'Kosova'nın bağımsızlığı mesru'

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığının meşru olduğuna karar verdi. Karar, ayrılıkçı gruplarla uğraşan başta Rusya ve İspanya gibi çok sayıda ülkeyi de yakından ilgilendiriyor



Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığının meşru olduğuna karar verdi. Karar, ayrılıkçı gruplarla uğraşan başta Rusya ve İspanya gibi çok sayıda ülkeyi de yakından ilgilendiriyor


Uluslararası Adalet Divanı, Kosova'nın 2008'deki bağımsızlık ilanının, uluslararası hukuka aykırı olmadığına hükmetti. Sırbistan'dan 17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı şu ana kadar aralarında ABD, Türkiye ve çoğu AB ülkesinin bulunduğu 69 ülke tanıdı. Uluslararası Adalet Divanı ilk kez coğrafi bir bölünme hakkında karar verdi. Mahkemenin aldığı karar sadece tavsiye niteliği taşıyor, ancak yine de Kosova'nın daha çok ülke tarafından tanınmasını sağlayabileceği için önemli. Sırbistan, BM'de lobi faaliyetlerinde bulunarak Kosova'nın bağımsızlık ilanı aleyhinde Adalet Divanı'na başvuruda bulunmuştu. Sırbistan'ın güneyindeki Kosova, etnik Arnavutlarla yaşanan çatışmalar ve BM denetimi dönemleri ardından yaklaşık 2,5 yıl önce tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmişti. Mahkeme Başkanı Hisashi Owada, 'uluslararası hukukun, bağımsızlık ilan edilmesine yönelik yasak içermediğini' söyledi.


Lahey'den gelen karar sevindirdi
Kosovalılar Lahey'den gelen kararı büyük bir sevinçle karşıladı. Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hüseyni, Sırbistan lehine karar çıkmasının bölgede çatışmaları yeniden ateşleyebileceğini belirtmişti. Hüseyni karar sonrasında, 'Bugün Kosova için büyük bir gün. Sırbistan hükümetine mesajım 'Gelin ve bizimle görüşün' şeklindedir' dedi. 17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova kendi bayrağına sahip. Dışişleri, kararın Balkanlarda kalıcı barış ve istikrarın tesisi ile bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi için yeni fırsat penceresini olduğunu vurguladı.


Sırplar: Yeni devletler doğar
SIrbİstan, Kosova'nın 2008'de tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinin Sırbistan'ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini iddia ediyor. Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic karar açıklanmadan yaptığı açıklamada, 'Lahey'deki mahkeme tek taraflı bir ayrılığın meşruiyetini desteklerse, dünya üzerinde içinde ayrılıkçı isteklerin barındığı hiçbir sınırın artık güvende olmayacağını' söyledi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de, Kosova lehindeki kararın, dünyada yeni devletlerin oluşmasına yol açan yeni bir süreci başlatacağını belirterek, 'Bu da dünyanın birçok bölgesini istikrarsız hale getirir' demişti. İspanya'dan Rusya ve Gürcistan'a kadar pek çok ülke ayrılıkçı güçlerle mücadele ediyor. İspanya'da Basklar ve Katalanlar daha fazla bağımsızlık isterken, Kıbrıs da Türk ve Rum kesimleri olarak ikiye bölünmüş durumda. Rusya, Gürcistan'ın Güney Osetya ve Abhazya bölgelerini bağımsız devletler olarak tanımak zorunda kalmıştı.  İngiliz Guardian gazetesi de Kosova'nın bağımsızlık ilanı ile ilgili olarak Lahey'daki Uluslararası Divanı'nın kararının dünyanın dört bir yanındaki 'ayrılıkçılar tarafından' merakla beklendiğini yazdı. Gazete, gözü mahkeme kararında olan bölgeler arasında ise Kuzey Kıbrıs, Dağlık Karabağ, Somaliland, Osetya, Abhazya ve Transnistra'yı saydı.

 


Akşam