İl İnsan Hakları Kurulu İncelemeleri

İl İnsan Hakları Kurulu Komisyon Üyesi Mehmet Reşat Bozkurt, 11 Nolu Sağlık Ocağı'nda 7 kadrolu doktor bulunmasına rağmen fiilen görev yapan 1 doktorun günde ortalama 100 hastaya baktığını söyledi.

İl İnsan Hakları Kurulu İncelemeleri
Van Valiliği toplantı salonunda komisyon üyesi Aslan Kaptaner ile birlikte il merkezindeki 13 ve 11 Nolu Sağlık ocaklarında yapılan incelemeler sonucu oluşturulan raporu açıklayan Mehmet Reşat Bozkurt, 13 Nolu Sağlık Ocağı'nda 3 doktor, 6 ebe ve 1 sağlık memurunun görev yaptığı, hemşire bulunmadığı ve 1 doktorun geçici görev ile 18 Nolu Sağlık Ocağı'na gittiği tespit edilmiştir. Bozkurt, "Sağlık ocağında görev yapan ebeler aynı zamanda hemşirelik yapmaktadırlar. Sağlık ocağında günlük ortalama 100-150 hasta muayene edilmektedir. Sağlık ocağında görev yapan doktor ile yapılan mülakatta muayene sırasında bölgede yaşayan yaşlı insanların Türkçe bilmemesinden dolayı sıkıntılar yaşandığını, bu sıkıntıların hasta refakatçileri ve sağlık ocağında görev yapan memurlar sayesinde aşıldığı ifade edilmiştir. Sağlık ocağında inceleme yapıldığı sırada suların kesik olduğu görülmüştür. Yine burada görev yapan memurlar ile yapılan mülakatta sürekli elektrik kesintilerinin olduğu ve jeneratörün arızalı olduğu ifade edilmiştir. Sağlık ocağında görev yapan ebeler ile yapılan mülakatta kendilerinin sürekli olarak bölgede bulunan evleri gezdiği, bu şekilde sağlık hizmeti ve aile hekimliği çalışmaları yapıldığı, ancak evleri gezerken çocuklar tarafından sürekli taşlandıkları ifade edilmiştir. Ayrıca sağlık ocağında güvenlik görevlisi bulunmadığından lojmanlarının bazen taşlandığını ifade etmişlerdir" dede.
11 Nolu Sağlık Ocağı'nda yapılan incelemelerde ise, 7 kadrolu doktor bulunmasına rağmen fiilen 1 doktorun görev yaptığını tespit ettiklerini söyleyen Mehmet Reşat Bozkurt, "Sağlık ocağında tek doktorla günlük ortalama 100 hastaya hizmet verilmektedir. Doktor, ebe, hemşire ve diğer görevlilerle yapılan mülakatlarda hastalar ile aralarında herhangi bir lisan probleminin olmadığı ifade edilmiştir. Sağlık ocağında muayene olmak için gelen hastalar ve hasta yakınları ile yapılan görüşmelerde burada görev yapan doktor, hemşire ve sağlık memurlarından memnun olduklarını, mesai saatlerinde sürekli hazır doktor bulabildiklerini, kendilerine sıcak davranıldığını ifade etmişlerdir" şeklinde konuştu.