İsrail hükümetinde 'gizli görüşme' çatlağı derinleşiyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer arasında geçtiğimiz hafta yapılan gizli görüşmenin Tel Aviv hükümetinde neden olduğu sar...



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer arasında geçtiğimiz hafta yapılan gizli görüşmenin Tel Aviv hükümetinde neden olduğu sarsıntı devam ediyor.

Türkiye'ye yakın duruşu ile bilinen Ben Eliezer'in, dünkü kabine toplantısında Savunma Bakanı Ehud Barak'ı görüşmeyle ilgili basına yanlış bilgi aktarmakla suçlaması üzerine tartışma çıktığı öğrenildi. Haaretz gazetesinin haberine göre, Eliezer, Barak'ı, kendisinin görüşmeye karşı olduğuna dair bilgi sızdırdığını iddia etti. Barak'ın aslında buluşmaya karşı olmadığını ifade eden Ben Eliezer, gizli görüşmeden önce Barak'la telefonda görüştüğünü, hatta kendisinin Davutoğlu'na selam gönderdiğini aktardı. Ben Eliezer, kabine toplantısından önce yaptığı açıklamada da, Barak'ın yardımcılarının 'sanki Barak görüşmeye karşıymış' gibi bir izlenim uyandırmaya çalıştığını söyledi. Barak'ın basın danışmanı Barak Seri'yi yaşananlardan sorumlu tutan İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Benjamin, Seri'ye yönelik "Bunu unutmayacağım, kiminle uğraştığını bilmiyorsun, seni şişe geçiririm." ifadelerini kullandı.
Gizli görüşme, aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın saf dışı edildiği gerekçesiyle İsrail koalisyonunda gerginliğe sebep olmuştu. Brüksel'deki görüşmenin, Ocak 2010'daki "alçak koltuk" krizinin mimarı olarak Lieberman'ın haberi olmaksızın yapılması, "hükümetin Lieberman'dan kurtulmak istediği" yorumlarına yol açmıştı. İsrail Dışişleri Bakanının cuma günü gizli görüşmenin bilgisi dışında gerçekleştiği için suçladığı Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmiş, görüşmede Netanyahu dışişleri bakanından özür dilemiş, böyle bir olayın tekrarlanmayacağını taahhüt etmişti.
Öte yandan İsrail hükümeti, Mavi Marmara baskınını soruşturmak üzere kurulan komisyonun yetkilerini genişletti. Başbakanlık açıklamasına göre alınan yeni kararlar, Komisyon Başkanı Jacob Turkel'e görgü tanıklarını mahkemeye çağırma ve yeminli ifade alma yetkisi tanınırken yetkilerin, askerleri kapsamadığı belirtildi. Bu düzenlemenin, ayrı bir askeri soruşturmanın bağımsızlığını engellememesi için bu şekilde yapıldığı belirtiliyor.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zaman