Bakan Davutoğlu: 'Hayır Oyu Diplomasiye Şans Tanımaktadır'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'a yaptırım konusunda Türkiye ile kimsenin görüşmediğini belirterek, "Böyle bir yaptırımdan en çok etkilenecek ülke biziz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'a yaptırım konusunda Türkiye ile kimsenin görüşmediğini belirterek, "Böyle bir yaptırımdan en çok etkilenecek ülke biziz. 'Hayır' oyu diplomasiye şans tanımaktadır. İran tarafı oylamadan sonra Tahran Anlaşması'nın geçerli olduğunu belirtti" dedi.
TGRT'de yayınlanan 'Ankara Gündemi Özel' adlı programa katılan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İHA Medya Grubu Başkanı Nuri Elibol, Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin ve TGRT Ankara Temsilcisi Murat Odabaş'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, İran'a yaptırım konusunda Türkiye ile kimsenin görüşmediğini belirterek, "Böyle bir yaptırımdan en çok etkilenecek ülke biziz. 'Hayır' oyu diplomasiye şans tanımaktadır. İran tarafı oylamadan sonra Tahran Anlaşması'nın geçerli olduğunu
belirtti" dedi.
Davutoglu, ülkeler arasında sorunlar çıkabileceğini söyleyerek, "Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum" diye konuştu. Davutoğlu, Türkiye'nin çıkarlarını, bölgesel çıkarları düşündüklerini ifade ederek, bölgede yaptırımların, nükleer silahların değil de diplomasinin, düzenin olmasını istediğini dile getirdi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Kafkaslar ziyaretine ilişkin soru üzerine Davutoğlu, önümüzdeki dönemin Kafkaslar'da önemli bir dönem olduğunun altını çizerek, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde istedikleri hızı yakalayamadıklarını söyledi. Davutoğlu, Dağlık Karabağ sorunu çözülürse Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşeceğinin altını çizdi. Türkiye- Ermenistan ilişkilerinde durağan bir dönem yaşandığını, gerginlikleri önlemek için çalıştıklarını belirten Davutoğlu, "Clinton'ın ziyareti
ilişkileri yeniden inşa etme konusunda yararlı olacaktır. Türkiye-Azerbaycan arasındaki enerji anlaşması Kafkasya'da enerji dengesi oluşturacaktır. Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinde Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın güçlü irade koymadı" şeklinde konuştu.
Son günlerde yaşanan terör olayları ile ilgili soru üzerine Bakan Davutoğlu, 90'lı yıllarda Türkiye'nin Kuzey Irak'a her operasyon yaptığında protesto edildiğini belirterek, "Ekonomik kriz, dış politika ve terör negatif korelasyon oluşturuyordu. Şimdi ekonomideki olumlu gelişmeler, yükselen dış politika terörün kırılmasına neden oldu. Suriye ve İran operasyonlara destek veriyor. Uluslararası forumlarda ve ikili ilişkilerde gelişmeler yaşanıyor. Teröre lojistik destek kalmadı" ifadelerini kullandı.
Teröre karşı mücadelede ciddi mesafe alındığını, Avrupa'da daha etkin bir mücadele sergilenmesine önem verdiklerinin altını çizen Davutoğlu, "Terörün alanı daraltılmıştır. Irak bölgesel yönetimi ve Amerika ile daha etkin mücadele sürdürülüyor" dedi.
Bakan Davutoğlu, Kırgızistan'daki gelişmeler konusunda ise Orta Asya'da siyasi bir zeminin olduğunu ifade ederek, "İlke olarak kardeş devletlerin siyasi istikrarı, ekonomik kalkınması, güçlenmesi ve itilaflara taraf olmamasıdır. Biz kamu otoriteleri kim ise onunla görüşürüz" diye konuştu.
Olası bir Özbek-Kırgız çatışmasının çıkmamasının önemli olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bütün ülkeleri kapsayan bir platform oluşturulmalıdır. Türk dünyası platformudur. Ülkelerin tek tek uluslararası organizasyonlarda etkin rol oynamasını istiyoruz. AGİT başkanlığını Kazakistan'ın almaması, CICA başkanlığını Türkiye'nin devralması gibi örnekler verilebilir" dedi.
Davutoğlu, eksen kaymasıyla ilgili olarak konuya iki yönden bakılabileceğini, birincisi objektif bir zeminde ve ikincisi ise yönlendirme ile artan baskı olduğunu, Türkiye'nin etkinliğinin artmasında objektif verilere bakmanın yararlı olacağını söyledi. Günümüzde gündemde tartışılan konuların değiştiğini, iletişimin arttığını söyleyen Davutoğlu, "NATO, Avrupa Birliği ilişkileri 90'lı yıllara göre daha az düzeyde, konular sadece doğu meseleleri olsa böyle bir şey anlaşılabilir. Bosna, Kosova ve Somali'de
daha aktif bir Türkiye görüyoruz. Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Ali Babacan ve ben birinci tercihimizin Avrupa Birliği olduğunu söylüyoruz. Teameli olmayan bir tartışmadır" şeklinde konuştu.
Kıbrıs ile ilgili soru üzerine ise Davutoğlu, 2008'den beri her türlü çalışmanın yapıldığını belirterek, "Kıbrıs'ta görüşmeler devam ediyor. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kararlılığı sürüyor. Yerleşik parametreler çerçevesinde müzakerelere devam edilecektir. Asıl problem Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkilerinde, Brüksel'de ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
(CC-Y)