Van'da 'Kobi'lerin Finansmana Erişimi' Konulu Seminer

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, bölgede KOBİ'lerin finansman sorunu yaşadığını belirterek, "Bankaların bölgedeki KOBİ'lere pozitif ayrımcılık yapmalıdır" dedi

Van'da 'Kobi'lerin Finansmana Erişimi' Konulu Seminer
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, bölgede KOBİ'lerin finansman sorunu yaşadığını belirterek, "Bankaların bölgedeki KOBİ'lere pozitif ayrımcılık yapmalıdır" dedi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nın bünyesinde yürütülen 'Avrupa İşletmeler Ağı' projesi kapsamında düzenlenen 'KOBİ'lerin Finansmana Erişimi' konulu seminer VATSO Erek Salonu'nda gerçekleştirildi. Bazı bankaların Van şube yetkilileri ile KOBİ'lerin katıldığı seminerde bir konuşma yapan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kardaşoğlu, bölgede KOBİ'lerin finansman sorunu yaşadığını belirtti. Devletin son yıllarda bölgedeki KOBİ'lere çok ciddi kaynaklar aktarmasına rağmen finans kaynaklarına erişimi her zaman önlerinde duran büyük bir engel olduğunu ifade eden Kandaşdoğlu, "Bu konuda bölgemizde bankaların KOBİ'lere pozitif ayrımcılık uygulaması lazım. Çünkü bölgemizdeki işletmelerin yüzde 90'ı küçük ve orta boy işletmelerdir. Çünkü bölgemizdeki KOBİ'ler zor şartlarda üretim yapmaktadırlar. Dolayısıyla batıdaki KOBİ'lerle aynı kefede değerlendirilmemesi gerekir" dedi.
KANDAŞOĞLU'NDAN BANKALARIN VAN ŞUBE TEMSİLCİLERİNE SİTEM
Toplantıya katılan çok az sayıdaki bankaların Van şube temsilcilerine de sitemlerde bulunan Kandaşoğlu, tüm şube müdürlerini seminere davet etmelerine rağmen birkaç banka temsilcisinin toplantıya katılmasının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, "Bu bizi üzüyor. Çünkü bizler en büyük sorunu bankalarla yaşıyoruz. Ama buna rağmen yetkilileri düzenlediğimiz bu önemli toplantıya katılmıyor" dedi.
SAĞLANAN DESTEKLER TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİLDİR
Hükümetin tarafından sağlanan desteklerin tek başına yeterli olmadığını da dile getiren Kandaşoğlu, "Makine ve ekipman için hükümet bin 707 işletmeye destek verilmiş. Bu büyük bir destektir. Ancak bölgedeki işletmeleri düzlüğe çıkarmıyor. Girişimci devletin verdiği desteklerle ekipman alıyor. Ancak bu seferde hammadde sorunu ortaya çıkıyor. Onun için bir türlü istenilen düzlüğe çıkamıyor. Mutlaka bankalar öne sürdükleri bu teminat sorununu çözmeleri lazım. Bankaların bölgedeki KOBİ'lere pozitif ayrımcılık yapmalıdır. Banka sahipleri ile yönetim kurulu üyelerinin bu sorunu mutlak çözmeleri gerekir" şeklinde konuştu.
İNŞAAT HALİNDEKİ OTELİN SAHİBİNDEN GELİR BEYANI İSTİYORLAR
Van'da 3 yıldızlı otel yaptıran bir girişimcinin aylardır uğraşmasına rağmen 500 bin TL kredi alamadığını iddia eden Kandaşoğlu, "Girişimcimiz alt katında 6 işyeri bulunan otelinin yüzde 90'lık bölümünü tamamlanmasına rağmen iç dizaynı için ihtiyaç duyduğu 500 bin TL'lik krediyi alamıyor. Halbuki bu esnafımızın otelin alt katında bulunan 6 işyerinin fiyatı 3 milyon TL'dir. Ancak gelir beyan etmediği için kredi alamıyor. İnşaat halindeki bir otelin geliri olur mu?" ifadelerini kullandı.
Van'da küçük işletmelerin bitmesi durumunda hayatın duracağını savunan Kandaşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Van'daki küçük işletmelerin sahipleri köyünü ve koyununu kaybeden insanlardır. Bunların çarkının döndürülmesi lazımdır. Bu insanlar artık ne köylerine gidebilir ne de hayvancılık yapabilirler. Bunlar bu saatte sonra küçük bir sermaye ile kurdukları iş ile aile geçimini sağlamaya çalışıyorlar. Bunların bitmesi hayatın durması anlamına gelir"
Kandaşoğlu'nun yaptığı açılış konuşmasının ardında Finans Derneği Üyesi Doç. Dr. Mete Doğanay, katılımcılara, 'Finansman seçenekleri', 'Kısa ve uzun vadeli finansman seçenekleri', 'Krediler' ve 'İhracatta finansman seçenekleri' konularında bilgiler verdi.