Söke 40 Yıllık Sulama Sisteminin Yetersizliğini, Kapalı Kanallarla Su Nakil Sistemini Tartışmaya Başladı

Söke Ovasında 1970'li yıllarda yapılan sulama kanallarının yetersizliği son yıllarda yaşanan su sıkıntısı ile daha çok gündeme geldi

Söke 40 Yıllık Sulama Sisteminin Yetersizliğini, Kapalı Kanallarla Su Nakil Sistemini Tartışmaya Başladı
Söke Ovasında 1970'li yıllarda yapılan sulama kanallarının yetersizliği son yıllarda yaşanan su sıkıntısı ile daha çok gündeme geldi. 40 yıl önce 450 Bin dönümlük Söke Ovası'nın yüzde 60'nı kapsayacak şekilde yapılan sulama kanalları yıpranırken; kanallarda verilen su kayıpları, ovanın yüzde 40'lık kısmının sulama şebekesi dışında kalmasıyla yaşadığı zorluklar konuşuluyor. Kanal sulama sisteminin değişmesinin maliyetleri büyük olsa da Sökeli üreticiler devletin bu konuya hassasiyet göstermesi istiyor.
"SULAMA TEKNİĞİNİN DEĞİŞMESİ İÇİN KAPALI TAŞIMA ŞART"
Özellikle 2007 yılında yaşanılan kuraklık sonrasında tasarruf sağlayan sulama teknikleri gündeme taşınırken, Menderes'in kirli ve milli suyunun bu sulama tekniklerine kullanılamaz olması suyun kapalı ve basınçlı sistemde Söke Ovası'na taşınmasını da gündeme getirdi. Sökeliler Çine Barajı'ndan sulama suyunun kapalı ve basınçlı sistemle nakil edilmesini istiyor. Ancak bu şekilde damlama sulama veya yağmurlama sulama gibi tasarruf sağlayan sulama sistemlerine geçilebileceği vurgulanıyor.
"ÇİNE BARAJININ ÖNCELİĞİ TARIMSAL SULAMA OLMALI"
Diğer taraftan Çine Barajı'nın 2010 yılı ekim ayında su tutmaya başlayacak olması ve faaliyete geçecek olması barajın sulama öncelikli olması isteniyor. Taşkınları önleme, elektrik enerjisi üretme ve tarımsal sulamada bölgenin kurtarıcısı olarak görülen Çine Barajı'nın öncelikli olarak tarımsal sulama için kullanılması ve enerji üretiminin tarımsal sulama amacının önüne geçmemesi isteniyor. Çine Barajı ile 220 Bin dekar alanın sulaması hedefleniyor.
Söke Ticaret Borsası ve Söke Ovası Sulama Birliği tarafından düzenlenen kuraklıkla mücadele ve sulama teknikleri eğitimlerinin Sarıkemer Beldesi ayağında üreticiler ve yetkililer kapalı ve basınçlı su nakli, ovadaki sulama sisteminin yetersiz kalması ile Çine Barajının öncelikleri konularında fikir birliğine vardı. Üreticiler; "Söke Ovasında öncelikle altyapının sağlamlaştırılması gerekir. Suyu doldurmak için önce kabın sağlam olması lazım. Damlama sulama ve diğer sulama tekniklerine geçin diyorlar da Menderes suyu ile nasıl kullanalım. Önce bize temiz su getirsinler" diye konuştular.