Korna tartışması provokasyona dönüştü

Gençler arasında başlayan korna tartışması provakatörlerin devreye girmesiyle Bursa'nın İnegöl ilçesini kısa sürede yangın yerine çevirdi. 5 kişinin bıçaklanmasının ardında...



Gençler arasında başlayan korna tartışması provakatörlerin devreye girmesiyle Bursa'nın İnegöl ilçesini kısa sürede yangın yerine çevirdi. 5 kişinin bıçaklanmasının ardından alevlenen olaylarda 14 polis yaralandı, çok sayıda araç ve işyeri de zarar gördü. Bursa'dan gelen takviye güçlerin yardımıyla kontrol altına alınan ilçede güvenlik görevlilerinin izinleri de kaldırıldı.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde 'mahallede korna çalınması' sebebiyle başlayan tartışma provokatörlerin devreye girmesiyle büyük olaylara sebep oldu. Orhaniye Mahallesi'nden geçen minibüsün önünü kesen gençlerle ve doğu kökenli sürücü arasında başlayan tartışma gecenin ilerleyen saatlerinde kavgaya dönüştü. Sürücü Şenol S.'nin tartışmanın ardından arkadaşlarıyla gençlerin bulunduğu otobüs durağına gelerek 5 kişiyi bıçakla yaralamasıyla büyüyen olaylar gece boyunca sürdü. 14 polisin yaralandığı çatışmada, polis karakolu, belediye binası ve polis araçlarına zarar verildi. Bursa ve ilçelerinden gönderilen takviye ekiplerin yardımıyla bastırılan olayların ardından 60'a yakın kişi gözaltına alındı. Bazı banka ve iş merkezlerinin güvenlik kameralarının kırıldığı ilçede inceleme yapan Vali Şahabettin Harput, olayı provokasyon olarak nitelendirdi. İki grup arasında yaşanan tartışmanın toplumsal bir olaya dönüştürülmeye çalışıldığını dile getiren Harput, "Bizi asıl üzen, bir anlık yanlış anlamayla bölgemizde yaşayan vatandaşların arasında 'normal adi bir asayiş olayının' bölgesel özellikli bir olay gibi algılanması. Ve birilerinin de bunu provoke ederek yan yana yaşayan insanlarımızı karşı karşıya getirmek istemesidir." diye konuştu.
İnegöl'ü savaş alanına çeviren olaylar önceki akşam 21.30 sularında başladı. Doğu kökenli sürücünün kullandığı minibüs Orhaniye Mahallesi'nden geçerken bir grup genç önünü kesip bir daha bu yolu kullanmamasını istedi. 'Mahalleden geçerken korna çalınması' sebebiyle gençlerle sürücü arasında yaşanan kısa süreli tartışmanın ardından olay yerinden uzaklaşan genç, arkadaşlarını da yanına alarak mahalledeki Çinili Cami yanındaki otobüs durağına geldi. Kahvehanede oturanlarla bu kişiler arasında başlayan kavgada, Selahattin O. (26), Metin B (36), Şaban D. (47), Yunus U. (39), Erhan V. (38) ve İdris B. (54) bıçaklandı. Kaçan Mehmet Şerif S., Mehmet S. ve Şenol S. polis tarafından gözaltına alındı. Kulaktan kulağa yayılan 'Kürtler kahve basıp 3 kişiyi öldürdü' söylentisinin ardından hastane bahçesinde toplanan ve sayıları kısa sürede bini aşan ilçe sakinleri, 3 kişinin gözaltına alındığı Merkez Karakolu'na gitti. Şüphelilerin kendilerine verilmesini isteyen öfkeli kalabalık, talepleri yerine getirilmeyince taşkınlık yapmaya başladı. Karakol önünde bulunan bir aracı tahrip eden öfkeli grup, polis ve zabıta araçlarını ateşe verdi. Grup polisin biber gazlı müdahalesi ve havaya ateş açmasına rağmen sakinleşmedi. Bursa ve çevre illerden takviye güvenlik güçlerinin ilçeye gelmesinin ardından polis merkezi önünde toplanan kalabalıktakilerin büyük bölümü ikna edilerek evlerine gönderildi. Ancak yaklaşık 250 kişilik bir grup sabaha kadar eylemlerini sürdürdü.
