TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Yavaş çekim film gibi yürütülen AB sürecini tamamlamak istiyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Türk iş dünyası olarak, yavaş çekim film gibi yürütülen Avrupa Birliği'ne (AB

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Türk iş dünyası olarak, yavaş çekim film gibi yürütülen Avrupa Birliği'ne (AB) uyum ve katılım sürecimizi tamamlamak istiyoruz." dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron'un da katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Türkiye için her zaman öncelikli ortak olduğunu söyledi.

2009 yılında, dünya ekonomilerinin ortalama yüzde 5 küçüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, "Dünyada üretilen mal ve hizmetlerin toplam değeri 3,3 trilyon dolar azaldı. Küresel ticaret hacmi yüzde 25 geriledi. 27 milyon kişi, işini kaybetti. Kısacası küresel kriz, arkasında büyük bir ekonomik ve sosyal sorun bıraktı." diye konuştu. Türkiye'nin de bu durumdan etkilendiğini kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Ancak, bu sıkıntılı dönemin izlerini korumacı politikalar izleyerek silemeyiz. Aksine, ticaretimizi daha da arttırmalı, daha yakın işbirliği yapmalıyız. Biz, AB'nin refahını, geleceğimiz olarak görüyoruz." diye konuştu. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan, geçtiğimiz haftalarda, Ticaret ve Yatırım Zirvesi'nde yaptığınız konuşmada, yeni Birleşik Krallık hükümetinin iş dünyası ve girişimcilerin yanında olan bir hükümet olacağını ifade ettiniz. İngiliz ekonomisinin iş dünyasına, ticarete ve yatırıma açık bir pazar olması ve İngiltere'nin iş dünyasına daha cazip bir yatırım ortamı sağlaması için gerekli çalışmaları yapacağınızı belirttiniz. Özel sektör için umut veren politikalarınızı takdirle izliyoruz. Yeni hükümetinizin bu destekleyici tavrı, tüm karar vericilerde görmeyi arzu ettiğimiz bir yaklaşımdır. Türk iş dünyası olarak, desteğiniz bize şevk veriyor. Ticaretimizi arttırarak çeşitlendirmeyi hedefliyor, ülkemizde daha fazla İngiliz yatırımlarını görmek istiyoruz."

Birleşik Krallık'ın, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyerek açık görüşlü ve tarafsız olduğunu gösterdiğine işaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu, "Şüphesiz AB'nin bu kadar önemli bir üyesinin desteğini almak bizim için çok değerlidir. OECD, NATO, Avrupa Konseyi, G-20 üyesi olan Türkiye, dünyanın ilk on ekonomisi arasına girmeyi hedefliyor. Biz Türk iş dünyası olarak, bu hedef doğrultusunda, 'yavaş çekim' film gibi yürütülen Avrupa Birliği katılım sürecinde hızlanmak, uyum ve katılım sürecimizi tamamlamak istiyoruz. Bu süreçte, artık Kıbrıs sorununun da çözülmesi için desteğinizi istiyoruz. Biz üzerimize düşeni yaptık." şeklinde konuştu.

"AB'NİN İMZALADIĞI SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI, ASİMETRİK UYGULAMALARA YOL AÇIYOR"

Türkiye'nin dış ticaretinin yaklaşık yarısının AB üyesi ülkelerle gerçekleştiğini ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Mal satıyoruz, sattığımızdan fazlasını da alıyoruz, mallarımız AB ülkelerinde serbestçe dolaşıyor." dedi. Mal sahibine vize uygulandığından yakınan Hisarcıklıoğlu, "Avrupa Adalet Divanı vizenin kaldırılması gerektiğine karar verdi. Sattığımız veya satın aldığımız malların nakliyesinde kısıtlamalara katlanmak zorunda kalıyoruz. Taşıma kotalarını aşamıyoruz. Diğer taraftan, AB'nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları, asimetrik uygulamalara ve haksız rekabete yol açıyor. Bu sürece katılmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Birlikten bir ayrıcalık istemediklerini ancak herhangi bir ayrımcı muameleyi de kabul etmediklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin ve Türk vatandaşlarının kazanılmış haklarının gözetilmesini istiyoruz. Biz bu anlayışla ilerlemek istiyoruz." ifadesini kullandı.