ESDER: Esnafımız provokatörlerin maşası olmayacak

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, İnegöl'de yaşanan olaylarla ilgili olarak "Çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Mille

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, İnegöl'de yaşanan olaylarla ilgili olarak "Çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Milletçe kenetlenmeli, ayrılıkçı propagandalara izin vermemeliyiz." dedi.

Çelikus yaptığı yazılı açıklamada, İnegöl'deki provokasyonun esnaflar üzerinden yapılmasının son derece düşündürücü olduğunu belirtti. Çelikus, "Bu tip kaos ve terör ortamlarından en çok zarar gören ticaret erbapları olmuştur. Buna rağmen esnaf ve sanatkarımız sabır, metanet ve dirayetle bu tip olaylara karışmamıştır. İnegöl'de ekmeğinin peşinde olan esnafların kışkırtılarak bir çatışmaya çekilmesi ESDER olarak bizi derinden üzmüştür. Esnafımız provokatörlerin maşası olmayacaktır. Esnaflarımızın daha dikkatli ve itidalli olmasını istiyoruz." açıklamasında bulundu.

"Ticaretin doğasında barış ve güven esastır. Esnaf da sosyal barışın teminatıdır." diyen Çelikus esnafın mayasında ötekileştirilme, etnik ayrımcılık gibi kötü özellikler bulunmadığını ifade ederek, "Sevgi kardeşliğin, barışın, paylaşmanın ve üretimin sembolü olan esnaf ve sanatkarlarımız aynı zamanda birlik ve beraberliğin de sembolüdür. Esnaflık kültürümüze yakışan da budur." ifadelerini kullandı.

Yaşanan olayları şer güçlerin oynadıkları oyunlar olarak gördüklerini ifade eden Çelikus, "Demokratikleşmede ülkemizin ciddi ilerleme kaydettiği, dünyada da dikkatle takip edilen bir ülke konumuna yükseldiği ve anayasa değişikliği için yapılacak referandumun görüşüldüğü günlerde bu olayların çıkması oldukça üzücü ve düşündürücüdür." dedi. Çelikus, ESDER olarak olayları yakından takip ettiklerini de belirterek "Biz bu oyunu daha önce defalarca gördük. Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas olaylarında bu ülke çok ağır bedeller ödedi. Bu olayların kimler tarafından tezgâhlandığı da zamanla ortaya çıktı. Bu kez aynı oyuna gelmeyelim, tuzağa düşemeyelim." uyarısını yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Türk ve Kürtlerin omuz omuza verdikleri mücadelelerle kurulduğunu hatırlatan Genel Başkan Mahmut Çelikus, Anadolu'nun bir hoşgörü medeniyeti olduğunu da vurguladı. "Biz bu topraklarda bin yıldır Türk- Kürt kardeşçe yaşadık. Sosyal-kültürel ve tarihsel bağlarımız var. Hepsinden önemlisi de din bağımız var. Onun için bu oyunlar tutmayacaktır. Kardeşliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir." sözlerini kaydetti.

Çelikus açıklamasında şöyle dedi: "İnegöl ve Dörtyol'da yaşanan olaylar başka yerlere sıçramamalıdır. Milletimiz provokasyonlara gelmemeli, itidalli davranmalıdır. Aksi halde zararı yine biz göreceğiz. Yine kendi vatandaşlarımızın canı yanacak, esnaf ve sanatkarımız zarara uğrayacak, vergilerimizle alınan devlet malı harap olacak ve fatura hem cebimizi hem yüreğimizi yakacaktır. Bu nedenle Esnaf ve Sanatkarlar Derneği olarak halkımızı sükunete davet ediyoruz."