İnegöl'de yaşanan olaylar öncesi, bazı banka ve alışveriş merkezlerinin güvenlik kameralarının kırıldığı tespit edildi. 14 polis ile çok sayıda vatandaşın yaralandığı olaylarda 10 araç yakıldı. Polis, güvenlik kameralarından tespit ettiği 60'a yakın kişiyi gözaltına aldı. Zanlılardan 10 tanesi bıçaklama olayına karıştıkları gerekçesiyle, 50 kişi ise 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yasası'na muhalefet ve kamu malına zarar vermek suçlamasıyla yakalandı. İnegöl Merkez Polis Merkezi'nde ifadesi alınan zanlılar daha sonra Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Emniyet müdürlüğü yetkilileri, olayla ilgili kamera kayıtlarının incelenmesine devam edildiğini, gözaltına alınanların sayısının artabileceğini bildirdi. Bölge, yakılan araçların kaldırılmasının ardından belediye ekiplerince temizlendi.
Güvenlik görevlilerinin izinleri kaldırıldı
- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İnegöl'deki güvenlik görevlilerinin izinlerinin kaldırıldığını belirtti. İçişleri Bakanı Atalay, Reform İzleme Grubu Toplantısı çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Atalay, Bursa'nın İnegöl ilçesinde gece meydana gelen olaylarla ilgili müfettiş görevlendirdiklerini belirterek, özellikle referandum sürecinde bu konularda hassas olduklarını söyledi. İlçede gözaltı işlemlerinin süreceğini ifade eden Atalay, bütün izinlerin kaldırıldığını kaydetti.
İnegöl tek vücut: Kirli güçlerin oyunu tutmayacak
BUGİAD İnegöl Şubesi Başkanı Ahmet Akıskalı: İnegöl'deki olayların mahalle kavgasından etnik bir kavgaya dönüşmesi manidardır. Bu tür olayların yüksek sesle kınanması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde ve ilçemizde bu tür olaylardan medet umanların emellerinin boşa çıkacağına kesinlikle eminiz.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl: Türkiye bir hukuk devletidir. Hiç kimse bir başkasının cezasını verme salahiyetine sahip değildir. İnegöl halkı bu zamana kadar nasıl kardeşçe yaşadıysa bundan sonra da yaşamaya devam edecektir. Yaşananlar üzüntü ve kaygı vericidir. Etnik kökeni ne olursa bu bayrağın altında herkes özgürce yaşama hakkına sahiptir.
İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım: İnegöl'de hiç olmaması gereken bu kirli oyunun tek amacı, ülkemizin birliğini ve dirliğini bozmak, kardeşi kardeşe düşman etmek, bölünmez bütünlüğümüze zarar vermektir. Kamu malına zarar veren zihniyet ne olursa olsun milli birlik ve beraberliğe zarar vermiştir. Bu kirli oyunu sahneye koyanlara hesabı sorulacaktır. Kirli oyunun senaristleri ve figüranları bellidir.
MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Ahmet Güleç: Türkiye'nin gelişmesini istemeyenler tarafından yapılmış, kalleşçe bir girişim. İnegöl halkı etnik kökeni ne olursa olsun sağduyu içerisinde hareket edip, bu şer odaklarının isteğinin aksi yönünde hareket edecektir.
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş: İnegöl, herkesin huzur içerisinde yaşadığı bir ilçedir. Meydana gelen olay tamamen alkolün etkisi ve provokatörlerin devreye girmesinden kaynaklanmaktadır. İnegöl halkı Boşnak'ıyla, Arnavut'uyla, Çerkez'iyle etnik kökeni, ne olursa olsun et ve tırnak gibidir.


Zaman