Savunma Sanayi İhracatta Önemli Konumda

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ege İhracatçı Birlikleri'ni ziyaret etti. Gönül, ziyarette yaptığı konuşmada, savunma sanayinin ihracattaki önemine değindi.

İzmir'e bir dizi ziyaret için gelen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ege İhracatçıları Birliği'nde yaptığı konuşmada, savunma sanayiinde yüzde 90 Türk üretimi parça yüzde 10 yabancı üretimi parça kullanıldığını dile getirerek şöyle konuştu: "Savunma sanayisinde ihracatta büyük miktarlar elde etmek mümkün. İleri teknoloji mal ürettiğimizde dışarı satım oranımız artar. Biz savunma sanayiinde elektronik ve makinede önemli bir yere geldik. Daha önce uçak sanayisinde bir iddiası olmayan ülke olarak
heronlarımızı kendimiz üretmeye başladık. İnsansız hava araçlarımız tamamen Türk yapımı. Bunun yanında uçak modernizasyonu, gemi imalat ve inşaatı, tank imalat ve inşaatında iddialı bir ülke konumundayız. Savunma sanayisinde ihracat oranımız 200 milyon dolarken şimdi 860 milyon dolara gelmiş durumdadır."
İhracatçılar Birliği ile asıl konularının ofset alanı olduğunu ifade eden Gönül, şunları söyledi: "Bugün burada ofset alanında neler yapılabilir onu konuşacağız. Savunma sanayisinde kullanılan ofset sayesinde, Türkiye dışarıdan aldığı her malı yarısı kadar karşı taraftan da mal almasını talep ediyor. Serbest Bölge'de Hollandalı bir firma 12 milyon dolara kablo üretim tesisi yaptı. Bu konu İzmir bakımında önemli bir gelişme. Türk firması BMC 600 milyon Türk Liralık taktik zırhlı araç ihalesini aldı.
Umarız BMC firması zırhlı araçlarda merkez firma konumuna gelir."
ASELSAN firmasının da dünya sıralamasında 86. konuma yükseldiğini anlatan Gönül, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kadar dev firmalar arasında bu konuma yükselmesi Türkiye'nin ileri teknolojide ne kadar mesafe aldığının göstergesidir. Bunu ihracat yönünde hem kalitesiyle hem de ofsette geliştirme amacındayız."
Ege İhracatçı Birlikleri'nin de önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Bakan Gönül, bazı firmaların kayıtlarının İstanbul ve Bursa'da bulunduğu halde ihracatı buradan yapsa da kayıtların buradan yapılmadığı için ihracat rakamlarında kesin bir fiyat belirlemediklerini dile getirdi. Göreve geldiklerinde ihracatın 33 milyar Türk Lirası'nda olduğunu dile getiren Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, şu an 130 milyar Türk Lirası civarında bir ihracat oranı olduğunu söyledi.
Ziyarete İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak ve AK Parti İzmir Milletvekili Taha Aksoy da katıldı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Türkmenoğlu'na bir plaket hediye etti.
(ANL-YK-HO-Y)