Başbakan Erdoğan: 'Devlet İnşa Ediyoruz' Erzurum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Ne dediler biliyor musunuz? 'Başbakan devlet işlerini bıraktı geldi hep burada (Meclis'te) duruyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Ne dediler biliyor musunuz? 'Başbakan devlet işlerini bıraktı geldi hep burada (Meclis'te) duruyor.' Düşünebiliyor musunuz? Yani Anayasa paketini neticeye kavuşturmak, devlet işi değil... Ne işi bu? Gecekondu mu yapıyoruz? Devlet inşa ediyoruz' dedi.
Erdoğan, Erzurum Valiliğinin iftar programında yaptığı konuşmada, halk oylamasına sunulacak Anayasa değişiklik paketinin bir 'AK Parti projesi değil, millet projesi olduğunu' söyledi.
12 Eylül'de halka götürülecek paketin, Meclis'te yasalaşma sürecini anlatan Başbakan Erdoğan, 'Ne dediler biliyor musunuz? 'Başbakan devlet işlerini bıraktı geldi hep burada duruyor.' Düşünebiliyor musunuz? Yani Anayasa paketini neticeye kavuşturmak, devlet işi değil... Ne işi bu? Gecekondu mu yapıyoruz? Devlet inşa ediyoruz. Anayasa bu devletin temel taşı. Anayasası olmayan bir devlet olur mu' diye konuştu.
14 gün süren bir çalışmanın ardından değişiklik paketinin yasalaştığını, ancak muhalefetin bunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu hatırlatarak, süreci anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
'Anayasa Mahkemesi ne dedi? 'Sizin söyledikleriniz hiçbiri doğru değil, dolayısıyla bu Anayasa metni doğrudur, oylamaya gider.' Peki şimdi siz ne için çıkıp 'hayır' diyorsunuz? Anayasa Mahkemesi de sizi reddetti. Öyleyse burada 'hayır' diyecek bir şey kalmadı. Bunları anlamak mümkün değil. Arkadaşlarına güvenmez oy kabinine sokmazlar, Anayasa Mahkemesi onlara göre ana muhalefet mahkemesi. Buna rağmen siz daha neyi koşturuyorsunuz? Dert başka. Dert; acaba bu 12 Eylül olayını kendi lehlerine çevirebilirler mi? Allah'ın izniyle çeviremeyecekler. 
Sokakları tahrik etmek isteyenler çıkabilir. Camı çerçeveyi kırmak için halkı galeyana getirmek isteyenler olabilir, güvenlik güçlerimize karşı halkı kışkırtmak isteyenler çıkabilir. Unutmayın sokakların karışmasını, cam çerçeve kırılmasını, mahalleler arası husumetlerin tırmanmasını terör örgütü istiyor, karanlık odaklar istiyor. Kim ki bu tuzağa düşerse, kim ki aldanırsa terör örgütünün de tahrikçilerin de tuzağına düşmüş, onların değirmenine su taşımış olur. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Biz, inadına kardeşlik diyeceğiz. Çünkü biz, bin yıldır kardeşçe yaşadığımız, birbirimize akraba olduğumuz bu topraklar üzerinde dayanışmamızı inadına artıracağız. Bu tuzaklara düşmeyeceğiz. Bu kirli oyunlarda aldanan da aldatan da olmayacağız.'

