Spor Toto'da ilk yatan Galatasaray

Spor Toto Süper lig'in ilk maçında Sivasspor, Galatasaray'ı 2-1 yenerek iyi bir başlangıç yaptı. Arda'nın asistinde Mustafa'ya öne geçen Galatasaray bu avantajını değerlendiremedi. Emektar Ceyhun yaptığı iki asistle Sivasspor'u galibiyete taşıdı


 BENER ONAR

Galatasaray geçen sezon Sivasspor'la son dakikada yediği golle 1-1 berabere kalırken maçın ardından Frank Rijkaard'la Hayati Soydaş kavga etmişti. Dün gece de bu ikili arasında bir tartışma izledik. Nisan 2010'la Ağustos 2010 arasındaki böyle bir benzerlik var anlayacağınız. Fark mı? Sivasspor, Mesut Bakkal yönetiminde ileri adımlar atarken Galatasaray üç adım geri atlama dalında rekor kırma yolunda!

Şut açılışını 2. dakikada Arda Turan yaptı bir dakika sonra Cihan Yılmaz yanıtladı ama iki futbolcu da gol sevinci yaşayamadı. 7'de 2010-2011 sezonunun ilk golünü izledik. Lucas Neill'in uzun pasında Arda ofsayt tuzağından sıyrılıp arka direği güzel gördü. Ligin en sürpriz skoreri Mustafa Sarp zeki kaçışını net bir vuruşla tamamlayamasa da Abdurrahman Dereli'ye çarpan top ağlara gitti: 0-1.

Ev sahibi Yiğidolar mücadele eden, zaman zaman iyi pas yapan bir ekip görünümündeydi. Mehmet Yıldız savunmanın dengesini bozan ama çok kenarlar kaçan bir futbolcu. Böyle olunca yük tecrübeli oyuncu Ceyhun Eriş'e biniyor. Anadolu turnesine Sivasspor'da devam eden Ceyhun dün gece yüzde yüz katkıyla oynadı. Tecrübeli oyun kurucu, 19'da savunmaya çarpıp şandel olan topunda Aykut'u geçebilse skor tabelasına adını yazdırabilirdi. Asistleri mi? Az sonra...

43'te bir Türkiye klasiği izledik. Köşe gönderine yakın bir yerde Neill-M. Yıldız mücadelesine hakem Kamil Abitoğlu faul çaldı. Ceyhun'un kullandığı serbest vuruşta Bruno Zita kaleye iki metre mesafeden göbekte çok rahatsız edilmeden kafayı vurdu: 1-1. Tamam faul tartışmalı -yazar burada ben vermem diyor- ama Galatasaray'ın böyle bir gol yemesi çok düşündürücü. Gerçi Zita'yı kaçıran ismin akşamın en kötüsü Ali Turan olduğunu düşününce...

Devre biterken Kadir Bekmezci'nin Emre Çolak'a yaptığı hareket sahayı bir kez daha karıştırdı. Bu pozisyonun benzerini 20'de Ceyhun-Neill kapışmasında görmüştük ama Emre'nin düşürülmesi penaltıydı sanki.

İkinci yarının özetini şöyle yapayım: Sivasspor kazanmak için gereken özveriyi gösterdi. Galatasaray üç puanı hak edecek bir oyun ortaya koymadı. Hemen 60'daki gole geleyim. Ceyhun, Cana'nın ektsra hamlelerinde ayakta kalırken topu da Cihan'a aktardı. Cihan köşeye güzel bıraktı: 2-1. Kontrolsüz güç Servet'in Neill'la bire-bir kalan Ceyhun'a basmasına bir anlam veremediğimi eklemem lazım. Kalan bölümde Galatasaray bir kez 63'de Mehmet Battal sağıyla çalımlayıp soluyla vurduğu şutla gole yaklaşırken şans genç golcünün yanında değildi...

