Birleşmiş Milletler'deki Mavi Marmara Soruşturması Başladı

Gazze'ye insani yardım götüren filoda yer alan Mavi Marmara gemisine İsrail'in düzenlediği saldırıyla ilgili Birleşmiş Milletlerin (BM) soruşturması, New York'taki BM genel merkezinde başladı

Gazze'ye insani yardım götüren filoda yer alan Mavi Marmara gemisine İsrail'in düzenlediği saldırıyla ilgili Birleşmiş Milletlerin (BM) soruşturması, New York'taki BM genel merkezinde başladı. Komisyon üyeleri, BM Genel Sekreteri Ban ki-moon ile bir araya geldi.
İsrail'in 31 Mayıs'ta Mavi Marmara gemisine düzenlediği kanlı saldırı sonrası Türkiye'nin talebi üzerine BM soruşturması başladı. Komisyonun 4 üyesi BM Genel Sekreteri Ban ki-moon ile New York'taki BM genel merkezinde bir araya geldi. BM sözcüsü Martin Nesirsky, BM Genel Sekreteri Ban ki-moon'un daha önce yaptığı çağrıyı yenilediğini söyleyerek, "Bugün sayın genel sekreter hükümetlere yaptığı komisyonla işbirliği içinde olmaları çağrısını yineledi" dedi. Sözcü Nesirksy ayrıca, "Komisyon, bireylerin cezai
mesuliyetini belirlemek için kurulmamıştır, komisyonun amacı gerçekleri ve şartları ortaya çıkarmak ve bu bağlamda başka olayların yaşanmaması için tavsiyelerde bulunmaktır" dedi.
İlk raporunu Eylül ayında hazırlaması beklenen komisyonda Yeni Zelanda'nın Eski Başbakanı Geoffrey Palmer, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, Türkiye'den Özdem Sanberk ve İsrail'den Joseph Ciechanover yer alıyor.