Sakarya'da atıl vaziyetteki 3 bin 755 dekar tarım arazisi yeniden tarım ve hayvancılığa kazandırılacak

Sakarya Sanayici ve İşadamları Derneği (SATSO), Karasu'da yıllardır atıl duran Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)'ne ait 3 bin 755 dekar arazin

Sakarya Sanayici ve İşadamları Derneği (SATSO), Karasu'da yıllardır atıl duran Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)'ne ait 3 bin 755 dekar arazinin tarım ve hayvancılığa kazandırılması konusunda önemli bir adım attı.

SATSO Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu, Sakarya Ticaret Borsası, Adapazarı Ziraat Odası, Veteriner Hekimleri Odası, Kasaplar Odası, Süt Birlikleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kırmızı Et üreticileri Birliği ve Hayvancılık Kooperatifleri Birliği ile bir konsorsiyum oluşturdu.

Söz konusu arazinin Sakarya ekonomisine kazandırılması amacıyla oluşan konsorsiyum, arazi için bir şirket kurulmasını ve bu şirket aracılığı ile TİGEM arazisinin ihalesine girerek, arazinin yeniden tarım ve hayvancılığa açılmasını amaçlıyor. Bir şirket kurmak üzere anlaşan konsorsiyumdaki dernek, oda temsilcileri; bu güçlü işbirliği karşısında TİGEM için ibrenin lehlerine döneceğini ifade ediyor. Sakaryalıların da desteğinin şart olduğunu belirten temsilciler, kamuoyunun desteğinin kendileri için gerekli olduğunu ifade ettiler. Özlenen bu tablo sonucunda Sakarya'nın, et üretiminde bölge liderliğini alacağına işaret eden üyeler, gelir ve istihdam adına güzel gelişmeler yaşanacağı görüşünü benimsiyor.

Sakarya'daki ilgili sektör ve tüm sivil toplum örgütleri temsilcilerini davet ederek bilgilendiren ve edestek isteyen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, TİGEM arazisi üzerinde entegre süt ve besi bölgesi niteliğinde bir proje hazırlamayı düşündüklerini söyledi.

Altuğ, "Biz ortak akılla bu işi yaparız. Sakarya Valisi Mustafa Büyük ile de görüştük. İl Özel İdaresi'nin de bu şirketin ortağı olmasını teklif ettik. Özel İdare bize güç verecektir. Sadece Sakarya'nın menfaatini gözeterek çalışmalıyız, TİGEM arazisinin Sakarya'ya kazandırılması da oldukça önemli bir konu, bölgenin ilimize kazandırılması ile sektörün gelişmesi adına çok önemli bir adım atılmış olacak." diye konuştu.

TİGEM Projesi'nin, Marmara Bölgesi'nin sektörde hak ettiği yere gelmesini sağlayacak en büyük hayvancılık projesi olacağını kaydeden Altuğ, "Yetiştirici, sanayici ve üretici ile sivil toplum örgütlerinin entegrasyonunu sağlayacak bu model sonucu yem bitkileri üreterek yem sorununu çözen, damızlık ihtiyacından teknik ve sağlık hizmetlerine, pazarlama ve fiyat istikrarına kadar sorunları çözümlenmş diğer çevre işletmelere de iyi birer örnek olacak işletmeler doğacaktır." dedi.