AK Partili Sönmez: Enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek istiyoruz

AK Parti Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez, amaçlarının cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023 yılında Türkiye'nin enerjide dışa bağım

AK Parti Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez, amaçlarının cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023 yılında Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını en düşük seviyeye indirmek olduğunu söyledi. Sönmez, yapılan hidro elektrik santrallerinin, milli kaynakları devreye sokma projesi olduğunu söyledi.

Hacı Hasan Sönmez, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında, HES projelerini değerlendirdi.

Türkiye'de kişi başına elektrik tüketimi tahmini 2 bin 700 kilovat dolayında olduğuna işaret eden Sönmez, "Bu ABD'de 12 bin 322 kilovattır. Türkiye'nin gelişmiş ülkelere ve ABD'ye baktığımızda son derece gerilerde olduğumuzu görüyoruz. Elektrik tüketimi bir ülkenin kalkınmışlık düzeyini ölçen en önemli kriterdir." dedi.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının bulunduğunu, dış ticaret açığının çok büyük bir kısmının da elektrik üretimi için alım yapılan ürünlerden kaynaklandığının altını çizen Sönmez, şöyle konuştu: "Derelerimizde sular boşa akıyor. Bazı yerlerde rüzgârımız var. Ülkemiz yeryüzündeki bulunduğu konum itibariyle güneş enerjisinden de yeterince istifade edebilecek bir konumda. Yani yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesinde Türkiye hidrolik olarak 22 civarında. Boşa akan sularımızdan istifade edeceğiz. Şu anda yapılan HES'ler akan suları milli kaynaklarımızı devreye sokma projesidir. Sular bundan sonra elektriğe dönüşerek akacak. HES'lerde su tüketilmiyor, membaından mensabına alınarak güzergâhta değiştirilip yüksekte enerjiye dönüştürülüyor."

Elektrik üretirken suyun tüketildiği şeklinde yanlış bir algılama olduğunu belirten Sönmez, şunları kaydetti: "Su sadece belli bir yükseklikten enerjiye dönüştürülüp tekrar yatağında devam ediyor. Vatandaşımız HES projelerinin yapıldığı alanlarda can suyu denilen dere yataklarında yeterli suyun bırakılmayışından şikayetçi. Bu konuda hassasiyeti var. Dere yatağında bulunan suyun yüzde 40'ının burada bırakılması bakanlık tarafından yapılan protokolle taahhüt edilmiştir. Vatandaşımızın bu taahhüde uyulmadığı yönünde endişesi var. Bu önemli bir iddiadır. Bu konuda denetleme mekanizması işleyecektir."

HES'lerin Türkiye'ye çok ciddi faydası olacağını öne süren Sönmez, "En azından bugün yüzde 22'lerde olan enerji gücümüzü daha da yukarılara çıkarmayı, her gram suyumuzu milli ekonomiye katalım diye uğraşıyoruz. Yap-işlet-devret sistemiyle devletin belki 10 yılda yapamayacağı çalışmayı özel şirkete vererek 2–3 yıl içinde bitirip milli ekonomiye kazandırıyorsunuz. Bu çok sevindirici bir şey." şeklinde konuştu.

"2023'TE TÜRKİYE'NİN ENERJİ İHTİYACI 410 MİLYAR KİLOVATA ÇIKACAK"

Giresun'daki tüm HES'lerin devreye girmesi halinde önemli bir enerji girdisi oluşacağını anlatan Sönmez, "Türkiye'nin halen 190 milyar kilovat saat enerji tüketimiz var. 2023 yılında bu tüketim 410 milyara çıkacak. Amacımız, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te Türkiye'nin ihtiyaç duyacağı 410 milyar kilovat enerjinin dışa bağımlılığının mümkün olduğunca aşağıya düşürülmesidir." ifadelerini kullandı.

"Yerli kaynaklarımızı devreye sokmazsak dışarıya ödediğimiz 30–32 milyar dolarlık dövizi 50–60 milyar dolar olarak ödemek zorunda kalacağız." diyen Sönmez, "İşin bir de kritik yanı var. Bugün enerji aldığımız ülkelerle barış var. Ama gelecekte bir kriz oldu doğalgaz vanalarının kapandığı gün çıra ve mum dönemine döneriz, hayat durur. İstiyoruz ki, enerji konusunda dışa bağımlılığı en aza indirelim hatta sıfırlayalım. Bu nedenle Türkiye'nin tüm yerli kaynaklarını enerjiye dönüştürmeliyiz. Vatandaşımızı aydınlatarak, asla rahatsız etmeden milli kaynaklarımızı değerlendirmeliyiz." açıklamasında bulundu.