İsrail İşçi Partisi'nde Türkiye çatlağı - DÜNYA

İsrail İşçi Partisi’nden Sanayi, Ticaret ve Çalışma bakanı Benjamin Ben-Eliezer’in, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Brüksel’de gerçekle

İsrail İşçi Partisi’nden Sanayi, Ticaret ve Çalışma bakanı Benjamin Ben-Eliezer’in, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Brüksel’de gerçekleştirdiği gizli görüştürme, parti içinde tartışmalara sebep oldu. Ben-Eliezer, partisinin lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ı, görüşme hakkında medyaya yanlış bilgi sızdırmakla suçladı. Sanayi Bakanı, Barak’ın medya danışmanına da “Kiminle uğraştığını bilmiyorsun.” diyerek tehditte bulundu.
Ben-Eliezer ve Davutoğlu, geçtiğimiz hafta Brüksel’de bir araya gelmiş ve İsrail’in yardım gemilerine saldırarak 9 Türk’ü öldürmesinin ardından yükselen gerilimi düşürmeye yönelik görüşmelerde bulunmuşlardı. Görüşmede İsrailli Bakanın, bir daha böyle bir olayın yaşanmayacağına dair Türk tarafında güvence verdiği belirtilmişti.Ben-Eliezer, bugün Barak
’a sert çıkarak, kendisinin dışarıya görüşmeye karşı olduğuna dair yanlış bilgi sızdırmakla suçladı. İsrail Sanayi Bakanı, Brüksel’deki görüşmeyi Barak ile telefonda konuştuklarını ve hatta Savunma Bakanı’nın kendisinden Davutoğlu’na iyi dileklerini iletmesini istediğini aktardı.
Bugünkü kabine toplantısında konuşan Ben-Eliezer, Barak’ın yardımcılarına atıfta bulunarak “Bunu neden basına sızdırmak zorundaydılar anlamıyorum.” dedi. Ben-Eliezer, yardımcılarının Barak’ı sanki görüşmeye karşıymış gibi lanse ettiklerini savundu.Ehud Barak
’ın medya danışmanı Barak Seri’ye de sert çıkan İsrail Sanayi Bakanı, görüşmeyi eleştiren bu bilgilerin basına sızmasından Seri’nin sorumlu olduğunu söyledi. Ben-Eliezer, Seri’ye hitaben de “Bu yaptığını asla unutmayacağım. Kiminle uğraştığını bilmiyorsun, seni tehdit ediyorum.” ifadelerini kullandı.Toplantıya katılan kaynaklar ise Seri’nin, Ben-Elizer’in açıklamalarından etkilenmediğini söylediğini aktardı.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, bir kabine bakanın gizlice Davutoğlu ile görüşmesinden dolayı çıkan krizi görüşmek üzere Cuma günü bir araya gelmişlerdi. Toplantının sonunda yapılan yazılı açıklamada ise iki ismin, meselenin uygun olmayan bir şekilde ele alındığı ve bu konuda işbirliği yapmaya davam edecekleri belirtilmişti.

Ancak görüşmeden sızan bilgilere göre ise Lieberman’ın, Ben-Eliezer’in Brüksel’de Davutoğlu ile görüşmesinin “kabul edilemez” olduğunu söylediği iddia edilmişti. Lieberman, Başbakan’dan da Ben-Elizer’in Türkiye’ye herhangi bir vaatte bulunup bulunmadığını belirlemesini istemişti.
Öte yandan kabine toplantısından sonra bir açıklama yapan Ben-Eliezer’in yardımcısı, Sanayi Bakanı’nın olayın sızdırılması ile ilgili olarak doğrudan Barak’ı suçlamadığını söyledi.



Star Gazete