İsrail'de gizli zirve depremi

İsrail ve Türkiye arasındaki krizi çözmeye dair görüşme, Dışişleri Bakanı Lieberman'ın saf dışı edilmesi nedeniyle koalisyonda krize yol açtı. Beyaz Saray'ın telkiniyle gerçekleşen gizli zirvenin İsrail tarafının talebiyle gerçekleştiği açıklandı




İsrail ve Türkiye arasındaki krizi çözmeye dair görüşme, Dışişleri Bakanı Lieberman'ın saf dışı edilmesi nedeniyle koalisyonda krize yol açtı. Beyaz Saray'ın telkiniyle gerçekleşen gizli zirvenin İsrail tarafının talebiyle gerçekleştiği açıklandı
 

Mahmut GÜRER / ANKARA
İsrail komandolarının 31 Mayıs'taki kanlı Mavi Marmara baskını sonrasında Tel Aviv-Ankara arasında bakan düzeyinde gerçekleşen gizli görüşme İsrail'deki koalisyon hükümetinde büyük çatlak yarattı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Benyamin Ben-Eliezer, İsrail'in aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın bilgisi dışında önceki gün Brüksel'de bir araya geldi. İsrail'i karıştıran gizli zirve ABD Başkanı Barack Obama'nın telkini ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile İsrailli bir işadamının arabuluculuğu sonucunda gerçekleşti.
TÜRKİYE 4 ŞARTI SIRALADI
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB zirvesi için gittiği Brüksel'de temaslarda bulunurken, kendisine İsrailli Bakan'ın görüşme talebi iletildi. Davutoğlu talebin gelmesinin hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, 'olur' aldı. Görüşme Brüksel'de AB Komisyonu'nun tam karşısında yer alan Crown Plaza Otel'in suit odasında gerçekleştirildi. Davutoğlu görüşmede, 'Mavi Marmara baskını için uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulması, İsrail devleti tarafından resmi özür dilenmesi, Mavi Marmara baskınında ölenlerin aileleri ile yaralananlara tazminat ödenmesi, gemilerin bir-an önce iade edilmesi' şartlarını bir kez daha masaya koydu ve bu unsurlar gerçekleşmeden ilişkilerin normalleşmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.
TEL AVİV'DEN  ÖZÜR YOK
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bilgisi dahilinde gizli zirveye katılan Ben-Eliezer, Türkiye'nin taleplerini büyük sessizlik içerisinde dinledi. Ben Eliezer Davutoğlu'nun görüşmeyi kabul etmesi nedeniyle, ilişkilerin normalleşmesi konusunda umutlu olduğunu belirterek, 'Bu söylediklerinizi Başbakanımız Binyamin Netanyahu'ya aynen ileteceğim. Türkiye ile İsrail'in bölgedeki konumu iki iyi müttefik olmamızı gerektiriyor. Sürecin bu noktaya gelmesine neden olan olaylar ve yaşamını yitirenler için üzgünüm' dedi. Ancak Eliezer, Türkiye'den özür dilemedi.
İKİNCİ KEZ GÖRÜŞECEKLER
Diplomatik kaynaklar yaklaşık 2 saat süren görüşmenin iki ülkenin normalleşme süreci için önemli bir adım olduğunu vurguladılar. Aynı kaynaklara göre, taraflar on gün içinde tekrar bir araya gelebilir. İkinci buluşmanın Netanyahu ile Obama arasında 7 Temmuz'da yapılacak görüşmenin ardından gerçekleşmesi bekleniyor. İsrail basınına göre görüşme, Brüksel'de bulunan bakanlar Egemen Bağış ve Mehdi Eker'den de saklandı.

Davutoğlu: Talep Netanyahu adına İsrail'den geldi
İsraİl hükümet kaynakları görüşme talebinin Türkiye'den geldiğini iddia ederken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, talebin İsrail'den geldiğini açıkladı. Bakan Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İsrail tarafının doğrudan ve dolaylı mesajlar göndererek Mavi Marmara gemisine saldırı olduğu andan itibaren Türkiye ile temasa geçmeye çalıştığını ifade etti. ''Biz, uluslararası gündemde yeterli adımları atmaksızın bu teması doğru görmüyorduk'' diyen Davutoğlu, şunları söyledi: ''Ama son gelişmeler ışığında, özellikle verdiğimiz nota sonrasında, Ticaret Bakanı olarak değil, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu temsilen Bakan Benjamin Ben-Eliezer görüşme talebinde bulundu ve bu görüşmeyi gerçekleştirdik, doğru yaptık. Şartlarımızı yüzlerine doğrudan ve net olarak söylemek için bunu yaptık. Gizli olması bile (İsrail) Hükümeti bu kadar çatırdattıysa, açık olmuş olsaydı herhalde bu görüşme hiç gerçekleşmezdi.''

Gözler Washington'a çevrildi
Ankara, İsrail ile ilişkilerde bundan sonraki yol haritasını çizmek için 7 Temmuz'u bekliyor. ABD Başkanı Obama İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail'in Türk gemilerine saldırısı sonrasındaki iptal ettiği görüşmesini 7 Temmuz'da gerçekleştirecek. Obama'nın bu görüşmede Türkiye'nin talepleri konusunu gündeme getirmesi öngörülüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile G-20 Zirvesi'nin yapıldığı Toronto'daki görüşmesinde Başkan Obama iki tarafın bir an önce görüşerek ortak bir nokta bulmasını istemişti.

Netanyahu'nun telefonlarına bile çıkmıyor
İsraİl ve Türkiye arasındaki krizi çözmeye yönelik gizli görüşme, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın saf dışı edilmesi nedeniyle koalisyonda gerginliğe neden oldu. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi'nin 'alçak koltuğa oturtularak küçük düşürülmek istenmesiyle' ilgili skandalın fikir babası Lieberman, kendisine bilgi verilmemesi nedeniyle görüşmenin Netanyahu ile arasındaki güvene 'darbe' vurduğu yorumunda bulundu. Lieberman, 'Arkamdan iş çevirip, otoritemi çiğnediler' derken, istifa etmeyi düşünmediğini açıkladı. Haaretz'in haberine göre, ateş püsküren Lieberman, kendisini iki kez arayan Başbakan Netanyahu'nun telefonlarına 'teknik nedenlerle' çıkmayarak, 'barışma' girişimini geri çevirdi. Kriz öncesi yapılan program gereği bugün Netanyahu ile bir araya gelmesi beklenen Lieberman, 'Saatler ilerledikçe Barak ve Başbakanlık Bürosu'ndaki üst düzey yetkililerin de bu iş içinde olduklarını ve her şeyin ABD ile koordine edildiğini öğreniyoruz' dedi.

 


Akşam