MAÇTAN NOTLAR

Emre'ye fırça üstüne fırça
* Frank Rijkaard, maç önceki ısınma sonrası ateşi çıkan Serdar Özkan'ın yerine sahaya Emre Çolak'ı sürdü. Genç oyuncu, sağ kanatta son derece kötü bir oyun ortaya koyarken yaptığı pozisyon hataları özellikle kaptan Arda'nın tepkisine neden oldu. Arda birçok pozisyonda Emre'yi 'fırçaladı'. Sarı-Kırmızılı ekipte özellikle Ali Turan da çok kötüydü. İlk golde Zita'yı kaçıran Ali Turan, oyun boyuncu hatalarıyla sırıttı. Benzer şekilde yeni transfer Lorik Cana, Servet ve Ayhan da konuk ekibin kötüleri arasındaydı.

Ceyhun ışıldadı
Ev sahibi ekipte ise, futbol hayatının 16. takımında forma giyen Ceyhun Eriş ışıldadı. Tecrübeli oyuncu iki golün de asistini yaparken özellikle ikinci golde Galatasaray defansını adeta ipe dizdi ve boş pozisyondaki Cihan Yılmaz'ı görerek, 'Al da at' dedi.

Rijkaard-Soydaş bir kez daha
Geçen sezon Galatasaray adına 'teslim bayrağı'nın çekildiği maç olan Sivasspor mücadelesinde ev sahibi takımın yardımcı antrenörü Hayati Soydaş'la Frank Rijkaard arasında bir arbede yaşanmıştı. Hollandalı çalıştırıcı, dün de maçın son bölümünde Baros'un sarı kart gördüğü pozisyon esnasında kendi yedek kulübelerinin önündeki Soydaş'ı iterek kendi yerini gitmesini istedi. Rijkaard, bu sırada kendisine mücadele etmeye çalışan Ceyhun'u da itti.

Yardımcı Eyisoy'a büyük tepki
Galatasaray yediği ilk gol öncesi kazanılan serbest vuruşta, Neill'le Mehmet yıldız arasındaki vucüt vucuda pozisyonda yardımcı hakem başyrağına kaldırarak Sivasspor lehine faul verilmesini istedi. Galatasaraylı oyuncular, bu faule itiraz etti. Lakin atış kullanıldı ve Zita ağalrı gördü. Pozisyonun gol olması üzerine başta kaptan Arda olmak üzere Sarı-Kırmızılı oyuncular soluğu Eyisoy'un yanında aldı. Arda'nın "Bunun neresi faul" dediği duyurulurken hakem Abitoğlu, konuk takımın oyuncularından santraya gitmeleri istedi. Bu sırada kulübeden tehki gösteren Gökhan Zan da sarı kart gördü.

İlk gol Sarp'tan
Mustafa Sarp, 2010-2011 sezonunu ilk golünü atan isim oldu. Orta saha oyuncusu, 7. dakikada Arda'nın sağdan ortasında topu Abdurrahman'a da çarptırarak ağlarla buluşturdu. Ne var ki bu gol, Galatasaray'ın, Sivas'tan mutlu ayrılmasını sağlamadı.

'Sivas'ın fizik gücüne yenildik'
Karşılaşma sonrası Galatasaray Teknik Direktörü Frank Rijkaard, rakibin fizik gücünün daha iyi olduğunu bu nedenle yenildiklerini söyledi. Rijkaard, "Özellikle ilk yarım saat iyiydik. İlerleyen dakikalarda durgunluğumuz başladı. Kötü sinyaller verdik. Sivas’ın fizik gücü bizden daha fazlaydı. Neticesinde fizik gücüne kaybettik. Pas yapmak istedik, rakip bozdu” dedi. Mesut Bakkal ise "Bugün özelikle ikinci yarıda hem iyi oyun, hem de bol pozisyona girerek maçı kazanmasını bildik. Bu ligin daha başlangıcı. Galatasaray’ı yenmekle her şey bitmiyor. Bu galibiyeti abartmamalıyız. Oyuncularımı kutluyorum. Özellikle ikinci yarıda yardımlaşma, takım ruhunu ortaya koyabilmek adına çok iyi işler yaptılar” yorumunda bulundu.