Seramikte dünya markası çıkarırız

Türkiye, ihracatta yeni rekorlar için katma değerli ürünler üzerine yoğunlaşıyor. Bu alanda yıldızı parlayan seramik sektörü ise dünya markası çıkarmak için kolları sıvadı. ...

 

Türkiye , ihracatta yeni rekorlar için katma değerli ürünler üzerine yoğunlaşıyor . Bu alanda yıldızı parlayan seramik sektörü ise dünya markası çıkarmak için kolları sıvadı . Yatırımlarını artıran söz sahibi firmalar da araştırma geliştirme çalışmalarına hız verdi .

İhracatta ucuz maliyet avantajını kaybeden Türkiye , rekabeti başka alanlara taşıyor . Katma değerli ürünler üzerine yoğunlaşan Türk sanayii , seramikte dünya markası çıkarmayı hedefliyor . Eskişehir ' deki Türkiye Seramik Sanayii Buluşması ' nda konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı , Türkiye ' nin gelecekte dünya markası çıkaracağı inancını şu sözlerle dile getirdi : " ' Bugünkü yapımız dünya ve Türkiye ' ye ilişkin beklentilerimiz ve sahip olduğumuz yüksek ihracat potansiyelinin geleceğe güvenle bakmamızı sağlarken aynı zamanda sektörümüze sorumluluklar da yüklediğine inanıyorum . Bu sorumluluk çerçevesinde Türk seramik sektörünün yakın gelecekte bir değil , birçok dünya markası çıkaracağına eminim . " Sektörün bu hedefe gayet yakın olduğunu belirten Eczacıbaşı , önlerindeki görevin tasarım , inovasyon ve sürdürülebilirlik konularındaki yetkinliklerini artırmak olduğunu dile getirdi .
Sektörün dünya lideri konumundaki İtalya ve İspanya ' da uygulanan ' kümelenme ' yaklaşımına uzun süre gıpta ile baktıklarını belirten üst yönetici , bu uygulamanın Türkiye ' de öncüsü konumunda oldukları için memnuniyet duyduklarını dile getirdi . Eczacıbaşı , ekonomik verilerin olumlu gelişmeleri gösterdiğini belirterek , " Birinci çeyreğe ilişkin rakamları son derece sevindirici buluyoruz . ' ' dedi . Küresel ekonomik bunalıma ilişkin değerlendirmeler değişiklikler gösterse de görünür gelecekte bir çöküş beklenmediğini dile getiren Eczacıbaşı , farklı ülkelerde görülecek farklı gelişmeler karşısında özgün politikalarla yeni bir döneme doğru yol alınacağının görüldüğünü belirterek , dış ticarette de performansımızın dünya piyasalarındaki iniş çıkışlara bağlı olarak yavaş da olsa yükseldiğini aktardı . Türkiye ' nin büyümesi ve yatırımlarını sürdürebilmesinin , uluslararası pazarlarda rekabet gücünün korunup geliştirilmesine bağlı olduğunu da vurgulayan Eczacıbaşı , bu anlamda döviz kurunun da önemli bir rol oynadığını bildirdi .
Eczacıbaşı , Euro ' nun TL karşısında değer kaybetmesinin bu açıdan çok ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu dile getirdi . Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de " Türkiye ' nin ucuz hammadde ve işgücü avantajı ile rekabet etme imkânı yok . Bu alanlarda bazı ülkelere göre şanssızız . Rekabet gücünü Ar-Ge , yeni kullanım alanları bulmak ve inovasyon gibi ileride aramalıyız . " dedi .

Erbil ' e giden işadamları vatan haini değil
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı , bir gazetecinin " Erbil ' e koşa koşa giden insanların Güneydoğu ' ya soru işareti ile bakması garip değil mi? " sorusu üzerine şu karşılığı verdi : " Garip . Bir bakıma garip , bir bakıma değil . Bunu sanayicimiz vatan hainliğinden yapmıyor , başka ülkeye gidip . Bunun çok reel ekonomik nedenlerini aramak lazım . Bunun dışındaki siyasi gereksiz tartışma olur . Hiç girmemek lazım . ' Sizin düşmanlığınız var mı ' denmek isteniyor . Niye yapmasın ki? Bir yerde tesis kurarsanız oraya hammaddenizi getireceksiniz . Ürettiğiniz ürünü en iyi ulaşımla o ürünün tüketildiği bölgeye taşıyacaksınız . Elektrik , doğalgazı kesintisiz , yetişmiş insan gücünü bulacaksınız . Rakibini bulabildiğiniz kadar bulacaksınız . Bu koşulları sağlamak lazım . Devletle el ele çalışmak lazım . " Eczacıbaşı , özel kesimin verimli işletmeler kurabilecekleri her yerde yatırım yapacağına işaret ederek , böyle işletmeler kurmanın özel sektörün görevi olduğunu söyledi . Eczacıbaşı , " Tartışılması gereken ; ne yapalım da Güneydoğu ' da verimli yatırımların koşullarını oluşturalım? Asıl sorulması gereken bu . " diye konuştu .

Zaman