Çankırı'da 13 yıldır süren fosil çalışmaları devam ediyor

Çankırı- Yapraklı karayolunun 2'nci kilometresinde yol kenarındaki tepelik alanda 13 yıldır devam eden fosil kazı çalışmaları başladı.

Çankırı'da h

Çankırı- Yapraklı karayolunun 2'nci kilometresinde yol kenarındaki tepelik alanda 13 yıldır devam eden fosil kazı çalışmaları başladı.

Çankırı'da her yıl temmuz ayında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında, çeşitli üniversitelerden öğrencilerin ve akademisyenlerin katılımı ile kazı yaklaşık bir aydır devam ediyor.

Kazılardan elde edilen fosiller, laboratuvarlar ortamında sağlamlaştırıldıktan sonra Çankırı Müzesi'nde sergileniyor. Öğrenciler birer işçi gibi çalışarak 8 milyon yıl öncesine ait nesli tükenen hayvan fosillerini ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Kazı alanını ziyaret eden Çankırı Valisi Şemsettin Uzun, İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu ve Çankırı POMEM eski Okul Müdürü Aslan Şimşek, sıcak altında çalışan kazı ekipleriyle bir süre sohbet etti. Vali Uzun, kazı Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vali Uzun, "İnsanlığın geçmişine ışık tutan çalışmalarınızla aynı zamanda Çankırı'nın, Türkiye ve dünya gündeminde yer almasını da sağladınız. Bizim ülkemiz dünyanın en güzel ülkelerinden biri. Ülkemizin her karış toprağı farklı tarihleri yansıtıyor. Ülkemiz zengin bir tarihe sahip. Bu tarihi gün ışığına çıkaran başta Prof. Dr. Ayla Sevim Erol hanım efendiye, öğrencilerimize ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.

Prof. Dr. Ayla Sevim Erol da bölgeyi 13 yıldır kazdıklarını ifade ederek, "İlk 3 yıl kurtarma çalışması yaptık. Önemli fosiller çıkmaya başlayınca da Bakanlar Kurulu kararı ile çalışmaya başladık. Burayı ilk kez Alman-Türk araştırma ekipleri ortaklaşa bir çalışma yaptıkları esnada bulmuşlar. Biz 1997 yılında buraya başladığımızda başka bir yerde çalışma yaparken bu yol üzerinden gelip geçerken yeniden keşfettik.

Çalışmalara 1997 yılında başlandı. Oldukça önemli, şu anda yaşamayan canlılara ait fosiller buradan çıkıyor. Uzun süreli çalışmalar sonunda Çankırı'da en eski 8 milyon yıl öncesine ait hayvan faunası ile ilgili pek çok fosil buluntu elde ettik. Bunların arasında özellikle nesli tükenmiş hayvanlara ait fosiller mevcut.

En önemlileri arasında kama dişli kaplan ya da kılıç dişli kaplan benzeri et yiyiciler bulunuyor. Anadolu'ya özgü, hatta Çankırı'ya özgü bir buluntu olarak Çankırı Müzesi'ndeki yerini almıştır. Bunun dışında kuyruksuz maymun benzeri canlılar, bunlar hortumlular, atlar, geyik gibi canlılar aynı ekolojiyi paylaşmışlar. Biz burada bu çalışmaları yaparken halkın da yoğun ilgisi ile karşılaşıyoruz.

Çalışmalarla ilgili bilgi isteyen pek çok kişi oluyor. Yerel yöneticiler çalışmalarımıza son derece duyarlı ve bizlere yardımcı oluyorlar. Müzeye yeni bir bölüm oluşturduk. Paleontoloji bölümü olarak Türkiye'de nadir bulunan müzelerden bir yerdir Çankırı Müzesi. Çalışmalarımız coğrafi, jeolojik, paleontolojik alanda devam ediyor. Küçük bir alanda çalışıyor gibi görünüyoruz ama bu alanda daha en az 10 yıllık kazı çalışılabilecek ortam var."

CANLILARIIN GEÇİŞ NOKTASI

Prof. Erol, Çankırı Çorakyerler kazı çalışmalarının dünya antropoloji literatüründe önemli bir yer edindiğini belirterek, "Burada çıkan omurgalıların yapısını incelemek de bu bilim dalının ilgi alanına girer. Buradan çıkan hayvanların ne yöne dağıldığını, hangi ekolojik alana yöneldiğini incelemek alanımıza girer. Çankırı'da bu canlıların yaşadığı dönemde, kurak bir iklim söz konusu.

Buradaki canlılar kuraklıkla birlikte nereye gittiler, kuzeye doğru, doğuya doğru geçtiklerini biliyoruz." diye konuştu.