ayini yerli ve yabancı basından akrediteli 100 civarında gazetecinin takip ettiği bildirildi.