Tereciye tere satıyor, dünyanın 1 numarası olan İtalya'ya seramik ihraç ediyor

Sektaörünün önde gelen üreticilerinden Tanışlar Grup'un bünyesinde yer alan Uşak Seramik toplam beş kıtada 36 ülkeye ihracat yapıyor. Seramikte dünyan

Sektaörünün önde gelen üreticilerinden Tanışlar Grup'un bünyesinde yer alan Uşak Seramik toplam beş kıtada 36 ülkeye ihracat yapıyor. Seramikte dünyanın 1 numaralı ülkesi olarak bilinen İtalya'dan Kanada'ya, Moritanya'dan Cibuti'ye satış yapıyor.

İstanbul'da ypılan basın toplantısında firmanın yeni yatırımları ile hedeflerini anlatan Tanışlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış, 2009 yılında ağırlık verdikleri Ortadoğu ve Afrika'ya yönelik çalışmaların ve yeni pazar arayışlarının 2010 yılında da devam edeceğine işaret ederken "Ürünlerimizi başta Avrupa ülkeleri olmak kaydıyla farklı kıtalara ihracat yapıyoruz. Firmanın ihracata verdiği önem dâhilinde halen yüzde 25 olan ihracat payımızı yüzde 30'a çıkarmayı öngörmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Seramik üretiminde dünya ikincisi olan İspanya'da geçen yıl 200 seramik fabrikasının kapandığını vurgulayan Tanış, şu bilgileri verdi: "Dünya lideri İtalya'da da kapanmalar başladı. İspanya ve İtalya'da firmaların durumu çok kötü. Türkiye'de ise tam tersine işler çok iyi. Ülke olarak ihracatımız hızlanıyor. Ülkemiz, şu anda Avrupa'nın üçüncü seramik karo ihracatçısı konumunda. İkinciliğe doğru yol alıyor." Tanış Grup Yönetim Kurulu Başkanı, İspanya'da da kapanan bir firma ile ilgilendiklerini markasını satın almak için görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Durmuş Tanış, sektörün geçen yıla göre ortalama yüzde 25 oranında canlandığını belirterek; bu kapsamda yıllık 13 milyon metrekare üretim yapan firmanın üretiminin yeni gelen iç ve dış talepleri karşılamaya yetişemediğini kaydetti. Bayilerinden devamlı sipariş aldıklarının altını çizen Tanış, Uşak'ta bulunan fabrikalarını teknolojik yatırımlarla yenilediklerini ve ürün portföyünü ise genişlettiklerini dile getirdi. Durmuş Tanış, yapılan ve devam eden Ar-Ge yatırımları ile birlikte toplam üretimi 5 milyon metrekare artıracaklarını bildirdi. Ayrıca "Bu yıl, dijital baskı teknolojisine de yatırım yapılmasını planlıyoruz." açıklamasını yaptı.

Bu arada, 2009 yılını 74 milyon TL ciro ile kapatan Uşak Seramik, 2010 yılında 85 milyon TL ciro elde etmeyi planlıyor. 2009 yılında yaşanan küresel krize karşın yılı yüzde 6'lık bir büyüme ile kapatan firma, ciro bazında yüzde 15'lik büyüme bekliyor 2005'te yüzde 2,36 olan pazar payını da 2009'da yüzde 6,54'e çıkardı.