Otizm teşhisinde yepyeni bir umut doğdu

İngiliz bilim insanları 15 dakikalık beyin taramasıyla otizmi teşhis edebilecek, tek seferlik ve ucuz bir test geliştirdi

İngiliz bilim insanları 15 dakikalık beyin taramasıyla otizmi teşhis edebilecek, tek seferlik ve ucuz bir test geliştirdi

LONDRA - İngiliz bilim insanları tarafından geliştirilen 15 dakikalık bir beyin taraması, çocuklarda otizmin erken teşhis edilmesini sağlayabilecek. Yetişkinler üzerinde yapılan testlerde yüzde 90 oranında doğruluk oranı var. Tek seferde yapılan ve 200 sterline (yaklaşık 478 TL) mal olan test, 2 bin sterlinlik (yaklaşık 4 bin 800 TL) önceki geleneksel teşhis yöntemlerine kıyasla çok daha ucuz.

İngiliz Tıp Araştırmaları Konseyi tarafından fonlanan araştırmayı yürüten Dr. Christine Ecker, otizm hastalarının ancak yarısına teşhis konabildiğini söylüyor. Dr. Ecker, yeni taramanın hızlı ve doğru sonuçlar veren bir yol olduğu bilgisini vererek ekliyor: “Böylece hastalığı teşhis edene kadarki uzun bekleme listeleri, stres içindeki aileler ve hastaların yerini erken teşhis ve müdahale alacak.”

Otizm, dünyada çoğu erkek olmak üzere 100 çocuktan birinde görülüyor ve oranlar hızla artıyor. Londra’daki King’s College’ın Psikiyatri Enstitüsü, testin iki sene içinde yaygınlaşabileceğini söylüyor. Yeni teknik, beynin farklı bölgelerindeki yapılardaki değişiklikleri teşhis etmek için üç boyutlu görüntüler üreten bir bilgisayar yazılımı ve manyetik rezonans görüntüleme taramasından oluşuyor.

Çocuklarda denenecek
Yaşları 20’yle 68 arasında değişen, 20’si sağlıklı, 20’si otizmli ve 19’u dikkat eksikliği bozukluğu olan yetişkin erkeklerle yapılan testlerde tarama yönteminin yüzde 90’lık doğruluk payıyla sonuç verdiği görüldü. Çalışmanın sonuçları Journal of Neuroscience adlı tıp dergisinde yayımlandı. Dr. Ecker, yöntemin çocuklarda test edilmesine de kısa süre içinde başlanacağını açıkladı. (The Daily Mail)