Kendi ürünlerimizi kendimiz tüketmeliyiz

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, ''Ankara'da bütün devlet kurumlarında yabancı marka televizyonları görüyorum. Bu çok zoruma gidiyor. Biz önce kendimiz Türk işçisinin, Türk sanayisinin ürettiğini ürünleri kendimiz tüketmeyi öğrenmeliyiz'' dedi.

Kendi ürünlerimizi kendimiz tüketmeliyiz
Ahmet Nazif Zorlu, Condrad Oteli'nde, ''Elektrik ve Elektronik Sanayi Strateji Belgesi''ne nihai şeklinin verileceği ''Türkiye Elektrik ve Elektronik Buluşması''nda yaptığı konuşmada,, dünyada üretim hacmi 6 trilyon dolara ulaşmış olan elektronik sektörünün Türkiye'deki gelişimine bakıldığında, sektörün ancak 1980'li yıllardan sonra hız kazandığını belirtti.

Zorlu, 1980'li yıllara kadar Türkiye ihracatının neredeyse tamamının düşük teknoloji ürünlerinden oluştuğunu dile getirerek, 1980'li yıllardan sonra orta ve ileri teknoloji ürünlerin payının arttığının görüldüğünü kaydetti.

Geçen yıl açıklanan rakamlara göre Türkiye'nin ileri teknoloji ihracatının 3 milyar dolar seviyesinde kaldığının görüldüğüne işaret eden Zorlu, bugün Türkiye'nin 102 milyar dolarlık toplam ihracatının sadece yüzde 3'ünün yüksek teknoloji ürünleri olduğunu anlattı.

Zorlu, dünyada Ar-Ge'ye 180 milyar dolar harcandığını ifade ederek, bu oranın Türkiye'nin Ar-Ge'ye ayırdığı kaynağı artırması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Türkiye'de elektronik sektörü denildiğinde akla gelen Vestel'in 127 ülkeyi kapsayan geniş bir ihracat haritasına sahip olduğunu ifade eden Zorlu, Vestel'in her yıl ihracatını ortalama yüzde 20-25 oranında artırdığını bildirdi.

Zorlu, ''Dünyanın farklı noktalarındaki 6 ayrı Ar-Ge merkezimiz ve 800 kişilik ekibimiz ile bilgi ve teknoloji yatırımı yapıyor ve son teknoloji ürünlerimiz ile pazara yön veriyoruz. Vestel yenilikçi ve kimliği sadece elektronik ve beyaz eşyada değil, geleceğin teknolojilerinde de yükseliyor. Geleceğin enerji alternatif enerji ve savunma sanayi alanında insansız uçak geliştirme projelerimiz, inovasyonda öne çıkan en önemli özellikler arasında yer alıyor'' diye konuştu.

Türkiye'de elektronik sektörünün kendini yeniliyor olmasının, teknolojilere uyum sağlamada ve geleceğin teknolojilerini benimsemede gösterdiği gelişimin, sektörün parlak geleceğine işaret ettiğini anlatan Zorlu, kamu, sanayi ve üniversite işbirliği ile katma değeri yüksek ürünlerin Türkiye'de üretilmesinin sağlamanın temel hedefleri olduğunu kaydetti.

Zorlu, ''Ankara'da bütün devlet kurumlarında yabancı marka televizyonları görüyorum. Bu çok zoruma gidiyor. Biz önce kendimiz Türk işçisinin, Türk sanayisinin ürettiği ürünleri kendimiz tüketmeyi öğrenmeliyiz. 1980'li yıllarda dövizimiz yoktu. Makine almaya giderdik, önce peşinatı öderdik. Kapalıçarşı'dan parayı transfer ederdik. Adamlar bizi 4-5 saat kapıda bekletirdi. Ama çok şükür o insanlar şimdi bizi ziyarete geliyor, bizim yüzümüzü görüyorlar'' şeklinde konuştu.

AA