Sinopale 3. Uluslararası Sinop Bienali Tarihi Cezaevi'nde Başladı

Açık ve kapalı alanlarda sergiler, yerleştirmeler, interaktif program ve performansları kapsayan 'Sinopale 3. Uluslararası Sinop Bienali' düzenlenen törenle başladı.

Sinopale 3. Uluslararası Sinop Bienali Tarihi Cezaevi'nde Başladı
Türkiye'de sadece İstanbul, Sinop ve Çanakkale'de 2 yılda bir düzenlenen kültür etkinliği bienallerden biri olan Sinopale'nin startı, Tarihi Sinop Cezaevi'nin çocuk ıslahevi bölümünde düzenlenen törenle başladı. 4 Eylül tarihine kadar sürecek olan ve dünyaca ünlü 15 yabancı ve Türk sanatçının içerisinde yer aldığı Sinopale, Uluslararası Sinop Bienali sanat severlerle buluştu. Düzenlenen açılış törenine Vali M. Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Baki Ergül, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok
sayıda sanatsever katıldı. Bu yıl üçüncüsü yapılan ve pek çok etkinliğin yanı sıra, kültür ve sanat alanında yoğun bir eğitim programını da kapsayan bienal, yerel halkın sanat üretimine aktif olarak katılmasıyla da ön plana çıkıyor.
Etkinlik hakkında bilgi veren Sinopale Sanat Yönetmeni Prof. Dr. T. Melih Görgün, Sinopale'ye farklı ülkelerden 15 sanatçının katıldığını söyledi. Görgün, "2005 yılında başlamış olduğumuz çalışmamızın bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 4 Eylül'e kadar Sinop içerisinde şu ana kadar pek de kullanılmayan mekanları da kullanarak uluslararası sergiler gerçekleştireceğiz. Ana sergi mekanımız Sinop Tarihi Cezaevi. Burada uluslararası sanatçıların sergileri yer alacak. Sinopale bu yıl
'Kayıp Adalar Yitik izler' konusunu seçti ve kentin belleğine yönelik olarak çalışmayı tercih etti. Sanatçıları da buna göre seçti ve yönlendirdi. Farklı disiplinde sanatçılar performans, film ve değişik alanlarda çalışmalarını sunmaya başladılar" dedi.
Sinopale 3' te çocuklar için uluslararası sanat atölyeleri, kadın çalışmaları, uluslararası temsil yöntemlerine yönelik çalıştaylarla, kültür aktörlerinin katılacağı uluslararası kent toplantıları da yer alıyor. Uluslararası sanat basınının da yoğun ilgisini çeken Sinopale Projesi, Türkiye dışında İrlanda, Almanya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, Sırbistan, Avusturya, Yunanistan, Belçika, İngiltere ve İtalya gibi birçok ülkeden sanatçı ve sanatseveri kültür sanat şehri adayı Sinop'ta buluşturuyor.