Tarsim: 'İklimsel Değişimler Tarım Sigortasını Giderek Zorunlu Hale Getiriyor'

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdür Yardımcısı M

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdür Yardımcısı M. Haşim Altınözlü, küresel ısınma ve iklimsel değişimlerinin tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediğini ve tarım sigortası yaptırmayan üreticileri mağdur etiğini ifade etti.
TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Altınözlü, küresel ısınma ve iklimsel değişimler sebebiyle, ürünlerin son yıllarda fenolojik gelişmelerini daha erken tamamladığını belirtti. Bu sebeple her geçen yıl tarımsal üretimi etkileyen risklerin ürünler üzerinde etkisini arttırdığının altını çizen Altınözlü, bu durumun da tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediğini ve tarım sigortası yaptırmayan üreticileri mağdur etiğini kaydetti.
Altınözlü, bu yıl Karadeniz bölge genelinde olduğu gibi, Giresun il genelinde de Aralık, Ocak, Şubat aylarında seyreden hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle, fındık bitkisinin erken uyandığını ve fenolojik gelişimini erken tamamladığını belirterek şunları söyledi:
"Erken uyanan fındık bahçeleri Mart ayı başlarında yaprak açmaya başlamış, bunun sonucunda da 2010 ürünü fındık hasadı, uzun yıllar ortalamasına göre 1 hafta erken hasat olgunluğuna gelmiştir. 1970 yılından itibaren, belirlenen hasat tarihleri incelendiğinde 1979, 1983 ve 1989 yılları haricinde sahil kesiminde hasadın Ağustos ayının ilk haftası başladığı görülmektedir. Erken uyanan fındık bahçeleri Mart ayı başlarında yaprak açmaya başlamış, bunun sonucunda da Mart ayının ikinci yarısında soğuk hava
şartları nedeniyle meydana gelen don hasarından ciddi bir şekilde etkilenmiştir. Bu nedenle Giresun genelinde ortalama 90-120 bin ton/kabuklu civarında gerçekleşen rekolte miktarı, 2010 yılı rekolte tespitlerinde 60-65 bin ton/kabuklu olarak tahmin edilmektedir. Ülke bazında ise; ortalama 600-900 bin ton/kabuklu olarak gerçekleşen fındık rekolte miktarı, 2010 yılı rekolte için yapılan çeşitli komisyon tespitlerinde 595-645 bin ton/kabuklu olarak tahmin edilmektedir. Üreticilerimizi böyle kötü
sürprizlerle karşılaşmamaları için tarım sigortası yaptırmaya davet ediyoruz."