Rusya Federasyonu Yunan Cemiyeti Birliği Başkanı Savvidi Ayin İçin Trabzon'da

Rusya Federasyonu Yunan Cemiyeti Birliği Başkanı İvan Savvidi, 15 Ağustos 2010 tarihinde Maçka ilçesi Sümela Manastırı'nda yapılacak olan ayin için bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Trabzon'a geldi

Rusya Federasyonu Yunan Cemiyeti Birliği Başkanı İvan Savvidi, 15 Ağustos 2010 tarihinde Maçka ilçesi Sümela Manastırı'nda yapılacak olan ayin için bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Trabzon'a geldi.
İlk olarak sabah saatlerinde Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç'i makamında ziyaret eden İvan Savvidi, burada Başkan Genç'e desteklerinden ve yardımlarından dolayı teşekkür etti. Savvidi, "Birkaç yıl sonra Maçka dünyaca ünlü bir yer olacak. İstanbul'a gelecek turist kadar da Maçka'ya turist gelecek. İsminiz tarihe yazılacak. Maçka'nın tanıtımında yeni bir sayfa açılacak" dedi.
Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ise ayinin uzun süreli olmasını ve önümüzdeki yıllarda da yapılmasını temenni ederek "En iyi şekilde sizi ağırlamak istiyoruz. Misafirperverliğimiz çok iyi olacak. Bu ziyaret ve ayinlerle Maçka'nın ünü daha da artacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Savvidi, Sümela Manastırı'nda 1500 yıldır yapılan ayinden çok daha farklı bir ayin olacağını ve büyük bir katılım olacağını kaydederek "1500 yıl boyunca hayatta olan bir manastırda ayin yapmak büyük bir şans. Ayine gelenlerin çoğu Rusya'dan gelecek. Amacımız inançlı insanların buraya gelmesi. Uçaklarla gelmeyi planlıyoruz. Geçen yıl yaşanan tatsızlıklardan ötürü çok üzgünüz. Ayinin Müslümanlar için önemli olan Ramazan ayına denk geldiğini biliyoruz. Müslümanları rahatsız etmeyecek şekilde davranacağız.
Kapalı mekanlarda yemek yiyeceğiz. Öğleye kadar ayin bitecek ve 2-3 saat sürecek" ifadelerini kullandı.
Başkan Genç'ten ses düzeni, büyük bir barkovizyon yani ekran istediklerini kaydeden Savvidi, kalabalık olacağı için ayine herkesin katılamayacağını onların ayinin ekrandan izleyeceğini belirtti. Ayinin yapılmasının Türkiye'nin AB'ye girmeye hazır olduğunu da gösterdiğini ifade eden Savvidi, sorunsuz şekilde ayinin başlayıp bitmesini diledi.
Ziyaretin anısına İvan Savvidi, Başkan Genç'e köstekli bir saat hediye ederken, Başkan Eruğrul Genç de kendisine Maçka'yı tanıtan bir kitap hediye etti.

SÜMELA MANASTIRI'NDA İNCELEMELERDE BULUNDU
Ardından Sümela Manastırı'na geçen ve beraberindeki Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan ve Turizm ve Kültür Bakanlığı'ndan gelen yetkililer ile tarihi manastırda ve ayinin yapılacağı yerde incelemelerde bulunan Savvidi, turistlerle sohbet etti.
Rusya Federasyonu Yunan Cemiyeti Birliği Başkanı İvan Savvidi, manastıra çıkmadan merdivenlerin bulunduğu bölümde mum yakarak dua ederken, basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Trabzon'a ayinle ilgili bir dizi ziyaretlerde bulunmak için geldiğini kaydeden Savvidi "Trabzon'da bütün organizasyonumuzu çok ayrıntılı görüştükten sonra aktif hazırlıklara başlayacağız. Gelen turist için çok net bir sayı söylememiz mümkün değil. Bizim organizasyonumuzla buraya Rusya'dan 500-700 kişi gelecek ama 700'den fazla olacağını sanmıyorum. Kendi kendine gelmek isteyenler de olacaktır. Onları engelleyemeyiz. Onların sayısını bilmemiz de mümkün değil" dedi.
En önemli isteklerinden birinin kendileri ve ayin için çok önemli olan İkona'nın (üzerinde Meryem Ana'nın resminin bulunduğu tablo) manastıra getirilmesi olduğunu belirten Savvidi "Bizim isteğimiz, hayalimiz ikona ile manastırda ayin yapmak. Bu tabi ki Sayın Fener Rum Patriği isteği ve izniyle olacak bir şey, Türk Kültür ve Turizm Bakanı'nın izniyle olacak bir şey. Yunan devleti tarafından da alınacak bir karar. İnançlı insanlar olarak o ikonanın burada olmasını çok isteriz. Çünkü ikonanın yanında dua
edebilmek ayin yapmak çok özel ve güzel olur. Çok özel bir duygudur. Bu bizim için çok önemli. Bu tabiki bu durum bize bağlı değil karar verecek olan da biz değiliz. İkonanın orjinali ayin günü burada olmazsa kopyası ile ayin yapabileceğiz" dedi.
Savivi, ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yöneteciğini ifade ederek "Fener Rum Patrikhanesi'nden aldığımız bilgiye göre ayini patrik hazretleri kendisi yönetecek. Onunla birlikte de Rus Ortodoks Kilisesi'ni temsil edecek olan metropolit hazretleri de bulunacak. Yunan Ortodoks Kilisesi'ni temsil edecek bir metropolit de olacaktır. Hacıların çoğu Rusya'dan gelecek. Bu ayinde Rus Ortodoks Kilisesi'nin temsil eden bir kişinin de olması bizim için çok önemli. 15 Ağustos tarihinde çok inançlı ve inanç
duyguları çok derin olan insanlar olarak geleceğiz. Ben çok inanıyorum ve sürekli tanrıya dua ediyorum. O gün güzel ve sakin bir şekilde geçsin diye dua ediyorum. Ne kilise adamlarını ne Türk siyasetçileri ne de yerli yöneticileri üzmek istemiyoruz. Benim her zaman inandığımı bir şey var. Bütün insanlar inançlı insanlardan korkmamalı. Müslüman olsun hristiyan olsun, Budist olsun. Her türlü dini inançları olan insanlar olsun. İnançlı insan inançsız insandan daha iyidir" şeklinde konuştu.
Özel istekleri bulunup bulunmadığı ile ilgili soruya ise Savvidi "Amacımız tek isteğimiz inançlı insanların inançlarının gereğini yerine getirebilmeleri için güzel bir organizasyon yapmak" dedi.
Sümela Manastırı'ndan ayrılırken kemençe sanatçısının atma türküsünü dinleyerek kendisine "Sağol usta sağol" diyerek Türkçe teşekkür etti.
İvan Savvidi daha sonra Vali Dr. Recep Kızılcık'ı ziyaret etti.