İl Sağlık Müdürü Cindemir: Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenme ihmal edilmemeli
Giresun İl Sağlık Müdürü Dr. Cengiz Cindemir, Ramazan ayında oruç tutacakları yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeleri hususunda uyardı.
C
Cindemir, Ramazan ayında öğünlerin, sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmalarının sağlık açısından önemine dikkat çeken Cindemir, "Kafein içeren içecekler yerine de süt, meyvesuyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir." dedi.
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesinin en uygun beslenme şekli olacağını hatırlatan Cindemir açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir."
İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek veya koltukta dinlenmek yerine hareket edilmesi önerisinde de bulunan Cindemir, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacağını dile getirdi.
Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemlerinin önemine dikkat çeken Cindemir, "Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir." açıklamasında bulundu.