'Anayasa Mahkemesi, referandum kararını 70 milyona bıraksın'
Anayasa Mahkemesi'ne müdahillik talebinde bulunan Sivil Dayanışma Platformu'na destek sürüyor. Sivil toplum temsilcileri, Mahkeme'nin bir yanlış karar daha vermemesi için ç...
Anayasa Mahkemesi ' ne müdahillik talebinde bulunan Sivil Dayanışma Platformu ' na destek sürüyor . Sivil toplum temsilcileri , Mahkeme ' nin bir yanlış karar daha vermemesi için çabaladıklarını , milletin artık bu tarz kararları hazmedemeyeceğini belirtiyor . Mahkeme ' ye yetkisini hatırlatan sivil toplum , kararın referandum yoluyla millete bırakılmasını istiyor .
Anayasa Mahkemesi ' nin önündeki reform paketinin iptal edilmemesini isteyen Sivil Dayanışma Platformu ' na destek büyüyor . Mahkeme ' den çıkacak sonucun bütün Türkiye ' yi etkileyeceğine dikkat çeken sivil toplum , kararın milletin kendisine bırakılmasını istiyor . " Bu karar 70 milyonu etkileyecek . Herkes elini taşın altına koymalı . " diye seslenen Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan , toplumu vatandaşlık haklarını kullanmaya çağırıyor . Vatandaşlar da sivildayanismaplatformu . org sitesinden indirdikleri dilekçeleri Anayasa Mahkemesi ' ne göndererek , eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile yaptığı konuşma sebebiyle ihsas-ı reyde bulunan Fulya Kantarcıoğlu ' nun davadan çekilmesini talep ediyor .
Sivil toplum kuruluşları , " Bu karar 70 milyonu etkileyecek . Herkes elini taşın altına koymalı . " diye seslenerek , toplumu vatandaşlık haklarını kullanmaya çağırıyor . Davaya müdahil olmak için başvuran Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan , " Mahkeme ' den beklentimiz , geçmişte 367 , başörtüsü ve parti kapatma kararları gibi Türkiye ' yi onlarca yıl geriye götüren hataları tekrarlamaması . " diyor . Mahkeme ' nin alacağı kararın sadece hukuki sonuçları olmadığını belirtiyor : " Türkiye ' de Anayasa Mahkemesi ' nin verdiği kararların ekonomik ve toplumsal sonuçları daha büyük oluyor . " Anayasa Mahkemesi ' nin ' ben yaptım oldu ' diyerek karar veremeyeceğinin altını çizen Özkan , tüm duyarlı vatandaşların arzu ve dileklerini Anayasa Mahkemesi ' ne bildirmeleri çağrısı yapıyor .
Anayasa değişikliğinin darbe kalıntılarından mevcut anayasayı arındıracağını , demokratikleşmeyi , yargı reformunu , kadın ve çocuklara pozitif ayrımcılık gibi getirilerin olacağını belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da , " Anayasa değişikliği halkın önüne gelmeli . " diyor . Mahkeme ' nin daha önce 367 gibi kararlarla Anayasa ' yı çiğnediğini hatırlatıyor : " Bu kez çiğnemesine engel olmalıyız . Anayasa değişikliğine herkes sahip çıkmalı . " ifadelerini kullanıyor .
Diyarbakır Gönül Köprüsü Derneği Başkanı Ali Serdar Tuncer ise 15 sivil toplum örgütü adına yaptığı açıklamada , CHP ' nin başvurusunun reddedilmesini istiyor . " Türkiye tarihinde ilk kez özgürlüklerin önü açılacak . " diyen Tuncer , pakete , demokrasi ve Türkiye halkının iyiliği adına dokunulmamasını istiyor . Van Sivil Dayanışma Platformu Başkanı İsmail Almalı da yargının milletin iradesini hiçe sayamayacağı görüşünde . Verilen tepkinin bu açıdan önem taşıdığını savunuyor . Anayasa ' da kanun yapma yetkisinin Meclis ' e verildiğini hatırlatan Almalı ' ya göre Mahkeme , Meclis ' in elinden bu yetkiyi almaya kalkıyor . Bunun gerekçesini ise , " Yargı ülkedeki sultasının devamını istiyor . " sözleriyle özetliyor .
Kayseri Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Ahmet Taş ' ın düşünceleri de benzer nitelikte . Taş , " Mahkeme değişiklik paketini iptal etmeye kalkarsa sınırı aşmış olur . " diyor . Adaleti Savunanlar Derneği İstanbul Başkanı Hacı Mustafaoğulları ise alınacak karara tepkilerin geçmişle kıyaslanamayacak boyutlara varabileceği konusunda uyarıyor . Mustafaoğulları ' na göre halk bu defa Mahkeme ' nin yetki aşımına çok daha büyük tepki verir . " Mahkeme bundan önce verdiği kararlarla halk nezdinde inandırıcılığını yitirmiştir . " diyen Mustafaoğulları , verilecek bir yanlış kararın artık hazmedilemeyeceğini aktarıyor .
Zaman