GSGM Avrupa'daki Türk gençliğini kendi kültürü ve tarihiyle buluşuyor

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) bünyesindeki Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, 7-19 Temmuz 2010 tarihleri arasında Avrupa'da yaşayan Türk gen

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) bünyesindeki Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, 7-19 Temmuz 2010 tarihleri arasında Avrupa'da yaşayan Türk gençlerini "Avrupa'daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihiyle Buluşuyor" projesiyle Türkiye'de bir araya getiriyor.

"Avrupa'daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihiyle Buluşuyor" projesi kapsamında Avrupa'da yaşayan ve anayurtlarını görme şansını elde edememiş Türk ailelerin çocukları Türkiye'ye geliyor.

Kültür paylaşım projesi olan "Avrupa'daki Türk Gençliği Kendi Kültürü ve Tarihiyle Buluşuyor" kapsamında Avrupa'daki Türk gençliğinin, Türkiye'nin milli ve kültürel değerlerini, anavatan topraklarındaki sanatsal, tarihi ve sosyal yapıyı tanıması sağlanacak. İlk etapta Fransa, Hollanda ve Belçika'da yaşayan 350 gencin katılacağı, 13 gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri kapsayan gezi programı ile gençler uzak kaldıkları kültürel ve tarihi değerleri yerinde yaşama fırsatı bulacaklar.

Türk tarihi ve kültürünü doyasıya yaşayacakları bu projede gençler sırasıyla; İstanbul, Edirne, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Afyonkarahisar, Konya ve Ankara illerinde tarihi, kültürel ve milli değerleri ön plana çıkaran yerleri ziyaret etme ve gezme imkânına sahip olacak.

Gençlik Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Avrupa'daki 4. kuşağın Türkiye ve şanlı Türk tarihiyle bağlarını koparmamaları için böyle birn çalışma başlattıklarını söyledi.

Önümüzdeki hafta içinde ilk etapta 4 uçakla Avrupa'daki gençlerin geleceğini belirten Akgül, ''Bilindiği gibi onların hikâyesi, 1960'lı yıllarda daha iyi yaşam koşulları sağlamak ve çocuklarına iyi bir gelecek verebilmek adına trenlerle Avrupa'ya göç eden aileleri ile başladı. Aradan geçen yıllar ve kuşaklar boyunca sıla hasreti ile kavruldular. Bugün ise, dördüncü kuşak gençler için cevaplanması en zor soru belki de "neresi memleket, nedir gurbet? Biz bu çalışmamızla bu soruların cevabını onlara verme düşüncesindeyiz.'' dedi.

Onların, dört kuşaktır Avrupa'da yaşayan Türk ailelerinin çocukları olduğunu da belirten Akgül, ''Kimi hiç Türkçe konuşamıyor, kimi Türkiye'ye hiç gelmemiş, kimi sadece baba köyünü ve şehrini görmüş. Şimdi anayurtlarında, o eşsiz tarihlerini ve kültürel miraslarını keşfe çıkıyorlar. İstanbul'da tarihi yarımadayı, Çanakkale'yi ve ardından da Ankara'yı Anıtkabir'i ziyaret edip kimin torunları olduklarını öğrenecekler. Bu girişimin büyük faydasının olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Genel Müdür Akgül, bu projenin başlanğıcında tereddütleri olduğunu ancak pilot ülke olarak belirlenen ülkede yapılan Büyükelçilik ve Türk derneklerinin toplantıları sonrasında inanılmaz bir ilgi ve alaka gördüklerini de belirterek, ''Şimdi bu talebi nasıl karşılarız diye arayış içine girdik. Gerçekten Avrupa'nın dört bir yanından vatandaşlarımız, çocuklarına sunulan bu imkandan dolayı bize teşekkür ediyor. Bu da bize ayrı bir şevk ve heyecan veriyor.'' dedi.

Akgül, bu çalışmaların meyvesi alındıkça kapasitenin de artırılacağını sözlerine ekledi.