Menteşe Beyliği Sempozyumu Başladı

Muğla'nın Milas ilçesinde kurulmuş olan Menteşe Beliğinin ele alındığı "Menteşe Beyliği Sempozyumu" Milas'ta başladı.

Menteşe Beyliği Sempozyumu Başladı
13. yüzyılın sonlarıyla 14. yüzyılın başlarında, Beylikler Dönemi adı verilen süreçte Muğla tümüyle Aydın ve Denizli illerinin bir bölümünde hüküm süren Menteşe Beyliği'yle ilgili bugün başlayan sempozyum yarın da devam edecek.
Tarihte denizcilikleri ve korsanlıklarıyla da ünlenerek "Sahillerin Beyleri" diye anılan Menteşe Beyleri ve Beyliğinin tarihinin, kültürünün ve sanat eserlerinin anlatıldığı sempozyumda Milas ve Beçin Belediyeleri tarafından destekleniyor.
Bugün saat 10.00'da Milashan Otel'de saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Menteşe Beyliği Sempozyumu Gazeteci Olcay Akdeniz'in konuşmasıyla başladı.
Sempozyumda Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı Beçin'in Menteşe Beyliği için önemli bir yer olduğunu belirtirken ve Milas Belediye Başkan Vekili Seyfi Sağlıcak ise, "Milas'ın önemli bir öğesi olan Menteşe Beyliği'nin özelliklerini öğrenmek için buradayız" dedi.
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un konuşmasının ardından Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal mikrofona gelerek Beçin'deki kazılarda 16. yılı olduğunu, bu yıl başka birine kazı başkanlığını devredeceğini belirterek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Prof. Dr. Ünal, yaptıkları kazılar sırasında birçok tarihi eseri gün yüzüne çıkardıklarını, 33 kilogram gümüş para bulduklarını ve bu paralar içinde Avrupa kökenli paraların da yer aldığını ifade etti.
Prof. Dr. Ünal'ın ardından Prof. Dr. Zeki Arıkan sunumuna başladı. Menteşe Beyliği'yle ilgili ilk bilgilerden bahseden Prof. Dr. Arıkan, "Mustafa Cavit bilimsel bir gezi düzenliyor. Menteşe Beyliği'yle ilgili edindiği bilgileri 18 Temmuz 1923 tarihli Türk Sesi Gazetesi'nde yayınlıyor" dedi.
Sonrasında Yrd. Doç. Dr. Adnan Çevik de Menteşe Beyliği'yle ilgili kaynaklardan bahsetti.
Bugün sempozyumun ikinci oturumunda ise; Prof. Dr. Remzi Duran "Menteşe Beyliği sanatına genel bir bakış" konulu sunumu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ali Baş ise sunumunda "Menteşe Beyliği Dönemi Ticari Yapıları"nı tanıttı. Prof. Dr. Namık Açıkgöz ise ilk günün son sunumunda "Menteşe Beyliği'ne ait bazı yazıtlar ve mezar taşları"nı anlattı.
Sempozyumun yarınki bölümünde ilk sunumu yapacak olan Yrd. Doç. Dr. Ertan Daş, "Beçin'deki Menteşe Mezarlığı"nı anlatacak. Ardından Yrd. Doç. Dr. Sevinç Gök ise "Beçin Seramikleri" konulu sunumunu gerçekleştirecek. Sempozyumun son sunumunu yapacak olan Yrd. Doç. Dr. Şakir Çakmak, "Balat'taki İlyas Bey Külliyesi"ni tanıtacak.
Bu sunumların ardından ise serbest konulu sunumlarla sunulan konular hakkında tartışmalar gerçekleştirilecek. Sempozyum daha sonra saat 15.00'te düzenlenecek veda kokteyli ile sona erecek.