Çöllü Üreticiye Tuta Desteği İstedi

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan domateste tuta zararlısı nedeniyle oluşan kayıplar nedeniyle üreticiye destek konusunu TBMM gündemine getirirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yapılan eğitim çalışmalarını açıkladı

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan domateste tuta zararlısı nedeniyle oluşan kayıplar nedeniyle üreticiye destek konusunu TBMM gündemine getirirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yapılan eğitim çalışmalarını açıkladı.
CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün, tuta zararlısı nedeniyle domates üretiminde yaşanan kayıplar, üreticilerin kayıplarının telafisi ve gelecek yıla ilişkin destekler konusundaki soru önergesini, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker yanıtladı. Domates güvesi konusunda 8 aylık dönemde Antalyalı üreticilerle eğitim toplantıları yapıldığını ve 20 bin üreticiye ulaşıldığını kaydeden Bakan Eker, Bakanlık tarafından temin edilen feromon tuzaklarla tüm üretim sahasının izleme ve değerlendirmeye alındığını, Antalya'da 5 bin afiş, 12 bin bilgilendirme broşürü, 15 domates güvesi tanıtım DVD'si, 5 bin kitap dağıtımının gerçekleştirildiğini söyledi.
Zararlı sürveylerinde kullanılmak üzere 24 bin TL'nin harcanarak bin 25 tuzak ithal edildiğini ve keşif sürveylerde kullanıldığını kaydeden Bakan Eker, "Domates güvesi zararlısına karşı ülkemizde başka konularda tavsiyesi olan ancak yurtdışında domates güvesine karşı kullanılan 14 adet aktif maddeden, 5 adet aktif madde söz konusu zararlı için geçici olarak tavsiye edilmiş olup mücadele çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca bu konuda kullanılmak üzere çalışmaları biten 2 adet bitki koruma ürünü ruhsatlandırılmıştır" dedi.
Bakan Eker'in yanıtını değerlendiren Çöllü, "Desteklerle ilgili sorumuz tamamen yanıtsız bırakılmıştır. Domates, Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biridir. O zaman bu ürüne ve üreticiye özel önem ve destek sağlanmalıdır. Tuta ile mücadelede yöntem bellidir. Tuzak, kül, kimyasal ve böcek. Şimdi üretici tedirgin. Herkes farklı bir şeyler yapıyor. Bu mücadelenin etkin ve bütüncül bir yapıda sürdürülmesi gerekir. Tarım Bakanlığı'nın yapması gereken, mücadele yönteminin bütüncül bir yapıda sürdürülmesi ve bu mücadeleye verilecek desteklerdir. Broşür göndermekle, CD göndermekle çözüm üretilmesi mümkün değildir. Ürün kaybı ciddi boyutlara ulaşırsa, hem iç tüketim hem de ihracat bundan zarar görecektir" dedi.