-'ABDESTİNDEN ŞÜPHESİ OLMAYANIN NAMAZINDAN ŞÜPHESİ OLMAZ'-

Referandum sürecinde, birbiriyle alakası olmayan, hedefleri, gayeleri, politikaları farklı olan bazı kesimler, siyasi partilerin ilginç bir ittifak kurduğunu ifade eden Erdoğan, 'Düşünebiliyor musunuz, CHP, MHP, BDP, YARSAV bunlar nasıl bir araya gelirler? Müşterek hareket ediyorlar. Asla bir araya gelmesi düşünülemeyenler, yan yana gelmeyecek olanlar nasıl oluyor da bir araya geliyor' dedi.
Başörtüsü konusunda 411 milletvekiliyle yasanın çıktığını, ancak bunu CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğünü anlatan Erdoğan, MHP'nin bu yasanın çıkmasında destek verdiğini, ancak bugün de referandumda CHP ile ortak hareket ettiğini söyledi.
12 Eylül'de milletin anayasasının oylanacağını dile getiren Erdoğan, artık kararın milletin olduğunu belirtti.
Başbakan Erdoğan, bazı siyasilerin, kendisini Yüce Divana göndereceğine ilişkin sözler sarf ettiğini anımsatarak, 'Abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphesi olmaz. Bizim abdestimizden şüphemiz yok ki namazımızdan şüphemiz olsun' dedi. 
Türkiye'nin ekonomik göstergelerine ilişkin, kendi dönemlerini önceki dönemlerle kıyaslayarak bilgiler veren Erdoğan, iktidarı, MHP, ANAP, DSP koalisyonundan IMF'ye 23 milyar dolar borçla devraldıklarını söyledi. Erdoğan, bugün borcun 6.9 milyar dolara indiğini ifade ederek, iktidara geldiklerinde Merkez Bankası'nın kasasında 26.5 milyar dolar bulunurken, rakamın şimdi 75 milyar doları bulduğunu bildirdi.

-YARGI-

Özelleştirmeler konusunda da kendilerine engeller çıkarıldığını söyleyen Başbakan  Erdoğan, özelleştirmelerde Danıştay'ın aldığı bazı kararların geç verildiğini belirterek, şöyle konuştu:
'Hastanelerde Tam Gün Yasası gündeme geldi. Bakanımızın bir açıklaması düştü internet sitelerine, o açıklama üzerinden Danıştay toplanıyor, 24 saat geçmeden kararını veriyor ve yürütmeyi durduruyor. Allah Allah ne kadar maharet sahibiymiş bunlar. Yani niye o ana kadar yapmadınız, diğerlerini niye yapmadınız? 30 ay bir Alsancak Limanı'nı sallıyorsunuz, İstanbul'da Büyükşehir Belediyemiz bir yeri sattı, bir iki şikayet üzerine aylarca oyaladılar ve alıcı vazgeçti. 1 milyar dolardı orası. Şimdi gidin inanın orayı 500 milyon dolara veremezsiniz. Kayıp kime? İstanbullulara. Yazık değil mi? Galataport'a, Haydarpaşaport'ta aynı şeyi yaptılar. Dertliyiz dertli.
HSYK şimdi ilk kademe mahkemeleri tarafından seçilecek. Muhalefet meydanlarda ne diyor; 'iktidar atamayla arka kapısını oluşturuyor.' İnsaf, bizim bir tane atama yetkimiz yok. Tamamen atama yetkisi ilk derece mahkemelerine ait. Cumhurbaşkanı atayacak. Cumhurbaşkanına teklif edilenler içinden atama yapılıyor. Bu daha önce vardı. Milleti aldatmayın. 'Bakanı ve müsteşarı orada' diyor. Yahu bakan ile müsteşar bizim dönemimiz de mi girdi oraya? Bizden önce de vardı. 
Ama şimdi arı kovanına çomak sokuldu ya ondan rahatsız oluyorlar. İlk kademe mahkemelerindeki hakimler, savcılar acaba bizim kontrolümüz dışında mı diye endişe ediyorlar. Hak tecelli edecek ne yaparsanız yapın. Biz, güveniyoruz, inanıyoruz ve diyoruz ki, daha geniş bir tabana yayılan bir seçim ile bu adım atılsın, inşallah bu kararı alalım.
Eski bir adalet bakanı mahkum ziyaretine gidiyor ve o zaman neler söylüyorlar ama şimdi ana muhalefet partisinin milletvekilleri cayır cayır Silivri'ye taşınmışlar. Oradan hiç ayrılmıyorlar, onlara kimsenin bir şey söylediği yok. 
Ana muhalefetin bir iktidar ortağı olduğu zamanda, bir rivayete göre 3 bin, birine göre 5 bin yargıya elaman yerleştirilmiştir... Arka bahçe artık kurumaya başladı diye korkuyorlar. Biz başka bir şey düşünmüyoruz. Bizim düşündüğümüz şey, bu ülkede adalet, hukuk hakim olsun ve benim milletim adalete güvensin.'

13.08.2010 23:25:29