Unesco 2011 Yılını Evliya Çelebi Yılı İlan Ediyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, dünyaca meşhur seyyah Evliya Çelebi'yi doğumunun 400. yıldönümünde anıyor.

Unesco 2011 Yılını Evliya Çelebi Yılı İlan Ediyor
UNESCO, 2011 yılını Evliya Çelebi yılı ilan ederken, Büyükşehir Belediyesi de Evliya Çelebi'nin yolundan giderek, Seyahatname'deki Bursa tarihini derleyeceği bir çalışmaya imza atıyor. Çelebi'nin 10 ciltlik çalışması taranacak ve eser yer alan Bursa ile ilgili tüm detaylar ortaya çıkarılacak. Doğumunun 400. yıldönümü olan 2011 yılında Evliya Çelebi ile ilgili çeşitli paneller düzenlemeyi de planlayan Büyükşehir Belediyesi, yerli ve yabancı tarihçiler tarafından yapılacak çalışmayı, Çelebi'nin seyahat güzergahında at sırtında gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi, 'Evliya Çelebi Yolu Keşif Projesi'nin Bursa sınırlarındaki bölümüne de destek verecek olup, Çelebi'nin İstanbul'dan başlayıp Hicaz'da sonlanan gezisinin İstanbul, İznik, Bursa ve İnegöl istikameti at sırtında geçilecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 70 yıllık ömrünün 50 yılını gezerek geçiren, hem Bursa, hem de Anadolu coğrafyası ve toplumları hakkında eşsiz bilgiler aktaran Evliya Çelebi'ye bugünün yöneticileri olarak duyduğu minnettarlığı dile getirdi. Çelebi'nin Bursa'ya Seyahatname'de yer verdiği bilgilerin, önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek uluslararası panel ve sempozyumlarda değerlendirileceğini ifade eden Başkan Altepe, "Tarihi mirasımızın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına dönük çalışmalarda Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi önemli referans kaynaklarımız arasındadır. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 'Kaleler Sempozyumu' ve geçtiğimiz günlerde tamamlanan 'Osmanlı Coğrafyasında Çarşı Kültürü Sempozyumu'nda da Seyahatname başucu eserlerimiz arasındaydı. Önümüzdeki yıl yapmayı planladığımız 'Mahalle Kültürü Sempozyumu'nda yine başlıca kaynağımız Evliya Çelebi olacaktır" diye konuştu.
Dünya seyyahları arasında ilk akla gelenlerden biri olan Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik 'Seyahatname'sine aslında Bursa ile başladığına dikkat çeken Başkan Altepe, "Türk büyükleri arasında çok özel bir yere sahip olan Evliya Çelebi, seyahatleri sırasında Bursa'yı ayrı bir yere koymuş. Çelebi'nin inceleyip yazmak üzere özel olarak gittiği iki kent var, bunlardan biri Bursa. Dolayısıyla Bursa Evliya Çelebi için özel bir anlam taşıyordu, bugün Evliya Çelebi de Bursa için özel bir anlam taşıyor" dedi.
Evliya Çelebi Yolu
Diğer yandan Büyükşehir Belediyesi, Evliya Çelebi'nin 1671'de İstanbul'dan başlayıp Hicaz'da sonlanan seyahati sırasında geçtiği güzergahları kapsayan 'Evliya Çelebi Yolu Keşif Gezileri Projesi'ni de destekleyecek. At sırtında gerçekleşecek Evliya Çelebi Yolu yolculuğu 6 Eylül Pazartesi günü İstanbul'dan başlayıp önce İznik, ardından Bursa ve sonra da İnegöl'e kadar uzanacak. Güzergahın sonraki durakları ise İnegöl, Tavşanlı, Kütahya, Afyon, Sandıklı, Banaz, Ovacık, Uşak, Gediz, Simav, Gediz ve Kütahya olacak. Uluslararası bir proje olan Evliya Çelebi Yolu yolculuğuna, Türkiye'den 4 tarihçi, antropolog ve sözlü tarihçi, bir İskoç Osmanlı tarihçisi, bir İngiliz botanist ve iki de Birleşmiş Krallıklar merkezli edebiyatçı ve kültürel çalışmalar uzmanı katılacak. Ekip, Evliya Çelebi Yolu yolculuğunda kültür, tarih, botanik, arkeoloji ve binicilik üzerine çalışma yapacak. Evliya Çelebi Yolu projesi kapsamında bir belgesel de hazırlayacak olan ekip, güzergahın ilk etabındaki ön incelemelerini şimdiden tamamladı.
Evliya Çelebi Yolu Batı Anadolu üzerinden ilerleyen bir kültürel rota oluşturarak, tarihi yeniden canlandırmayı ve kültürel bağları yeniden kurmayı amaçlayan uluslararası bir proje. Evliya Çelebi Yolu projesinin, birbiriyle ilişkili iki amacı var. Birincisi, Osmanlı Türkiye'sinin en büyük yazar, seyyah ve gündelik hayat tarihçilerinden Evliya Çelebi'nin yaşamı ve çalışmaları anılıyor. Evliya'nın Batı Anadolu rotasının at sırtında kat edilmesi amaçlanıyor. Gezi kapsamında toynak izleri takip edilerek kültürel keşif yapılacak. İkincisi ise günümüz Türkiye'sini ünlü binicilik geleneği ile yeniden ilişkilendirmek. Proje, iki aşamada gerçekleşecek. Birinci aşamada rotayı çizme ve yerel şartları tanıma amaçlı uzun mesafeli yolculuk yapılacak. İkinci aşamada da 'at sırtında Evliya Çelebi yolculuğu'nda kazanılan tecrübe temel alınarak Evliya Çelebi Yolu oluşturulacak.