AK Parti Muğla Milletvekili Hıdır: Diyanet İşleri Başkanlığı'nda köklü değişiklikler yaptık

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Türkiye'de ve dünyada yaşanan gelişmeler sebebiyle önemi artan Diyanet İşleri Başkanlığı'nda köklü değiş

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Türkiye'de ve dünyada yaşanan gelişmeler sebebiyle önemi artan Diyanet İşleri Başkanlığı'nda köklü değişikliklere gittiklerini söyledi.

Hıdır, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un uygulamasında karşılaşılan noksanlıkları gidermek ve yeni ihtiyaçları karşılamak amacıyla 1976 yılında çıkarılan 1982 sayılı kanunla yapılan değişikliklerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Diyanet'in çalışmaları yasal dayanaktan yoksun kalmış ve hizmetlerinin yürütülmesi olumsuz etkilenmişti. Bundan dolayı yeni kanun çıkarılması kaçınılmazdı. Hükümet olarak hazırladığımız tasarıyla yaşamakta olduğumuz çağda, Türkiye'de ve dünyada meydana gelen toplumsal gelişme ve değişmeler nedeniyle önemi ve hizmet alanı her geçen gün artan Diyanet İşleri Başkanlığımız'ın, hizmetlerini etkin ve verimli bir şekilde yapabilmesi amacıyla hizmet birimlerinde köklü değişiklikler yapılmıştır."

Yeni kanunla Diyanet'in hizmet birimlerinin genel müdürlük şeklinde yapılandırılacağını anlatan Milletvekili Hıdır Diyanet İşleri uzmanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlığı, uzman vaiz, baş vaiz, uzman imam hatip, baş imam hatip, baş müezzin ve Kur'ân kursu baş öğreticisi şeklinde kariyer yapılanması uygulanacağını kaydetti. Mehmet Nil Hıdır, "Din İşleri Yüksek Kurulu'nda, uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilecek. Başkanlık müşavirliği kadrosu tahsis edilecek. Eğitim merkezlerinden farklı olarak, dinî yüksek öğrenim görmüş olan personelin, hizmet alanlarıyla ilgili konularda uzmanlaşmasını sağlamak amacıyla Dinî yüksek ihtisas merkezleri kurulacak. Dinî konularda toplumun batıl inanç ve hurafelerden uzak, doğru bilgiyle aydınlatılmasını sağlamak amacıyla başkanlığın radyo ve televizyon yayını yapabilmesi hususu düzenlendi. Görev alanına giren ve ihtiyaç duyulan konularda çalışmak üzere şûra, kurul ve çalışma grupları oluşturulabilecek. Dinî yüksek ihtisas ve eğitim merkezleri görevlilerinin, dört yıllık dinî yüksek öğrenim mezunu olup ihtisas kursunu bitiren veya doktora yapanlar arasından atanması belirlendi. 3 Mayıs 2005 tarihinden sonra en az 4 ay süreyle vekil imam hatip veya müezzin kayyım olarak görev yapanlar, KPSS'den başkanlığın belirleyeceği yeterli puanı almaları ve alanlarında yeterlilik belgesine sahip olmaları şartıyla bir defaya mahsus olmak üzere toplam 4 bin geçici görevli kadroya geçirilecek. Başkanlık personelinin mali ve özlük haklarında dengeli ve göreceli iyileştirmeler de yapılmıştır." şeklinde konuştu.