Bakan Ergün: ''yerli Malı Kullanımını Teşvik İçin Çalışıyoruz'

Yerli ürün kullanımının teşviki konusunda sazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, elektrik üretim ve dağıtımı başta olmak üzere tüm sektörlerde, yerli ürünlerin kullanımını teşvik için ilgili kurumlarla işbirliği içinde olduklarını söyledi

Yerli ürün kullanımının teşviki konusunda sazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, elektrik üretim ve dağıtımı başta olmak üzere tüm sektörlerde, yerli ürünlerin kullanımını teşvik için ilgili kurumlarla işbirliği içinde olduklarını söyledi.
Elektrik ve Elektronik Sanayi Strateji Belgesi'ne nihai şeklini verileceği 'Türkiye Elektrik ve Elektronik Buluşması', Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kayseri Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Boydak, Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İstanbul Maden ve İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Kavi ve çok sayıda sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Bakan Ergün, dünyada birçok ülkenin, krizden kaynaklanan enkazı toplamasının zaman alacağını kaydetti.
Elektrik-Elektronik Sanayi Strateji Belgesi'nin, sektörünün yoluna daha iyi şartlarda devam etmesi için önemli bir rol oynayacağını dile getiren Ergün, bu nedenle, sektörün sorunlarını, zayıf ve güçlü yönlerini ciddi bir şekilde analiz etmek gerektiğini belirtti.
Bu sektörde önemli bir bilgi deneyimine sahip olunduğunu ifade eden Ergün, üniversitelerin mühendislik bölümlerinin çok başarılı olduğunu ancak meslek liselerinde yaşanan sıkıntılardan dolayı ara eleman noktasında sıkıntılar olduğunu söyledi.
Son yıllarda, özellikle Uzak Doğu ülkelerinin pazar paylarını sürekli artırmasının, sektör için bir risk oluşturduğunu ifade eden Ergün, "Sektörün öncelikli talepleri arasında yer alan yüksek gerilim ve yüksek güç laboratuarı kurulması hususunda TSE gerekli planlamaları yaptı ve ilgili kurumlarla görüşmeleri sürdürüyor. Yine şikayet konusu olan 'yerli ürün' kullanımının teşviki konusunda da bazı çalışmalar yapıyoruz. Özellikle elektrik üretim ve dağıtımı başta olmak üzere tüm sektörlerde, Türkiye'de
üretilen ürünlerin kullanımının teşviki konusunda, ilgili diğer kurumlarla işbirliği içinde bir çalışma yürütüyoruz. Kısa süre içerisinde bu konuda bir sonuç alacağımıza inanıyorum.
Sektörde kullanılan merdiven altı üretim ve özellikle Uzak Doğu'dan gelen ürünlerle ilgili şikayetler de yine bakanlığımızın gündeminde bulunan konular arasında yer alıyor. Özellikle Uzak Doğu menşeli ürünlere yönelik CE belgesi denetimi yaptığımız piyasa gözetim çalışmalarımızın yoğunluğunu artırdık. Bu yılın başında, PGD (Piyasa Gözetim ve Denetim) denetlemelerinde hem yoğunluk hem de nitelik açısından yeni bir dönem başlattık. 2008 yılında 5 bin 96, 2009 yılında ise 5 bin 253 denetim yaparken, bu
yılın ilk 6 ayında yüzde 35 artışla 3 bin 506 denetim yaptık. Piyasayı güvensiz ve standart dışı ürünlerden ayıklama konusunda kararlı olduğumuzu burada bir kez daha vurgulamak istiyorum."
Bakan Ergün, kamu alımlarında yüzde 15 pahalı olsa bile Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesinin Başbakanlık genelgesi ile teşvik edildiği ve hukuki sıkıntı doğurmadığını belirterek, "Kamu alımlarında Türkiye'de üretilen ürünlerin alınmasında ve kullanılmasına özel önem vermeliyiz. Ayrıca bireysel ürün kullanımında da buna önem vermeliyiz. Milliyetçilik dediğimiz şey sadece slogan değil ki, milli ürünlerin kullanılmasında aynı hassasiyetleri göstermiyorsak bunlar boş laflardır" dedi.
Strateji Belgesi'nin hazırlık aşamasında sektörün yaşadığı sorunları 4 ana başlık altında toplamanın mümkün olduğunu gördüklerini söyleyen Ergün, bunları 'Hukuki ve idari düzenlemelerdeki yetersizlikler', 'Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma yetersizliği', 'Altyapının ve insan kaynaklarının yetersizliği' ile 'Pazarlama, dış ticaret ve finansal araçların yetersizliği' şeklinde sıraladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye'nin sanayi stratejisinin uzun dönemli vizyonu, Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim, mal ve hizmet üssü olmaktır. Elektrik ve elektronik sektörünün vizyonu ise, bölgede Ar-Ge ve üretim üssü haline gelerek dünya pazarında söz sahibi olmaktır'' dedi.
Bakan Ergün belirledikleri 4 temel sorun alanının çözümü için oluşturdukları 28 farklı eylemin bazılarını şöyle sıraladı:
''Hukuki ve İdari Düzenlemelerin İyileştirilmesi için, gümrük ve piyasa denetim süreçlerini iyileştireceğiz. KOBİ ve yan sanayilere yönelik kümelenme projeleri geliştireceğiz. Sektörün Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma becerisinin geliştirilmesi için, yerli tasarım ve üretimi özendireceğiz. Özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliğini artırarak daha fazla ortak proje yürütülmesini sağlayacağız.
Altyapının ve insan kaynaklarının geliştirilmesi için, yeni eğitim programlarını devreye alacağız. Öğrencilerin, eğitimleri boyunca özel sektörle işbirliği sağlamaları için çalışmalar başlatacağız. Pazarlama, dış ticaret ve finansal araçların geliştirilmesi için ise, Kredi Garanti Fonu'nun etkinliğini artıracağız. Agresif dış politika yürütmeyi sürdürerek, vizelerin kaldırılması ve serbest ticaret anlaşmaları gibi uygulamalara devam edeceğiz."