Orta Asya'nın ilk kadın devlet başkanı resmen görevine başladı

Nisan ayında gerçekleşen ayaklanmanın ardından kurulan geçici hükümetin devlet başkanı Roza Otunbayeva, resmen devlet başkanı oldu. Etnik çatışmanın gölgesinde hafta sonunda yapı...



Nisan ayında gerçekleşen ayaklanmanın ardından kurulan geçici hükümetin devlet başkanı Roza Otunbayeva, resmen devlet başkanı oldu. Etnik çatışmanın gölgesinde hafta sonunda yapılan referandum sonuçları hükümet gazetesi Erkin-Too'da yayınlandı. Buna göre halkın yüzde 91'i başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçişe onay verirken, Otunbayeva'nın da 31 Aralık 2011'e kadar devlet başkanı olmasına 'evet' dedi. Referanduma katılım ise yüzde 72 olarak gerçekleşti.

Yarın resmi olarak koltuğuna oturması beklenen Kırgız lider Orta Asya'nın ilk kadın devlet başkanı olarak tarihe geçecek. Otunbayeva'nın 120 milletvekilinin bulunduğu parlamentodan başbakan ve kabine üyelerini de atayacak. Diğer taraftan Kırgızistan'da bulunan siyasi partiler Ekim ayında parlamento seçimlerinin yapılmasını istiyor. Yeni dönemde yönetim tamamı ile parlamentoya aktarılırken, 6 yıllık dönem için seçilen Cumhurbaşkanı sembolik bir güce sahip olacak.
Nisan ayında başlayan ayaklanmalarda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev yönetimi devrilmiş, Kırgız lider ülkeyi terk ederek Belarus'a yerleşmek zorunda kalmıştı. Ülkenin güneyinde etkinliğini sürdüren Bakiyev'in geçici yönetime karşı halkı ayaklandırdığı iddiaları arasında Oş ve Celalabad kentlerinde etnik çatışmalar patlak verdi. 11 Haziran'da başlayan olayların ardından 294 kişi hayatını kaybetti. Kırgız yetkililere göre ise gerçek rakam 10 kattan fazla.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve farklı ülkelerden 190'dan fazla gözlemci referandumun barış ortamında geçtiğini, önemli yasal ihlallerin de görülmediğini açıklamıştı. Referandum sürecini değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ise Kırgızistan yönetiminin çökme ihtimali olduğu ve parlamenter sistem yapısının işlemesinin zor olduğu eleştirisi getirmişti. Rusya liderine göre aşırılıkçı grupların yönetime gelme riski var.
(CİHAN)

Zaman