Tarsus Üzüm ve Kültür Festivali büyük ilgi gördü

Mersin'in Tarsus ilçesinde düzenlenen 30. Üzüm ve Kültür Festivali büyük ilgi gördü. 75. Yıl Açıkhava Gösteri Merkezi'ndeki festival, Mersin Büyükşehi

Mersin'in Tarsus ilçesinde düzenlenen 30. Üzüm ve Kültür Festivali büyük ilgi gördü. 75. Yıl Açıkhava Gösteri Merkezi'ndeki festival, Mersin Büyükşehir Belediyesi folklor ekibinin gösterisi ile başladı.

Festivalde bir konuşma yapan Kaymakam Dr. Mehmet Gödekmerdan, Tarsus'ta 200 bin dekarlık alanda bağcılık yapıldığını belirterek, bu yıl 250 ile 300 bin ton arasında üzüm rekoltesi beklendiğini söyledi.

Gödekmerdan, "Son yıllarda bilinçli çiftçiliğin artmaya başlaması, çiftçilerimizin daha fazla kazanması, ürünlerin daha kaliteli olması ve bu verimli toprakların hakkının verilmesi açısından çok sevindirici bir gelişme olarak öne çıkmaktadır." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Vahap Seçer, üzüm üreticisinin festivale katılmamasını sessiz protesto olarak değerlendirdi.

Seçer, "Türkiye'de yaşayan her üç insandan biri çiftçilik yaparak hayatını sürdürüyor. Ancak hükümet yetkilileri üreticiyi bugün ölüm ile karşı karşıya bırakmıştır. Tarım politikaları değişmez ise şayet çiftçilerimiz için yapılacak hiçbir şey kalmamıştır." diyerek hükümetin tarım icraatlarını eleştirdi.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise mevcut hükümetin çeşitli sihirbazlıklarla çiftçiyi kandırdığını belirtirken, Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Topçuoğlu da ülkenin en cefakar üreticisi olan çiftçilerin bugün oldukça zor durumda olduğunu söyledi. Festivale ev sahipliği yapan Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer de çiftçinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Festival kapsamında Türkiye'de ilk defa en iyi bayan traktör sürücüsü seçildi.

Kıyasıya geçen yarışmaya katılan 18 kadın, traktör direksiyonunda ne kadar iyi olduklarını sergilerken, Hacıhamzalı köyünden Aslı Aslan birinci, Sıraköy'den Hatice Topal ikinci, Taşçılı köyünden Büşra Doğan üçüncü oldu.

Festivalin vazgeçilmez kategorileri arasında yer alan üzüm güzeli yarışmasına ise 25 kişi katıldı. Üzüm güzeli yöresel kıyafetleriyle jüri üyelerini kendilerin gösterirken, jüri üyeleri ise güzel seçmekten zorlandı.

Yapılan puanlama sonunda birinci Sayköy'den Esra Çalışkan, ikinci Hacıhamzalı köyünden Büşra Özkan, üçüncü Belen köyünden Fadime Küçüköner oldu. Festival güzeli ise Suna Ergezer oldu.

En iyi üzüm yetiştiricisi dalında ise Taşkuyu köyünden ise Ali Gök birinci, Sayköy'den Halim Yılmaz ikinci, Tepeköy'den Veli Çakıcı üçüncü oldu.

Yarışmada dereceye girenlere para, altın, beyaz eşya ve alışveriş çeki verildi.

Daha sonra, Yudum ve Murat Başaran söyledikleri şarkılar ile gösteri merkezinde bulunan izleyicilere güzel anlar yaşattılar.