Şahmaran Sanatçısının Sergisin İlgi Gördü

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Şahmeran ve bakır ustası Hasan Özcan tarafından açılan Cam Altı ve Bakır Sergisi sanatseverlerden büyük ilgi gördü.

Şahmaran Sanatçısının Sergisin İlgi Gördü
Ayvalık'ta sanatseverlerin uğrak yeri olan ve topladığı bağış kitaplarını ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına gelir sağlamak amacıyla satışının yapıldığı 'Vatandaş'ın Yeri' adlı kitapçıda gerçekleşen sergide, birçok medeniyetin birlikte yaşadığı Mardin ve Mezopotamya kültürüne ait figürler cam altı ve bakır ürünler üzerine işlenmesi sergilendi.
Bakır tepsiler, kahve fincanları, tabaklar, kaşıklar ve süs eşyalarının yanı sıra Cam Altı sanatının Osmanlı Tuğrası, İbranice Allah'ın isimlerinin yazıldığı tablolar, Yezidilerin Kutsal Tavus kuşu, İslam dinini simgeleyen Amentü Gemisi gibi Anadolu kültürünün çeşitli mozaiklerine ait duvar süsünü kendi elleriyle uzun ve meşakkatli süreçlerle yapan sanatçı
Mezopotamya topraklarında yüzyıllardan beri anlatıla gelen bir efsane olan yarı insan, yarısı da yılan Şahmeran'ı, yörede sadece dillere nakşetmekle kalmayıp bakıra da işlemesiyle bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da takdirini kazanan Cam Altı ve Bakır İşleme Sanatçısı Hasan Özcan'ın Ayvalık'ta açtığı sergi büyük ilgi gördü.
Mardin'de bakır ev eşyaları imal eden bir esnaf olan Özcan'ı Mardin'de ki diğer bakırcılardan ayıran özelliği ise, belden aşağısı yılan, üstü ise kadın olan bu bereket timsalini yaklaşık 40 yıldır bakıra nakşetmesi olduğu belirtiliyor.

ARNOLD SCHWARZENEGGER'İN PORTRESİNİ BAKIR TEPSİYE İŞLEMİŞ VE HEDİYE ETMİŞTİ
Mardinli kadınların yıllar boyu kanaviçelere işleyip çeyizlerine sakladıkları Şahmeran tutkusu nedeniyle, babasından yadigâr bakır dükkânında 12 yaşından beri Şahmeran Efsanesini bakır ve cam altına işleyen sanatçı Ayvalık'ta gördüğü ilgiden oldukça memnun olduğunu ifade etti.
Baba mesleği olan bakırcılığın yanı sıra birçok dine mensup toplumların bir arada yaşadığı Mardin'de çeşitli dinlere ait sembolleri eserlerinde kullanan sanatçı, Hasan Özcan, Cam işlemelere Şahmeranları ise yağlıboya ya da vitray boya ile renklendirdiğini belirterek, "Yaklaşık bir yıl önce Kültür Bakanlığı'nın daveti üzerine Los Angeles'ta katıldığım Yemek ve El Sanatları Festivali'nde Mardin'i temsil ettim. Mardin Vali Yardımcısı Niyazi Ulugöl ile birlikte katıldığımız festivalde, California Valisi ve ünlü aktör Arnold Schwarzenegger'e, kendi portresini çizdiğim bakır tepsiyi hediye ettim. Ayvalık'a, Sayın Aysel Namlı sayesinde bu ikinci gelişim ve ikinci kez sergi açışım. İlk sergi inanılmaz ilgi görünce, bu yıl yine gelmek zorunda kaldım. Eserlerime ilgi gösteren tüm Ayvalıklı sanatseverlere teşekkür ederim" diye konuştu.
Sık sık toplumlararası barış ve kardeşlik mesajları veren sanatçı, sergisini oğullarının da destekleriyle açtığını kaydetti.

SANATÇI İKİ YIL ÖNCE BİRÇOK OBJESİNİ ÇYDD'YE BAĞIŞLAMIŞ
Sanatçıyı ikinci kez Ayvalık'a davet edip, sanatseverlerle buluşturan ve ilçede pek çok sosyal çalışmalarıyla tanınan Aysel Namlı ise, "Topladığımız bağış kitapları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yararına satışını yaptığımız ve sosyal çalışmalarımızı yürüttüğümüz Vatandaşın Yerinde, şimdiye kadar ülke genlinde tanınmış pek çok sanatçı, gazeteci ve yazarı ağırlayarak, sevenleri ile buluşturduk. Bu yılki çalışmalarımızın kapsamında bugün burada Mardinli Şahmeran Ustası Hasan Özcan'ı ağırlıyoruz. Sanatçımız bundan iki yıl öncede yine aynı sergiyi burada açmış ve sergisine ait birçok objesini ÇYDD'nin okuttuğu ve burs verdiği çocuklarımızın eğitimine katkı verebilmek için derneğe bağışlamıştı. Kendisine ve sergiye ilgi gösteren Ayvalıklı sanatseverlere teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Mardin'li Şahmeran Ustası, Bakır ve Cam Altı Sanatçısı Hasan Özcan'ın bu gün açtığı serginin, 14 Ağustos'a kadar Vatandaşın Yerinde, 15 Ağustos'ta Ayvalık-Şirinkent'te bulunan Teknik Güç Birliği Sosyal Tesislerinde ve 16â€"17 Ağustos'ta da Cunda'da olmak üzere toplam bir hafta süreceği öğrenildi.