26. Antakya Festivaline mahalli yemek ve tatlılar damgasını vurdu

Hatay'ın anavatana katılışının 71. yıldönümü dolayısıyla Antakya Belediyesi tarafından düzenlenen 26. Antakya Festivali sona erdi.

Her yıl gelenekse

Hatay'ın anavatana katılışının 71. yıldönümü dolayısıyla Antakya Belediyesi tarafından düzenlenen 26. Antakya Festivali sona erdi.

Her yıl geleneksel olarak kutlanan 26. Antakya Festivalinin ilk gününde Hakkari ile Van'daki terör saldırılarında hayatını kaybeden 7 askere saygı kapsamında eğlence içerikli tüm etkinlikler iptal edildi.

Festival kapsamında Antakya'nın yerel yemeklerinin yarıştığı Mahalli Yemek Yarışması gerçekleştirildi. Hatay'a özgü mercimekli aş vatandaşlara dağıtıldı.

Her yıl bir kaç metre daha arttırılan geleneksel tat künefe ise buyıl ki festivalde 71 metre olarak hazırlandı ve vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı.

71 METRELİK KÜNEFE 10 DAKİKADA TÜKENDİ

Antakya Atatürk Caddesi üzerind ekurulan stantlarda 26. Antakya festivali kapsamında 71 metre uzunluğunda künefe vatandaşlara ikram edildi. 3 künefe ustasının hazırladığı künefe için 660 kilo tel kadayıf, 330 kilo peynir, 350 kilo şeker ve 90 kilo tereyağı kullanıldı.

Hazırlanan künefe şerbetini Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş dökerken, Antakya'da geleneksel olarak evlerde pişirilen künefenin tepside çevrilişini ise yine Başkan Savaş üstlendi. Antakya'da genellikle evlerde pişirilen künefenin her iki tarafınında ateşte kızartılabilmesi için tepsiden atılması gerekiyor. Künefe şenliğinde de bu gelenek unutulmadı ve tepsideki künefe Antakya Belediye Başkanı Savaş tarafından atıldı. 71 metre uzunluğundaki künefe görevliler tarafından vatandaşlara dağıtılırken dağıtımda izdiham yaşandı. Künefe 10 dakika içinde tüketildi.

MAHALLİ YEMEK YARIŞMASI İLGİ GÖRDÜ

26. Antakya Festivali kapsamında düznelenen mahalli yemek şenliğinde 15 ev hanımı 27 mahalli yemek ile yarıştı. Yarışmada Hatay'a özgü oruk jüri üyeleri tarafından birinci seçilirken, kete-külçe ikinciliği, aya çorbası ve kaytaz böreği üçüncülüğü aldı.

Hatay'ın Anavatana katılışının 71. Yıl dönümü münasebetiyle bu yıl 26.'sı düzenlenen Antakya Festivali kapsamında bugün son olarak Uluslararası Aba güreşleri yarışması yapılıyor. Yarışmanın galibinin bu gün gece yarısı belirleneceği ifade edildi.