Gökova Koyları Kirlilikten Kurtuluyor Muğla

Marmaris Kaymakamlığı ve Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) tarafından hayata geçirilen proje kapsamında hizmet vermeye başlayan 'katı ve sıvı atık toplama teknesi', koylara demirleyen yat ve teknelerin atıklarını ücretsiz teslim alıyor.

  Marmaris Kaymakamlığı ve Özel Çevre Koruma Kurumu ( ÖÇK ) tarafından hayata geçirilen proje kapsamında hizmet vermeye başlayan ' katı ve sıvı atık toplama teknesi ' , koylara demirleyen yat ve teknelerin atıklarını ücretsiz teslim alıyor .
Marmaris Kaymakamı Serdar Polat , projeye ÖÇK ' nın 111 bin TL destek verdiğini kaydederek , ' biz de , ihale ile projeyi hayata geçirdik . İhaleyi Akyaka Belediyesi kazandı . İhaleye belediye dışından da katılım oldu . Şartnamede , toplanan atıkların Akyaka ' daki merkeze teslimi de yer alıyordu . Bu anlamda iyi oldu ' dedi .
Polat , projenin amacının Gökova ' nın masmavi koylarını ve denizi temiz tutmak olduğuna işaret ederek , ' Tekne tarafından alınan çöpler Akyaka ' daki merkezde değerlendirilecek . Böylelikle temiz deniz ve koylara sahip olacağız . Bölgemizde tatil yapan turistler de , temiz koylarda tatil yapmış olacaklar ' diye konuştu .

-AKYAKA BELEDİYE BAŞKANI-

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise Gökova körfezinde yer alan koylara uğrayan mavi yolculuk tekneleri , günü birlik seferler düzenleyen tekneler ve yatların katı ve sıvı atıklarının neden olduğu kirliliğin ortadan kaldırılması için bir dizi çalışma yürüttüklerini bildirdi .
Çalca , tekne trafiğinin ve kirliliğin yoğun olarak görüldüğü , Sedir adası , Çamlık , Malderesi , Hırsız koyları ve Longöz koyları içerisinde hem fosseptik alımı hem de evsel atıkların alımını yapmak üzere aldıkları teknenin hizmet vermeye başladığını belirterek , projenin kıyıların geleceğe temiz bir şekilde bırakılması ve ziyaretçilere sağlık tatil yapma imkanı sağlayacağını söyledi .

-3 BİN TEKNE GÖKOVA KOYLARINA DEMİRLİYOR-

Çalca , Marmaris Kaymakamlığının tespitlerine göre , yaz sezonunda yaklaşık 3 bin yat ve teknenin Gökova koylarına demirlediğini anlatarak , şöyle devam etti :
' Biz 20 günlük zaman zarfı içerisinde yaklaşık 100 ' e yakın teknenin evsel atığını ve fosseptiğini aldık . Gökova körfezine bir yat ziyaretçisi olarak geldiğinizde teknemize GPRS veya haberleşme sistemi ile limana ulaşarak sıvı atığınızı teknemize ulaştırabileceksiniz . Teknemiz Gökova körfezine giren teknelere ve Marmaris Kaymakamlığı ilçe sınırları içerisinde kalan koyların temizliği için hizmet verecek . '
Teknelerden aldıkları atık yağları lisanslı firmalara verme zorunluluklarının bulunduğunu ifade eden Çalca , şöyle konuştu :
' Pet şişe , naylon gibi atıkları da lisanslı olarak ekonomiye kazandıran firmalara ulaştırıyoruz . Fosseptik atığımızı da biyolojik ayrıştırma atık merkezimize alıyoruz . Gri su ve atık yağlarımızı da yine ayrı tanklar içinde biriktirip lisanslı firmalara veriyoruz .
Marmaris Kaymakamlığı ile yaptığımız sözleşmede bu yıl aldığımız atıklarla ilgili tekne ve yat sahiplerinden hiç bir ücret talep etmiyoruz . Bu uygulamanın amacı , ziyaretçilerimizi bu konuda duyarlı hale getirmek , kamuoyu ve basınımızın ilgisiyle sağlıklı bir çevreye öncülük etmek . '

-UYGULAMA SEVİNDİRDİ-

Gökova körfezinde yer alan koylara uğrayan tekne ve yat sahipleri ise uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirerek , ' burada yer alan dünyaca ünlü koylarda yaşanan kirlilik turizmi olumsuz etkilemeye başlamıştı . Özellikle günü birlik düzenlenen turlara katılan tatilcilerin geride bıraktığı çöpler , son yıllarda rahatsız edici seviyeye ulaşmıştı . Bu uygulama ile koyların temizlenmesi ve bölgeye tatile gelen yat ve teknelerin katı ve sıvı atıklarının alınması çok olumlu ' dediler .
Koylara demirleyen tekne ve yatların katı ve sıvı atıklarını toplayan ' İsmet Bey ' adlı teknenin kaptanı Bayram Karademir ise uygulamanın bölgeye gelen yerli ve yabancılar tarafından olumlu karşılandığını anlatarak , şunları söyledi :
' Her sabah saat 08 . 00 ' de Akyaka ' dan yola çıkarak Gökova Körfezi ' nde yer alan koylara uğruyoruz . Tekne ve yat sahipleri bizim teknemizi gördüğünde çöplerini hazırlıyoruz . Biz de çöplerini teslim aldığımıza dair bir belgeyi onlara veriyoruz . Onlar da bu belgeyi sahil güvenlik ekiplerine ibraz ediyorlar . Bazı koylarda bir gün boyunca kalarak kıyılara teknelerden atılan katı atıkları da topluyoruz . '
05 . 07 . 2010 10 : 46 : 59