Facebook'un değeri 25 milyar dolara ulaştı
Mahremiyet ihlalleriyle gündeme gelse de Facebook sürekli büyüyor ve reklam geliri artıyor. Pazar değeri 25 milyar dolara ulaştı
28 Ekim 2003 yılında Harvard’da okuyan Mark Zuckerberg, Facemash adını verdiği bir web uygulaması yazdı. Harvard’da okuyan güzel ve yakışıklı öğrencilerin ziyaretçilerin oylarıyla belirlenmesini temel alan Facemash’in tek sorunu içinde kayıtlı hiçbir profil olmamasıydı. Bunun için Zuckerberg üniversitenin yurtlarında kalanların kayıtlı olduğu bilgisayar sistemine sızarak içindeki bütün isim ve fotoğrafları kendi sistemine kopyaladı.
Site açıldığı gün ilk dört saat içinde 440 ziyaretçiye ve 22 bin fotoğraf görüntülenmesine sahne oldu. Birkaç gün sonra durumu fark eden okul yönetimi Zuckerberg’i kişilik haklarını, okul yazılım güvenliğini ve telif haklarını ihlal etmekten disiplin komisyonuna sevketti. Ancak daha sonra bir şekilde bu suçlama ortadan kalktı.
Bir ayda gelen şöhret
Zuckerberg ise bu kadar ilginin devamını görerek çalışmalarına devam etti. 2004 yılında sadece fotoğraf
değil, ek profil bilgilerinin de paylaşılabildiği siteyi The Facebook adıyla thefacebook.com adresinde hizmete soktu. İlginç bir ayrıntı olarak sayfasında bugün logonun yer aldığı konumda Al Pacino’nun dijitalleştirilmiş bir fotoğrafı bulunuyordu. Wirehog adlı bir fonksiyon sayesinde site üyeleri aralarında dosya paylaşımı da yapabiliyordu. Ancak sonrasında korsan dosya paylaşımı endişesiyle bu fonksiyon sadece fotoğraf paylaşımıyla kısıtlı kaldı.
Sadece Harvard öğrencilerinin kullanabildiği The Facebook 1 ay içinde okulun yarısının kaydolduğu bir yapı haline geldi. Mart ayında birkaç üniversite daha bu ağa eklendi.
Haziran ayında okul sınırları dışına çıkıp Palo Alto’da kurulu ticari bir şirket haline gelen girişim,
başındaki ‘the’ ekini de atarak facebook.com adresinde hizmete başladı. 26 Eylül 2006’daysa herkesin kullanımına açılarak bugün 25 milyar dolar bedel biçilen, Google’dan daha fazla ziyaretçi toplayan bir internet fenomeni haline geldi. Kurucu Mark Zuckerberg siteyi ayağa kaldırmak için Harvard’ı bırakmış olsa da kişisel proflinde kendini mezun olarak tanıtıyor (https://facebook.com/zuck).
Her üye 50 dolar değerinde
Geçtiğimiz günlerde 500 milyon üyeyi geçtiğini açıklayarak kullanıcılarına özel bir teşekkür sunan (getir.net/0nb) Facebook eğer bir ülke olsaydı 60 dilin konuşulduğu, Çin ve Hindistan’dan sonra en kalabalık nüfusa sahiplerden biri olacaktı. Son aylarda sürekli mahremiyet ihlalleriyle gündeme gelse de istikrarlı büyümesi ve reklama bağlı gelir artışı da devam ediyor.
Kullanım oranlarına göre bölgesel dağılımda Kuzey Amerika başı çekiyor. ABD ve Kanada’nın yer aldığı bölgenin yüzde 35,4’ü Facebook üyesi. Avrupa’da bu oran yüzde 17, Asya’daysa yüzde 2,3 oranında. En yoğun katılımsa teknoloji şirketlerinin yer aldığı Silikon Vadisi’ne de ev sahipliği yapan yüzde 41 Facebook kullanım oranına sahip California bölgesinde.
Radikal