Lalahan Hayvancılık Enstitüsüne Ait 'Boğa Test Merkezi, Gen Bankası Ve Biyoteknoloji Ünitesi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kültür ırkı hayvan miktarının yüzde 18'den yüzde 36'ya çıktığını söyleyerek genetik kapasitenin arttığını belirtti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Lalahan Hayvancılık Enstitüsü Müdürlüğü'ne ait 'Boğa Test Merkezi, Gen Bankası ve Biyoteknoloji Ünitesi' açılışına katıldı. Eker, konuşmasında enstitünün hayvancılık sektörüne önemli katkı sağladığını, çalışmalara da mekan olduğunu belirtti.
Eker, gerek küçük gerek büyükbaş hayvancılıkta önemli fonksiyonları icra eden enstitünün önemli araştırmaları planladığı, yürütüldüğü, yönetildiğini söyleyerek, "Enstitü, bir bilim merkezi, gerçek anlamıyla bir araştırma merkezi olmuştur" dedi.
Lalahan Hayvancılık Enstitüsü'nü daha etkili fonksiyonel duruma getirmek için gen merkezi faaliyetlerinin başlatıldığını belirten Eker, şöyle konuştu: "Sığırlarda gen kaynağının korunması, geliştirilmesi ve test edilecek boğaların hayvancılık sektörünün kullanacağı damızlık materyalin önemli bir enstitüsü olacak. İki milyon doz spermin üretileceği, 100 üzerinde boğanın korunabileceği bir yer olacaktır. Türkiye'nin önemli bir ihtiyaç potansiyelini karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Burada ilave olarak,
biz daha önceden bu alanda yer alan hayvan sağlığı Araştırma Enstitüsü'nün bıraktığı alanı kullanmak suretiyle biyoteknoloji ünitesi faaliyetinden söz etmemiz gerekiyor."
Eker, hayvancılıkta da tohum da olduğu gibi sertifikalamanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Eğer kullandığınız genetik materyal kaliteli, yüksek verim kabiliyetine sahipse, bir bireyin, ferdin, hayvanın verimi tek başına yüzde 65 etkileyebilecek parametreye sahiptir. Yüzde 35 ise dış şartların iyileştirilmesinden meydana gelir. Bu merkezde test edilebilecek boğalardan elde edilecek spermler Türkiye'de hayvan gelişimine çok büyük katkısı olur."
Eker, ilk embriyo transferinin Lalahan'daki Hayvan Enstitüsü'nde gerçekleştirildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Uluslar arası standartlarda daha ileri teknoloji kullanabilecek enstitü haline getiriyoruz."
Eker, hayvancılık hakkında bilgi vererek hayvancılık sektöründe bilenin bilmeyenin çok fazla konuştuğunu, toplumunda sıkça yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Eker, hükümetleri döneminde başta destekleme sistemiyle çok büyük mesafe kat edildiğini belirterek, "Hayvancılığa ayrılan desteklerin payı 15 kat arttı. Toplam desteklerin hayvancılığa oranı yüzde 4 iken, biz bunu yüzde 22 düzeyine çıkardık. Bu başlı başına büyük bir gelişmedir. Birim hayvanda elde edilen süt miktarı Türkiye'de çok büyük gelişme
oldu. Ulusal süt elde etme rakamı bin 700 litreden 2 bin 800 litrenin üzerine çıktı. Toplam sağmal hayvanlardan elde edilen toplam süt miktarı 8,4 milyon tondan bugün 12,5 milyon tona çıkmıştır" dedi.
Eker, kültür ırkı hayvan miktarının yüzde 18'den yüzde 36'ya çıktığını söyleyerek, genetik kapasitenin arttığını belirtti ve kaba yem üretimi yüzde 50'den 2009'da bu oranın yüzde 75 'e çıktığını söyledi.
İşletme sayısının 4 bin 500'den 18 bin 650'ye ulaştığını belirten Eker, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de sığır ithalatı yaptığını söyledi ve Avrupa Birliği'nin 2 milyon 500 bin ton ve Amerika'nın ise 3 milyon 400 bin ton ithalat yaptığını belirtti.
Eker, Merkezin açılışından sonra merkezi gezerek yetkililerden bilgi aldı.