Gül: Nijerya ziyaretimin 2 anlamı var

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin doğudaki gücünün batıdaki gücün, batıdaki gücünün de doğudaki gücünü artırdığını belirtirken katılacağı D-8 zirvesi için de açıklamalarda bulundu.

Gül: Nijerya ziyaretimin 2 anlamı var
  Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l , Tü ; rkiye ' nin doğudaki gü ; cü ; nü ; n batıdaki gü ; cü ; nü ; , batıdaki gü ; cü ; nü ; n de doğudaki gü ; cü ; nü ; arttırdığını belirterek , ' ' Tü ; rkiye ' nin doğu ile batı ile ilişkilerini , ' Ne oluyor ' diye sorgulamak yerine , tam tersine tamamlayıcı olarak nitelemek gerekir ' ' dedi .

Gü ; l , Nijerya ' ya giderken uç ; akta gazetecilerle sohbet etti .

Başkent Abuja ' da Tü ; rkiye ' nin ö ; ncü ; lü ; ğü ; nde kurulan D-8 Zirvesi ' ne katılacağını belirten Gü ; l , zirvenin ilk kez bir Afrika ü ; lkesinde yapılmasının ö ; nem taşıdığını belirtti .

Gü ; l , D-8 ' in ü ; ye ü ; lkeler arasındaki ticareti kolaylaştırıcı altyapı ç ; alışmaları ve hukuki ç ; alışmalar yü ; rü ; ttü ; ğü ; nü ; kaydetti .

Zirvenin ardından ikili resmi temaslarda bulunacağını anlatan Gü ; l , ' ' Nijerya ziyaretimin D-8 zirvesine katılım ve ikili resmi temaslar olmak ü ; zere iki amacı var ' ' dedi .

Nijerya makamlarıyla yapacakları temaslarda ana gü ; ndem maddesinin ekonomi olacağını ifade eden Gü ; l , şö ; yle konuştu :

' ' Nijerya , Afrika ' nın en bü ; yü ; k ekonomik potansiyeline sahip ü ; lkesi . Petrol ihraç ; eden ve Tü ; rkiye ' nin petrol ve doğalgaz ithal ettiği ü ; lkelerden . Her tarafından adeta tabii kaynak fışkıran bir ü ; lke . Bö ; yle bir ü ; lkeyle bü ; yü ; k ekonomik ilişkilerimiz olabilir . Yatırım , ticaret ve savunma sanayi alanlarında işbirliği imkanları var .

Afrika ü ; lkelerinde ve dolayısıyla Nijerya ' da yatırım ve iş iklimi oluşturmak iç ; in uğraşıyoruz ve bu konuda ç ; ok umutluyum . ' '

Ö ; nceden yapılan planlamalar nedeniyle son dö ; nemde yurt dışı ziyaretlerinin sıklaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gü ; l , Kazakistan ' dan yeni dö ; ndü ; ğü ; nü ; anımsattı .

Gü ; l , Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ' in sık sık gö ; rü ; şme ve yakın işbirliğinden yana bir tercih ortaya koyduğunu , Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ' in ü ; lkeyi bu yıl beş kez ziyaret ettiğini , kendisinin ise Moskova ' ya aynı sayıda gezi gerç ; ekleştirdiğini sö ; ylediğini aktardı .

Tü ; rkiye ' nin hem batısındaki hem doğusundaki ü ; lkelerle ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediğini dile getiren Gü ; l , ' ' Doğudaki gü ; cü ; mü ; z batıda gü ; cü ; mü ; zü ; artırıyor , batıdaki gü ; cü ; mü ; z doğuda gü ; cü ; mü ; zü ; artırıyor . Bunlar birbirinin tamamlayıcısı . Tü ; rkiye ' nin doğu ile batı ile ilişkilerini , ' Ne oluyor ' diye sorgulamak yerine , tam tersine tamamlayıcı olarak nitelemek gerekir ' ' diye konuştu .

Kaynak : AA